Loteria Nadal 2025
Arxius Epstein
Inuncat
Selectivitat 2026 (PAU)
Bustos cas Mercuri
Sumar PSOE
B9 de Badalona
Shein
Sospitós Universitat de Brown
UE Ucraïna fons russos congelats
Ordeig IRTA-CReSA
Incendi Hospitalet de Llobregat
Barça Baskonia
Madrid Sevilla
Christensen

El cefalòpode humil a les millors taules

Tenim la sípia de temporada: 9 receptes més enllà de la sípia amb mandonguilles

En trobarem tot l'any, però els mesos de febrer, març i abril és quan la sípia està en temporada

Xavier Miró

09/02/2024 - 09.10 Actualitzat 09/02/2024 - 09.12

Segons qui en diu "sèpia" o "sépia" i segons qui, "sípia". El cas és que fa molts anys que aquest cefalòpode va entrar al nostre receptari i el podem cuinar de moltes maneres. De febrer a maig està en temporada perquè és quan comença el cicle reproductor i va a aigües menys profundes, prop de la costa. Se'n troben més i per això serà més econòmica.

 

Fem servir fonoll marí i fonoll de terra per fer una sípia amb potència. Perquè aquesta sípia sigui més gustosa, en farem dues coccions, una per caramel·litzar-la i l'altra per guisar-la. 

 

La sípia i uns llagostins de la Ràpita seran la part del mar, i les mandonguilles de porc, vedella i pollastre seran la part de muntanya. Fem un mar i muntanya de Primera Divisió.

 

Hem congelat la sípia perquè ens quedi més tova. Només aprofitarem el cos de la sípia; la resta, tentacles i potes, ho guardarem per a una altra recepta. 
 

Aprofitem la melsa de la sípia per fer una maionesa ben potent; a més, arrebossarem la sípia amb un Orly inspirat en l'arrebossat dels calamars a la romana. 
 

Mandonguilles mar i muntanya. A les mandonguilles hi posarem les potes de les sípies a més de la carn i el pa. El cos de la sípia el cuinarem a part i n'aprofitem la melsa. Seran unes sípies potents. 
 

Ensenyem a netejar una sípia sense que se'ns trenqui la bossa de la melsa ni s'escapi la tinta. La cuinarem amb patata i mongeta tendra. Un plat de primavera.  

 

Les faves i la sípia comparteixen part de temporada, així que és bona idea pensar en receptes amb aquests dos ingredients. La melsa de la sípia la farem servir per lligar una picada. 

 

Per a aquesta recepta només aprofitem el cos de la sípia. Les potes, les guardarem per a una altra recepta. És una recepta inspirada en el Japó que porta prunes umeboshi, unes prunes seques i força àcides.
 

Farem una beixamel negra per a una lasanya molt original. Farem una lasanya de sípia guisada.