La Marató del 2024 per les malalties respiratòries aconsegueix un marcador final de 10.074.597 euros (3Cat)
ES DESTINARAN A LA SENSIBILITZACIÓ SOCIAL I LA RECERCA

10.074.597 euros, recaptació final de La Marató del 2024 per les malalties respiratòries

El marcador de La Marató suma més de 3,6 milions des del desembre, gràcies a les aportacions solidàries que la ciutadania ha continuat donant fins al 31 de març.

L'edició 2024 de La Marató de 3Cat, dedicada a les malalties respiratòries, ha tancat amb una recaptació excepcional de 10.074.597 €. Cal recordar que la 33a edició del programa solidari de 3Cat i la Fundació La Marató de 3Cat, celebrat el diumenge 15 de desembre, va acabar amb un marcador provisional de 6,4 milions, que s'ha vist incrementat amb els 3.639.984 € que la ciutadania va aportar fins al 31 de març, quan va acabar el període de donatius. 

Amb una programació de 21 hores en directe per ràdio, televisió i plataformes digitals, el programa va posar el punt final d'una campanya que es va estendre al llarg de tot el 2024 per sensibilitzar sobre l'alta incidència de les malalties respiratòries i la importància de cuidar l'aire que respirem, en benefici de la nostra salut. Durant tots aquests mesos previs, la Fundació va promoure la divulgació als centres educatius de secundària, centres cívics i biblioteques per mitjà de 6.137 sessions, impartides per 408 professionals de la salut, que van arribar, a més d'altres col·lectius, a un total de 231.000 joves, i la implicació activa del teixit associatiu de Catalunya, que es va traduir en 3.104 activitats populars, en un total de 715 municipis, amb més d'un milió de participants. El disc de La Marató va celebrar la seva 20a edició amb 20 cançons en català, que el van situar, de nou, com el disc més venut del món en un sol dia. 

El director de la Fundació La Marató de 3Cat, Lluís Bernabé, destaca la importància d'aquest resultat: "És un gran marcador. Els més de 10 milions d'euros aconseguits es destinaran a millorar la qualitat i l'esperança de vida de les persones a través de la recerca. I això, un any més, s'ha aconseguit gràcies a la gran mobilització ciutadana. Accions com les activitats populars o els milers de sessions divulgatives als joves mostren que, després de 33 anys, La Marató és un projecte de tothom que implica persones de totes les edats."    

Els fons de La Marató 2024 impulsaran la recerca sobre les malalties respiratòries 

La participació multitudinària i la confiança de més de 3 milions de persones en La Marató potenciaran la recerca científica i biopsicosocial sobre les malalties respiratòries. Unes patologies que, a Catalunya, afecten 2 milions de persones de totes les edats, són el tercer motiu de mortalitat, amb 27 morts diàries, i representen el segon motiu d'ingrés hospitalari.  

Amb aquests fons, es podran prevenir i diagnosticar de manera més precoç aquestes patologies, gràcies a cribratges més específics, a la innovació tecnològica, a nous biomarcadors i dianes terapèutiques, amb la incorporació de la telemedicina i la telemonitorització. Tot això se sumarà a la gran campanya de sensibilització social, sobretot dirigida al jovent, duta a terme durant el 2024, sobre la problemàtica generada per la contaminació i el canvi climàtic, i la necessitat d'adoptar hàbits de vida en benefici de la salut, com ara prendre consciència de les conseqüències nefastes que provoquen el tabac i els vapejadors, entre altres factors que destaca la comunitat científica. Tota aquesta mobilització suposarà un gran alè d'esperança que sumarà anys i qualitat de vida gràcies a la solidaritat i la confiança de la societat. 

La Fundació finançarà els projectes d'investigació que resultin més ben valorats entre els 91 treballs que actualment estant sent avaluats per científics d'àmbit internacional experts en aquestes patologies, en un procés d'avaluació iniciat un cop tancada la convocatòria de projectes, i coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, del Departament de Salut. Cada projecte serà puntuat en funció de la qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social, valor innovador i viabilitat, entre altres criteris d'excel·lència requerits. Finalment, un panel científic ad hoc elaborarà una llista amb els treballs ordenats segons les valoracions obtingudes, que serà estudiada per la Comissió Assessora Científica de la Fundació i traslladada al Patronat per ser valorada i aprovada. La decisió sobre la distribució dels fons recaptats es farà pública en el darrer trimestre d'aquest any.   

  La Marató 2025, el 14 de desembre 

  Aquest any La Marató dedicarà la seva capacitat de sensibilització i mobilització ciutadana al càncer, per tots els reptes que encara planteja la malaltia i pel seu profund impacte en la nostra societat. D'una banda, contribuirà a conscienciar sobre tot el que està a l'abast de la ciutadania per prevenir-la i detectar-la a temps i, de l'altra, destinarà recursos a la recerca oncològica, un sector punter a Catalunya i reconegut a nivell internacional, que podrà aportar avenços tangibles en la qualitat i l'esperança de vida de les persones afectades. Per a totes les persones, adults i infants, i les seves famílies, el càncer no només suposa un impacte físic molt gran, sinó que té unes conseqüències emocionals de gran importància al llarg de la vida. 

El 2024 van morir a Catalunya 17.000 persones a causa del càncer –46 persones cada dia i dues cada hora– i se'n van diagnosticar 45.600 casos, segons dades del Departament de Salut. Tot i que gràcies a la recerca s'ha avançat molt en la supervivència de les persones afectades (el 65% de les dones i el 56% dels homes), el càncer continua sent una de les primeres causes de mort al món, perquè també n'ha crescut la incidència. La comunitat científica pronostica que durant el 2025 els casos de la malaltia augmentaran un 3,29%. Aquesta és una tendència creixent des de fa anys que s'explica per l'increment de l'esperança de vida i el tipus d'hàbits de la societat. 

Un llegat en constant evolució 

Amb aquesta nova recaptació, el projecte La Marató de 3Cat suma un total de 257,5 milions d'euros des del 1992, gràcies a la transmissió generacional dels valors solidaris que han fet possible mantenir viva La Marató 33 anys després i ser un referent d'altres mitjans audiovisuals mundials. Aquests fons han permès posar en marxa 1.048 projectes de recerca sobre un ampli conjunt de malalties greus i cròniques, a través de 1.762 equips de recerca, amb la implicació d'11.541 investigadores i investigadors, s'han creat 1.244 llocs de feina i han permès la formació de 4.242 professionals en l'àmbit de la salut. 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut