71 equips de recerca en salut cardiovascular reben l'impuls de La Marató
La Fundació La Marató de 3Cat impulsa 37 projectes amb fons de l'edició 2022 del programa. Els equips premiats han recollit els guardons avui en un acte celebrat a TV3
Els 11,2 milions d'euros recaptats en l'edició 2022 de La Marató de 3Cat van permetre sensibilitzar la societat sobre les patologies cardiovasculars i, a partir d'ara, n'impulsaran la investigació científica de manera decisiva. Un total de 71 equips líders en la recerca cardiovascular han rebut fons de la Fundació per desenvolupar 37 projectes científics d'excel·lència que donaran lloc a eines noves de prevenció i de diagnòstic, i a tractaments més eficients per augmentar la qualitat i l'esperança de vida dels pacients.
Els 71 grups de recerca han recollit els guardons en un acte que s'ha celebrat aquesta tarda a les instal·lacions de TV3, conduit pel periodista Roger Escapa. Hi han participat el director de la Fundació, Lluís Bernabé; els consellers de govern de 3Cat, Àngels Ponsa, Carme Figueras i Josep Riera; la investigadora de l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu, Patrícia García Cañadilla, i Assumpció Malagarriga, Laia Cabestany i Miquel Palachí, que van donar el seu testimoni en La Marató 2022 com a pacients d'una malaltia cardiovascular.
Els 37 projectes guardonats permetran avançar durant els pròxims tres anys en la cerca de respostes a unes malalties amb un elevat impacte social i sanitari: són la primera causa de mort als països desenvolupats i també d'ingrés hospitalari. Només a Catalunya, cada dia moren 45 persones, dues cada hora, a causa d'un problema cardiovascular.
El director de la Fundació, Lluís Bernabé, ha destacat la importància del cicle que comença avui, "la marató de la recerca que, en mans del talent investigador transforma en respostes l'esperança i la il·lusió de la gent".
L'escriptora Assumpció Malagarriga, que va tenir un ictus fa vuit anys, ha parlat en nom dels pacients d'una malaltia cardiovascular: "Vull demanar als investigadors que caminin plegats amb els pacients. Vosaltres descobriu els "perquès i els coms" i contribuireu a augmentar coneixement, obtenir dades, resoldre problemes i, en definitiva, millorar la qualitat de vida de les ànimes tocades com jo", ha explicat.
En representació dels equips premiats, la investigadora Patrícia García Cañadilla ha agraït el guardó i ha explicat que els investigadors tenen "una doble responsabilitat: "assolir els objectius de la recerca i, alhora, estar a l'alçada de les expectatives dels ciutadans, que van ser molt generosos amb La Marató."
Els 37 projectes premiats per la Fundació, d'acord amb la decisió del Patronat i a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que han resultat més ben valorats dels 186 candidats presentats a la convocatòria d'ajudes. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, AQUAS, del Departament de Salut, va coordinar un procés d'avaluació internacional en què 153 experts i expertes en salut cardiovascular van valorar els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador, entre altres. El 2028, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un acte de retorn social.
En 31 anys de trajectòria, La Marató ha recaptat més de 239 milions d'euros, que han impulsat 1.022 projectes de recerca, amb la participació de 1.710 equips de primer nivell i 9.958 investigadors i investigadores, tot aportant avenços imprescindibles per a la millora de la salut del conjunt de la societat.