La Marató de 3Cat permet a més de 400 persones entrar als centres de recerca
S'han pogut descobrir els avenços obtinguts en un total de 36 projectes actius sobre càncer, malalties minoritàries, covid-19 i salut mental, impulsats per les edicions 2018, 2019, 2020 i 2021 de La Marató de 3Cat
La setena edició del cicle "Visita la recerca de La Marató", que permet a la ciutadania acostar-se a la investigació que es fa en els principals centres de referència de tot Catalunya, s'ha tancat amb unes xifres de participació excel·lents. Entre el 5 de març i el 10 de juny, la Fundació La Marató de 3Cat ha fet un total de 38 visites en 14 centres de recerca, en què han participat un total de 431 persones, que han pogut conèixer investigacions científiques finançades gràcies al projecte solidari de referència internacional.
Concretament, s'hi han presentat els avenços obtinguts en 36 projectes actius en el camp del càncer, les malalties minoritàries, la covid-19 i la salut mental, les temàtiques de La Marató 2018, 2019, 2020 i 2021.
Predir el risc de tenir un trastorn psicòtic a partir de les neurones que es troben a la cavitat nasal, tractar la depressió resistent al tractament amb estimulació cerebral no invasiva a domicili, o fer servir la intel·ligència artificial per optimitzar el tractament dels problemes a la vena aorta en infants són algunes de les 36 investigacions finançades per la Fundació La Marató que s'han pogut descobrir en aquesta edició del cicle. Els participants han tingut el privilegi de dialogar directament amb els científics que les lideren i entendre com funciona el procés de la recerca, des del laboratori fins a l'aplicació en el pacient, i quins resultats estan aconseguint en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties estudiades, amb l'impuls econòmic provinent dels donatius solidaris de La Marató.
Aquest any s'han sumat dos nous centres als dotze que ja havien ofert visites en edicions anteriors. Són l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras i l'Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus, adscrit l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili. Els altres centres que han acollit visites són: l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Josep Trueta, l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, l'Hospital del Mar Research Institute, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, el Vall d'Hebron Institut de Recerca, l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol i l'Institut de Recerca de l'Hospital Sant Joan de Déu, l'Institut Guttmann i l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí.
La iniciativa "Visita la recerca de La Marató" va néixer el 2015 amb l'objectiu d'acostar la recerca a la societat que la fa possible, i es converteix en un projecte de retorn social, de divulgació i de transparència que duu a terme la Fundació per donar les gràcies a la ciutadania i implicar-la en els resultats impulsats per la solidaritat. L'any 2023, el cicle es va tornar a posar en marxa després de l'aturada que va provocar l'esclat de la pandèmia l'any 2020.