La Marató impulsa 43 projectes sobre el càncer en la inversió anual en recerca més gran de la seva història

La Fundació ha entregat avui els guardons als 96 equips d'investigadors experts en càncer en un acte celebrat a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears

Els fons recaptats en l'edició 2018 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que ascendeixen a la xifra històrica de 15 milions d'euros, finançaran un total de 96 equips líders en la recerca del càncer, per desenvolupar 43 projectes d'investigació d'excel·lència. Una injecció de recursos decisiva que donarà lloc a eines noves de prevenció i de diagnòstic, i a tractaments més eficients per augmentar la qualitat i l'esperança de vida de les persones amb càncer.

Els 96 equips premiats han recollit els guardons en un acte que s'ha celebrat aquesta tarda a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya.  

Meritxell Budó, consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, ha encoratjat els investigadors a no defallir per continuar mostrant avenços en la recerca: "Avui us encarreguem que dediqueu els vostres millors coneixements, tot allò que heu après a investigar, per lluitar contra el càncer. El vostre èxit serà l'èxit de tots nosaltres."

Alba Vergés, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha destacat la importància de la Marató en la recerca biomèdica: "La Marató ha sabut explicar que la recerca és cabdal per aquest país i forma part de la construcció i del futur de la societat.".

Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, ha declarat que  "Els 15 milions recaptats en la darrera edició és una xifra històrica que parla de la confiança de la gent en un projecte transversal, solidari i únic. Aquests diners són una xifra que és oxigen per la recerca del càncer."

Joan Sala, president de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears ha expressat la sinergia entre aquesta entitat i la Fundació: "Els tres valors de l'Acadèmia són la veritat, la bondat i la bellesa i els tres els representa la Fundació de manera exemplar".

La Dra. Maria Virtudes Céspedes, de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ha parlat en representació dels 96 equips guardonats, i ha agraït la confiança: "Som conscients que els diners que rebrem per la nostra recerca provenen, en gran mesura de l'esforç individual de persones  senzilles i compromeses. Per tant, és un premi a la confiança en les nostres propostes. Ara la nostra responsabilitat és transformar el patiment de moltes persones en esperança."

La jornada ha estat presidida per les conselleres de la Presidència i de Salut, Meritxell Budó i Alba Vergés. L'acte també ha comptat amb la presència de Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, de Joan Sala, president de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de les Balears, de Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3, i de Robert Fabregat, director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut. La jornada ha estat conduïda pels periodistes Gemma Nierga, Ramon Gener i Roger Escapa, que van ser els presentadors de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio el 2018.

La inversió en recerca més gran de la història de la Fundació

Els 15 milions d'euros recaptats en l'edició 2018 de La Marató permeten a la Fundació fer la inversió anual més gran en recerca de la història. Els 96 equips premiats treballaran durant els pròxims tres anys per trobar més respostes al càncer, una malaltia que, malgrat els grans avenços fets en els últims anys, continua tenint una incidència molt alta: un de cada dos homes i una de cada tres dones en tindran al llarg de la seva vida.

Els 43 projectes premiats, d'acord amb la decisió del Patronat i a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que han resultat més ben valorats dels 192 candidats presentats a la convocatòria d'ajudes. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, AQUAS, del Departament de Salut, va coordinar un procés d'avaluació internacional en què 149 experts en càncer van valorar els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador, entre d'altres. El 2024, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

En 27 anys de trajectòria, La Marató de TV3 ha impulsat 872 projectes de recerca, en els quals han intervingut 8.000 investigadors, i que han aportat avenços notables en la salut del conjunt de la societat.  En podeu consultar una selecció en aquest espai.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut