La UB acull la classe magistral sobre La Marató de 3cat, un projecte únic

La Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona ha reunit una vuitantena d'alumnes de grau i de màster en una master class per analitzar el projecte solidari La Marató de 3Cat, com a model d'èxit de sensibilització, mobilització ciutadana i de finançament de projectes de recerca en l'àmbit científic i de la salut. 

L'Aula Joan Maragall de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona (UB) ha acollit una classe magistral sobre La Marató de 3Cat, que ha conduït la periodista i comunicadora Laura Rosel, per analitzar i posar en valor les claus de l'èxit d'aquest projecte solidari. 

La Fundació La Marató de 3Cat no només ha obtingut i gestionat al llarg dels 34 anys de vida de La Marató de 3Cat importants recursos econòmics per a la recerca científica d'excel·lència sobre les malalties sense curació coneguda, sinó que també ha mobilitzat la ciutadania i ha sensibilitzat la societat sobre aquestes patologies i els valors de la solidaritat. 

La vicerectora de Doctorat i Divulgació de la Universitat de Barcelona, Maria Feliu, ha inaugurat la classe magistral i ha destacat l'arrelament d'aquest projecte audiovisual solidari amb la ciutadania: "La Marató és un projecte excepcional que tothom sent com a seu. Passa de pares a fills i és un actiu de la nostra societat."

Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de 3Cat, ha fet un repàs d'aquestes tres dècades d'història que han suposat la mobilització ciutadana de 82.300 voluntaris a les seus telefòniques i de més d'1 milió de persones que participen cada any en les 3.200 activitats populars i de recaptació que s'organitzen de manera espontània a tot el territori català, fins i tot a fora. A més, prop de 250.000 joves reben cada any informació sobre aquestes malalties als centres educatius de secundària, a través de les més de 6.000 sessions divulgatives que la Fundació coordina. "Sense la generositat infinita i la confiança que ens demostra la ciutadania des de l'any 1992 no hauríem fet aquest camí. Són 34 anys d'un agraïment permanent", ha sentenciat Bernabé. 

Una de les claus comunicatives que han fet de La Marató un referent entre els teletons internacionals és la campanya gràfica i audiovisual. "Això és fruit d'un treball en equip i de moltes reunions amb experts. La clau principal per fer una bona campanya és no oblidar mai el propòsit, perquè les campanyes de La Marató apel·len a tothom", ha explicat Eugènia Gaisan,  directora de Màrqueting de 3Cat. 

Per la seva banda, Jordi Català, director de l'Àrea d'Audiència i Anàlisi de 3Cat, ha parlat sobre les audiències: "Estem en un món nou pel que fa a formats. La Marató no només manté unes dades d'audiència quantitatives i qualitatives extraordinàries, sinó que també és el programa que més creix en visualitzacions a mitjans digitals i a les xarxes socials. Això vol dir que és un programa que interessa a tots els públics." 

Oriol Talon, director de La Marató del 2024 (malalties respiratòries) i la del 2025, dedicada al càncer, ha fet un repàs del repte i la responsabilitat que significa preparar un programa com aquest: "Al març, només saber el tema, ja ens hi posem. Preparem el programa a consciència amb el més gran dels rigors i amb la intenció que arribi a tothom, posant molta cura en com ho expliquem. Són 17 hores de programa, però jo he demanat fer-ne 24. Ens falta temps." 

Finalment, el vicedegà de Professorat i Comunicació de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, Joan Burguera, ha conclòs la jornada davant de la vuitantena d'alumnes, en què ha ressaltat la importància social del projecte: "A banda de totes les dades extraordinàries que hem conegut avui, d'una gran transcendència, vull parlar del valor de servei públic que La Marató fa a la societat, perquè apropa sensibilitats complexes a la ciutadania, i això no té preu."

La Fundació La Marató de 3Cat reprèn aquest any les classes magistrals a les universitats. Unes ponències que van començar el 2017 per acostar els alumnes als diferents vessants -social, científic, econòmic i comunicatiu- de La Marató de 3Cat. La pròxima sessió es farà el dimecres, 14 de maig, a la sala d'Actes de la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Anar al contingut