
L'impuls clau que representa La Marató de 3Cat en la investigació científica a Catalunya centra la classe magistral a la UAB
La comunitat universitària de la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona ha descobert per què el projecte solidari de La Marató és considerat un model d'èxit de sensibilització, mobilització ciutadana i de finançament de projectes de recerca en l'àmbit científic i de la salut
La sala d'actes de la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha acollit una classe magistral sobre La Marató de 3Cat, que ha conduït la meteoròloga i física de 3Cat Gemma Puig, davant de prop de 60 alumnes i professorat, per analitzar les claus de l'èxit d'aquest projecte solidari i posar en valor el seu paper com un dels principals motors de la recerca científica a Catalunya.
La Fundació La Marató de 3Cat ha obtingut i gestionat al llarg dels 34 anys de vida importants recursos econòmics per a la recerca científica d'excel·lència sobre les malalties que han centrat cada edició. Durant aquest temps, gràcies a la generositat i la confiança de la ciutadania, La Marató ha impulsat un total de 1.048 projectes de recerca, amb la implicació d'11.500 investigadores i investigadors. Una activitat científica molt intensa que ha tingut un impacte decisiu i que representa un dels objectius essencials per a La Marató de 3Cat: aconseguir avenços en la qualitat i l'esperança de vida de la ciutadania.
Javier Lafuente, rector magnífic de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha inaugurat la classe magistral i ha destacat els valors que comparteixen el món universitari i La Marató: "La participació de la UAB en La Marató també forma part de la missió de la Universitat i de la vocació de servei a la societat, perquè la solidaritat és un valor de la nostra universitat."
El director de la Fundació La Marató de 3Cat, Lluís Bernabé, ha incidit especialment en la trajectòria d'un projecte únic que ha fet possible la ciutadania al llarg de tres dècades d'història: "La Marató no és només un projecte de 3Cat, sinó que és un projecte de la ciutadania. Les xifres són extraordinàries, tot aquest impuls a la ciència no seria possible sense la generositat infinita i la confiança col·lectiva. La Marató és el motor, però tenim molt clar qui posa l'energia: l'esforç col·lectiu de la ciutadania", ha asseverat Bernabé.
Jordi Duran assessor científic de La Fundació, ha explicat com s'aconsegueix ser referent com a font de finançament en recerca d'excel·lència en l'àmbit de la ciència i de la salut, i ha destacat el doble vessant del projecte: La Marató no només recapta fons que van directament a la recerca; també educa i sensibilitza sobre malalties a vegades estigmatitzades que s'han de fer visibles."
Unes afirmacions que també comparteix la doctora Ester Boix, investigadora del Departament de Biomèdica i Biologia Molecular de la Facultat de Biociències de la UAB i una de les investigadores que ha estat premiada per La Marató en aquests 33 anys de vida. Boix ha destacat la pulcritud en tot el procés de la convocatòria d'ajudes a la recerca que fa La Marató: "A diferència d'altres concursos, La Marató és molt inclusiva i permet optar a un projecte a joves investigadors i a científics consolidats, a més de potenciar el retorn social dels resultats obtinguts. Això és possible gràcies a la transparència d'un procés molt rigorós."
Els 1.048 projectes de recerca impulsats per La Marató han implicat el treball i el talent d'11.500 investigadors i investigadores. Això representa una gran dinamització de l'economia científica de Catalunya: cada euro que La Marató destina a la recerca atrau un euro més cap a la investigació; s'han creat 1.244 llocs de feina i s'han pogut formar 4.242 científics. Una realitat, la de la promoció del talent científic, que ha posat en valor Clàudia Cano, investigadora en formació que ha pogut treballar gràcies a un projecte finançat per La Marató del 2019, des de la Facultat de Biociències de la UAB: "No és fàcil començar en la nostra professió, les beques de La Marató són una oportunitat única que ens guia en l'etapa que més ho necessitem i, entre altres fets, la fan singular, perquè ens permet treballar amb gent amb un talent excepcional."
Un dels grans valors de La Marató són les activitats populars organitzades per iniciativa d'associacions i col·lectius de tota mena. Cada any se celebren més de 3.000 actes solidaris arreu de Catalunya, que apleguen més d'1 milió de persones i sumen fons al marcador del programa, per destinar-los a la sensibilització social i a la recerca científica en l'àmbit de la salut.
Un bon exemple d'aquesta mobilització ciutadana l'ha donat durant la seva intervenció Anna Barragán, participant històrica dels milers que han passat per la Cursa Solidària de la UAB, una activitat que fa 14 anys que recapta fons per a La Marató: "Quan organitzes una activitat no ho fas per un únic motiu. I això ens passa cada any. És evident la importància de recaptar fons; però ho fas per compromís, per responsabilitat... perquè la sents teva i saps que, al capdavall, et pot beneficiar directament en la teva salut."
Les ponències que organitza periòdicament La Fundació afavoreixen l'acostament de la comunitat universitària al vessant social, científic, econòmic i comunicatiu d'un projecte únic que aquest any celebrarà la seva 34a edició.