S'obren noves i personalitzades teràpies en el càncer d'endometri gràcies al finançament de La Marató

Un estudi impulsat per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) permet avançar-se a l'evolució del tumor i, per tant, escollir el millor tractament.

Un equip d'investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha generat un model de ratolí capaç de mimetitzar fidelment els tumors d'endometri humà. Aquest nou model, que es genera a partir d'una biòpsia del tumor original, pot ser la base per a la recerca de nous tractaments, i --més important-- pot permetre estudiar individualment cada tumor per definir el millor tractament per a cada pacient. L'estudi, finançat en part per La Marató del 2018 dedicada al càncer, ha estat publicat a la revista Advanced Science.

Segons els experts, en els últims 40 anys no s'ha aconseguit allargar l'esperança de vida de les dones amb càncer d'endometri. Les opcions terapèutiques per tractar aquest càncer són limitades, i quan una pacient deixa de respondre al tractament principal hi ha molt poques alternatives per combatre la malaltia.

El Dr. David Llobet-Navas, investigador principal de l'IDIBELL i un dels tres líders del projecte, explica: "Aquest nou model ens permetrà estudiar en temps real quina és la millor opció terapèutica per a aquella pacient en concret i avançar-nos a l'evolució de la malaltia, i així ser més efectius i evitar efectes secundaris no desitjats."

Per generar el model, els investigadors han implantat una biòpsia del tumor humà en el mateix teixit de ratolins. Després d'implantar els tumors en els ratolins, i deixar que evolucionin durant 100 dies, aproximadament, els investigadors han determinat que els implants mantenen les característiques moleculars i morfològiques dels tumors originals, i es converteixen en un gran model per a la recerca.

"El càncer no és una malaltia homogènia; al contrari, cada cas és diferent i hi ha molts factors que hi intervenen, no només genètics sinó també de l'entorn on es troba el tumor. Per això aquest model ens és tan útil, ja que reprodueix el comportament d'un tumor humà en el seu ambient", afirma el Dr. Alberto Villanueva, també líder del projecte, i cap de grup de recerca de l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia.

Recerca de nous tractaments per al càncer d'endometri

Entre el 15 i el 20% de les pacients amb càncer d'endometri desenvolupen resistència al tractament, i això suposa un gran problema quan no hi ha alternatives terapèutiques eficaces. En conseqüència, l'esperança de vida d'aquestes dones és inferior a un any.

En aquest estudi del Campus de Bellvitge, gràcies al nou model, han comprovat que els tumors que presenten una mutació concreta en el gen HER2 són sensibles a un fàrmac anomenat trastuzumab. En estudis previs i assajos clínics actualment en marxa ja s'havia apuntat a la possible efectivitat d'aquest compost en un percentatge reduït de pacients amb carcinoma d'endometri. Aquest estudi obre el ventall d'oportunitat terapèutica a més pacients.

"Hem generat un model que pot impulsar la recerca en càncer d'endometri, en especial l'exploració de noves vies terapèutiques, ja que hem comprovat que podem reproduir perfils genètics en els tumors que desvelen inesperades vulnerabilitats", declara el Dr. Xavier Matias-Guiu, cap del grup de recerca en càncer ginecològic de l'IDIBELL i cap del Servei d'Anatomia Patològica del HUB.

Aquest projecte ha estat finançat per la Fundació La Marató, l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), l'Instituto Carlos III, European Regional Development Fund i la Generalitat de Catalunya.

Anar al contingut