Decàleg sobre el tractament de la violència masclista en els continguts dels mitjans de 3Cat
Utilitzar sempre el terme "violència masclista". Com a segona opció, fer servir "violència contra les dones" o "violència de gènere". Mai "violència domèstica".
La violència masclista es refereix a qualsevol agressió d'un home a una dona independentment de la seva relació. La violència sexual de qualsevol grau també és violència masclista.
Entendre que un cas de violència masclista no és una notícia de successos i que, per tant, no s'ha de tractar com a tal. El definim com a violació dels drets humans, feminicidi, fenomen estructural o problema social.
Parlar de "supervivent" i no de "víctima de violència masclista".
No fer públic el domicili de la persona agredida. Preservar el seu dret a la intimitat i el de les seves famílies.
No donar detalls morbosos sobre l'agressió, ni sobre l'arma del crim, ni cap tipus de descripció escabrosa o impactant de la víctima.
No difondre la presència de drogues o alcohol en l'agressor ni en l'agredida. No donar cap detall ni fer ús de cap adjectiu que contribueixi a una justificació implícita de la violència masclista, a excepció de si drogar la persona agredida ha format part de l'estratègia de l'agressió.
No donar veu als testimonis del veïnat ni als familiars.
Preservar l'anonimat de les persones implicades. Excepcionalment, en un cas de rellevància pública, es difondrà el nom de la persona agredida i/o de l'agressor. Per exemple, com va passar en el cas de la doctora Victòria Bertran i Alfons Quintà.
No gravar les dones víctimes de tràfic perquè també són víctimes de violència masclista. A excepció de quan ens vulguin donar testimoni del que han viscut.
No esbiaixar la incidència dels casos de violència masclista cap a grups socials concrets, orígens culturals i circumstàncies determinades.
Si hi ha hagut denúncia prèvia, es dirà a la notícia; si no n'hi ha hagut, no. Si se'n vol informar es farà en profunditat, es posarà context i s'explicarà la dificultat de denunciar, el perill que implica per a moltes agredides la falta de recursos públics per protegir-les i emparar-les, etc.
Fiscalitzar les polítiques sobre violència masclista a les administracions que en tinguin les competències on hagi passat el delicte. Informar de quins recursos i serveis hi dediquen, si hi ha implicació d'altres agents socials, si ofereixen pisos d'acollida, ajudes, etc.
Incrementar les informacions de superació de violència masclista. Donar veu a les supervivents.
Seguiment dels casos per visibilitzar les conseqüències penals sobre els agressors.
Informar de concentracions i manifestacions de rebuig a la violència masclista.
Reforçar les informacions sobre casos de violència masclista amb reportatges, entrevistes, continguts digitals que posin context aquesta vulneració de drets. Complementar també aquestes informacions amb dades, estadístiques i gràfics.
Fer difusió del telèfon d'atenció en casos de violència masclista, 900 900 120, en tots els continguts que la tractin.