
Una recerca finançada amb fons de La Marató de 3Cat pionera per utilitzar molècules de ferro oral en persones grans amb insuficiència cardíaca
L'assaig clínic, presentat per un equip d'investigació de l'hospital Arnau de Vilanova i de l'IRB Lleida, va dirigit a fer més fàcil el tractament de gent gran amb malaltia cardíaca avançada, habitualment excloses d'altres assajos
L'estudi, que ha finançat La Marató de 3Cat, l'ha fet un equip d'investigadors de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i s'acaba de presentar al Congrés Europeu d'Insuficiència Cardíaca. L'assaig PREFER ha estat reconegut com a innovador per utilitzar molècules de ferro oral i centrar-se en una població especialment vulnerable: persones grans amb malaltia cardíaca avançada, habitualment excloses d'altres assaigs. Fins ara, es considerava que aquest col·lectiu havien de rebre aquest tractament per via intravenosa, la qual cosa els obligava a haver d'anar a l'hospital.
La recerca s'ha focalitzat en molècules de ferro no estudiades fins ara per tractar la insuficiència cardíaca amb fracció d'ejecció preservada --que és molt comuna-- i se centra en una població que habitualment s'exclou dels assajos mèdics privats, la gent gran.
Recerca amb finançament de La Marató
El doctor José Luis Morales-Rull, que ha coliderat la recerca juntament amb la doctora Cristina Solé, ha explicat a 3Cat que gràcies al finançament de La Marató han pogut tirar endavant aquest estudi sobre una malaltia cardíaca que queda "orfe" de les grans recerques, ja que afecta sobretot gent gran i "la indústria no hi posa interès perquè no és rendible". En canvi, el doctor Morales-Rull explica que és una patologia que "veiem cada dia a les consultes" i, per tant, la troballa tindrà una aplicació en el dia a dia dels cardiòlegs.
La descoberta és important perquè pot facilitar la vida tant de pacients com de centres mèdics. D'una banda, es podran evitar desplaçaments d'aquests pacients, que sovint tenen problemes per desplaçar-se i ho han de fer acompanyats i, de l'altra, es reduirà la gestió del personal sanitari.
"Per administrar el ferro intravenós, com estem fent ara, cal anar a l'hospital", explica el doctor José Luis Morales-Rull, "però si, com hem demostrat, el podem administrar per via oral amb els mateixos efectes, en simplifiquem el tractament i no caldrà desplaçar-se".
La primera fase de la recerca, que és independent, s'ha finançat gràcies als donatius aconseguits per La Marató de 3Cat i ha permès estudiar uns 72 pacients de Lleida, el País Valencià i Astúries.
Actualment, els equips de recerca treballen per iniciar una segona fase, en la qual es pretén arribar a més de 200 pacients de centres d'arreu del món. De fet, ja s'hi han interessat hospitals a escala internacional.