Coca de nata i pinyons
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 8 PERSONES
525 g de farina de força
60 g de mantega
120 g d'aigua mineral
150 g de sucre blanc
50 g d'oli de gira-sol
10 g de llevat fresc
50 g de massa mare
2 ous
sucre morè
Un raig d'anís
Un raig de moscatell
Un grapat de pinyons
300 ml de nata
3 làmines de gelatina
Sal
PREPARACIÓ
- Escalfem 120 ml d'aigua mineral. Quan arribi a 60 ºC, enretirem el recipient del foc, hi aboquem 25 g de farina de força, prèviament tamisada, i ho remenem bé fins que n'obtinguem unes farinetes sense grumolls. Ho reservem.
- Tamisem 500 g de farina de força, hi afegim 100 g de sucre, ho barregem bé i fem espai al centre, on posem un ou batut, 100 ml de llet, 50 g d'oli de gira-sol, 60 g de mantega pomada, les farinetes que haurem fet abans, un raig d'anís, 50 g de massa mare i un polsim de sal. Ho amassem amb suavitat i, quan veiem que no s'enganxa, la pastem, en fem una boleta i que reposi 30 minuts tapada amb un drap.
- Hi esmicolem 10 g de llevat fresc i la tornem a pastar fins que hi quedi ben integrat. La deixem llevar 45 minuts, tapada amb un drap.
- Fem que la massa agafi forma sense corró, només amb les mans, perquè no se n'escapi l'aire. La posem en una safata de forn amb paper sulfurat per sota i la deixem en repòs 15 minuts més, que torni a llevar.
- Hidratem un grapat de pinyons amb un raig de moscatell.
- Hidratem 3 làmines de gelatina.
- Recuperem la coca i la pintem amb un ou batut. Hi espolsem sucre morè per sobre.
- Colem els pinyons hidratats i els hi posem per sobre.
- Ho enfornem a 160ºC durant 40 minuts.
- Comencem muntant 250 ml de nata. Quan estigui semimuntada, hi anem incorporant 50 g de sucre blanc a poc a poc. Al final, escalfem els 50 ml de llet reservats i hi afegim les tres làmines de gelatina hidratades. Ho traiem del foc perquè baixi una mica de temperatura. No ha d'arribar a refredar-se, no s'ha de solidificar.
- Incorporarem la nata amb la gelatina al bol de la nata i ho acabem de muntar.
- Posem la nata muntada en una màniga pastissera i la deixem refredar a la nevera.
- Tallem la coca per la meitat amb un ganivet de serra. Farcim la coca amb la nata freda. La tapem i la servim.