T2xC148 - Espai Terra. Dimecres 30 abril
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Aquest divendres, 21 de juliol, tanca l'"Espai Terra". I el volem tancar d'una manera especial. El Dani i l'Eloi han sortit de rodatge junts per fer un reportatge conjunt. I el lloc escollit ha estat pujar al Canigó, una de les muntanyes més emblemàtiques on ja veureu que han plantat una banderola del programa. Veurem també un recull de les moltes persones que durant tots aquests anys han treballat en el programa i també les cantants del "Sound Six" ens interpretaran una peça per posar punt final al nostre programa.
Aquest dijous, amb la Tana, anirem fins a la Terra Alta. Hi anem per gaudir del paisatge d'oliveres centenàries i també per conèixer el projecte que tenen entre mans uns joves d'Horta de Sant Joan, que després de deixar les seves respectives carreres professionals en altres àmbits, han apostat per dedicar -se al món de l'oli, a l'oleoturisme. L'activitat, pensada per donar a conèixer aquesta riquesa de la comarca, comença al trull i acaba a peu d'olivera degustant una clotxa ben regada amb oli verge extra.
Dimecres oferirem una selecció dels millors reportatges sobre flors, plantes i jardineria, emesos al llarg de la temporada. Tots han comptat amb la col·laboració de la Confederació d'Horticultors Ornamentals de Catalunya i ens han permès recórrer vivers, jardins, balcons i boscos de tot Catalunya. Així hem descobert quines plantes s'adapten més bé a cada terreny i clima, al jardí o al balcó, al camp o la ciutat, amb finalitats ornamentals o alimentàries. De la mateixa manera hem après les millors tècniques, les més sostenibles i les més ecològiques per cuidar-les, fer-les créixer i gaudir-ne plenament. Fins i tot, ens han ensenyat com podem incorporar estanys, fonts i piscines naturals als jardins domèstics. I és que, des de sempre, la jardineria i l'horticultura han tingut una presència rellevant a l'"Espai Terra".
Els racons preferits de la Beth La polifacètica cantant Beth participarà a l'"Espai Terra" d'aquest dimarts per parlar-nos dels seus llocs preferits de Catalunya. També parlarem de la seva trajectòria musical des que va participar al programa "Operación Triunfo" fins a la seva carrera en solitari, passant per la faceta artística en el teatre i també per la seva col·lecció de roba per a infants, i sabrem quins projectes de futur té en ment.
Aquest dilluns, amb el Dani recordarem alguns dels millors moments dels seus reportatges pel territori al llarg de tots aquests anys a l'"Espai Terra". Temàtiques que van des del respecte al medi ambient, a rutes de natura i excursions amb la companyia de personatges populars del lloc, boletaires experts que ens han acompanyat a buscar-ne... tot per donar a conèixer la diversitat del país. També amb ell recordarem algunes de les anècdotes més divertides que li han passat durant aquest temps.
"Vivers de tot Catalunya han estat molt presents a l'"Espai Terra". En aquesta ocasió, l'Eduard Querol s'ha desplaçat fins a l'Aldea, a la comarca del Baix Ebre, per conèixer una empresa especialitzada en el cultiu de plantes silvestres. Encara que sembli una paradoxa, aquí les fan créixer fins que es poden replantar a la natura i ajudar a la regeneració d'entorns vegetals que necessiten una empenta per revitalitzar-se. En concret, veurem com cultiven espècies vegetals que s'adapten perfectament a entorns dunars. De fet, són plantes que contribueixen al creixement i la fixació de les dunes prop del litoral marítim mediterrani. No cal dir que són espècies molts resistents, perfectament adaptades a les altes temperatures i a la poca aigua de pluja. Algunes, fins i tot, donen flor."
Dijous podrem comprovar un sistema de repartiment nocturn que respecta el descans dels ciutadans. Amb el Rafel Bagot, visitarem el centre de logística que Mercadona té a Abrera i serem testimonis de com es coordinen les càrregues dels camions i la distribució dels productes i, acabarem, en plena matinada, a la Meridiana de Barcelona. Allà, hi arribarem amb un dels camions i veurem com es talla un carril i se senyalitza la zona per facilitar la descàrrega silenciosa del gènere.
Dimecres el Joc de Catalunya ens recorda els orígens d'una de les begudes catalanes de més èxit de la història: El Cacaolat! Al Museu del Joguet de Catalunya, de Figueres, s'acaba d'inaugurar una exposició dedicada a repassar la història d'aquest preparat de cacau i llet, que va ser pioner. El Cacaolat va ser patentat l'any 1931 per Joan Viader, empresari làctic de Cardedeu, que va descobrir la fórmula per mantenir la barreja estable i evitar que els dos components s'acabessin separant dins de l'ampolla. Parlarem de com es va promoure la beguda en els seus inicis, amb innovadores campanyes de publicitat, fins a convertir-se en tota una icona del sector alimentari del país.
Pavvla és el nom artístic de Paula Jornet, la jove actriu i cantant que està seduint els escenaris d'arreu de Catalunya. La vam conèixer de joveneta a la sèrie "La Riera" i ara està consolidant la seva carrera musical amb un pop melòdic en anglès que l'ha dut a festivals com el Primavera Sound, el Minipop o el Vida Festival, entre altres escenaris. Dimarts, a l'Espai Terra", Pavvla ens descobrirà els seus racons preferits de Catalunya i ens interpretarà una cançó en directe.
El caiac és un mitjà de transport ideal per conèixer la costa, els embassaments i alguns rius del nostre país. Permet arribar a llocs d'una bellesa extraordinària de manera totalment respectuosa amb el medi ambient. Si aquest estiu teniu ganes d'explorar Catalunya arran d'aigua, no us perdeu el programa de dilluns, on amb l'Eloi explicarem rutes i consells per practicar un esport que és apte per a la majoria de persones.
I en l'espai que cada divendres dediquem al món de la floricultura, la Tana ens portarà a la passarel·la de la moda en el camp de la flor i de la planta. Durant les jornades de Viridàlia, productors de plantes del país han obert les portes dels seus vivers per exposar les novetats.
I aquest dijous acompanyarem la Tana fins al Priorat. I allà, evidentment, hi ha anat per parlar-nos d'un tresor de molts cellers en perill d'extinció: la bota del racó, on reposa el vi ranci de la família. La Tana ha visitat dos projectes relacionats amb el ranci: el de Sara Pérez, una prestigiosa productora de vi que després de més de vint anys ara embotella primeres ampolles de ranci, i el celler Arrels, que fa anys que es dedica a recuperar botes de celler abans no es perdin del tot.
Aquest dimecres, el Joc de Catalunya recorda una efemèride molt assenyalada del món de la cultura: el centenari del naixement de Joan Capri, un dels actors còmics catalans més recordats. Després d'uns inicis com a actor dramàtic i seriós, la seva carrera es va decantar cap a la comèdia, on va triomfar en tots els camps: teatre, discos, cinema i televisió. Es va fer molt popular amb les representacions i enregistraments dels seus monòlegs, que posaven en solfa actituds i vivències de la vida quotidiana de la classe mitjana de l'època. El Teatre Romea de Barcelona va ser el principal escenari dels seus grans èxits i a la televisió va protagonitzar dues populars sèries amb el personatge del Doctor Caparrós.
El municipi d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, destaca per l'oferta cultural, paisatgística, gastronòmica i de lleure que ofereix a tothom que vulgui descobrir un indret amb un peu dins del Parc Natural dels Ports. Aprofitant la calor de finals de juny ens hem volgut refrescar al riu Canaletes, molt conegut pels gorgs d'aigües cristal·lines que apareixen al llarg del seu traçat. Evidentment, són punts d'atracció turística on es concentren molts banyistes en l'època estival. Una vegada més, aquests espais naturals pateixen un estrès d'afluència que les diferents administracions estan mirant de mitigar posant-hi ordre i promovent el civisme. Eduard Querol s'ha posat el banyador per acompanyar des d'aventurers que practiquen barranquisme a la zona dels salts d'aigua del Ventador fins a famílies que es remullen plàcidament a les gorgues de les Olles, on el riu forma piscines naturals. En tots dos casos, l'objectiu ha estat gaudir de les possibilitats d'un entorn privilegiat sense fer-lo malbé.
El Baix Empordà s'estén des de les Gavarres, al sud, fins al massís del Montgrí, i, just al mig, hi trobem el massís de Begur; bàsicament, granític. Alguns turons a prop del mar superen els 200 i gairebé els 300 metres d'alçada i es precipiten de cop sobre les cales, algunes infranquejables i d'altres més accessibles. Aquest terreny tan accidentat ha preservat racons de somni. Una petita ruta marcada com a camí de ronda ens portarà des d'Aiguablava fins a la Fonda. La primera cala és amable, d'aigües blau turquesa i amb força sorra fina. La segona és única pel color fosc de la sorra i pels rocs que la delimiten. Travessarem algunes urbanitzacions, que, afortunadament, han fet compatible la propietat privada amb el pas obert als vianants, fins i tot amb una mena de túnels sorprenents.
Sabíeu que, a l'edifici central de la Universitat de Barcelona, hi ha un jardí de 10.000 metres quadrats i 250 espècies de plantes? Ara, allà, s'hi ha creat una ruta botànico-literària, plasmada també en un llibre: relacionen moltes de les plantes del recinte amb obres literàries que fan referència a espècies concretes. El Rafel ha estat a la UB i ha passejat amb els autors del llibre pel jardí, per coneixe'l de primera mà.
Aquest dimecres "El joc de Catalunya" es torna a convertir en un laboratori. Ens visita un cop més Josep Duran, químic i divulgador científic de la Universitat de Girona. Tal com fa habitualment, ens portarà al plató una sèrie d'experiments i, aquesta vegada, ens proposa experiments al voltant dels aliments, sòlids o líquids, i de com els poden afectar determinades combinacions d'elements, amb resultats sorprenents!
I per aquest mes plenament estiuenc, amb el Marc Pérez, engeguem un seguit d'entrevistes a músics, artistes, escriptors o presentadors que, a banda de parlar-nos de les seves novetats culturals, ens diran quina relació tenen amb la natura, quines són les vacances ideals, quin paisatge de Catalunya és el seu preferit i en quin lloc ideal es perdrien. I començarem amb "Els amics de les arts" que, a més, presenten nou disc, "Un estrany poder", i que són uns dels grups destacats del cartell del Canet Rock de dissabte, 1 de juliol.
En el món actual, sempre amb presses, sorolls i l'agenda plena fins a l'infinit, s'agraeix poder dedicar un dia o unes quantes hores a passejar pel bosc i contemplar la vida que s'hi amaga i la calma que s'hi respira. Acompanyats per l'ambientòleg i guia de natura Pere Alzina, visitem unes valls ombrívoles a tocar del Parc Natural del Corredor i el Montnegre. Caminar poc a poc, observar-ho tot, fer recerca, parar l'orella ben fina per tal de detectar i interpretar els ocells que ens obren el pas. En Pere, d'una manera molt didàctica, fa imitacions dels cants dels ocells i ens mostrarà com identificar els ocells d'aquest territori.