El mar com a font de vida i riquesa uneix dues zones pesqueres separades per moltes milles de distància. Des de l'Escala amb el pescador Lluís Sureda i el seu fill emprenem un llarg viatge fins a Suècia seguint el rastre de l'anxova, un dels productes més llegendaris i preuats a casa nostra.
L'embranzida que està agafant la gastronomia catalana arreu del món és un fet més que demostrat. A través del programa de lectors organitzat per Prodeca, veurem com tres estudiants americanes se submergeixen en la nostra cuina acompanyades pels professionals de la Fundació Alícia.
La vila d'Agramunt és coneguda arreu de Catalunya pel torró, un producte nadalenc que els ciutadans de Houston, Texas, han sabut apreciar i incorporar als seus menús. Aprenem diverses maneres d'entendre la indústria torronaire amb Àngel Velasco, Fèlix Valero i l'entranyable Joan Pallejà.
La producció de fruita dolça, i especialment de la pera, és un dels principals motors econòmics de les terres del pla de Lleida. En Jordi Bonjorn, un pagès que creu en el futur del camp, ens explica què vol dir viure de la terra, mentre que Joel Piqué, un jove estudiant d'enginyeria agronòmica, investiga per aplicar les últimes tecnologies al camp.
A la riba del Sena, el prestigiós xef Alberto Herráiz ens explica com amb el seu periple arreu del món a la recerca dels millors productes gastronòmics per als seus plats va trobar un punt d'inflexió molt a prop de l'Ebre, concretament quan va tastar els arrossos conreats pel Joan Trias.
Un dels productes més simpàtics i tradicionals de Catalunya és el bolet. A través d'una empresa conservera, del xef Albert Cogul i de l'humorista gràfic argentí Paco Ermengol, veurem com els bolets catalans arriben fins a Buenos Aires. En aquesta ciutat ballarem amb l'Amalia, que ens introduirà en el tango més popular de la ciutat, i el seu pare, en Silvio Fischbein, amant dels bolets i artista plàstic de renom.
Des de fa segles la llonganissa de Vic dóna fama a la comarca d'Osona i, en especial, a la seva capital. En aquest capítol volem conèixer quin és el secret que ha portat a la fama aquest producte a través de la seva producció i elaboració. El senyor Joaquim Comella donarà un toc romàntic al reportatge.
Les instal·lacions de grans empreses productores de cava, així com la confraria per promocionar el producte, són l'inici d'un viatge gastronòmic que finalitza a Bangkok, on Montse Amado reflexiona sobre la vida d'una parella occidental a l'Àsia i on no pot viure sense el cava produït per la família Domènech.
A Sarroca de Lleida, on viu i treballa en Gerard Veà, propietari de l'oli l'Estornell que es comercialitza a Melbourne. Austràlia rep l'oli d'oliva català gràcies a en Morri, que ven el producte per internet. Emprenem amb ell un viatge per la tradició aborígen i la música tradicional amb en Bo Svonoros, i la Ros Bandt, una artista i estudiosa que es dedica a recollir el patrimoni musical efímer.
En Francesc Benaiges surt cada dia a la mar per pescar gambes, un crustaci altament valorat tant a les cuines de casa com a les internacionals. A Singapur, el xef Andre Xiang les va incloure a la carta del seu restaurant ja fa uns quants anys. Això no seria possible sense persones com l'Octavi Obiol, que s'encarrega de fer que la gamba arribi a Singapur en condicions òptimes.
El Brasil té futbol, samba, caipirinhes... i pernil salat català. Per degustar-lo s'han de tenir en compte dues coses: la qualitat del producte i el tall de la peça. A Girona hi ha dos experts en la matèria, en Santi Rams, un mestre tallador de pernil que fa trenta anys que es dedica a aquesta disciplina, i l'Adriana Casademont, la principal exportadora de pernil català arreu del món.
La fruita seca era molt consumida a l'Egipte dels faraons. Segles després de la caiguda del seu imperi, una fruita seca catalana ha aconseguit fer-se un lloc en la dieta dels egipcis: l'ametlla de Tàrrega. A través d'en Salvador Soler, un productor d'ametlles de Tàrrega, i d'en Miquel Pons, el principal exportador d'ametlla, es descobrirà la manera com aquest producte ha aconseguit posicionar-se tan sòlidament a Egipte.
Hi ha molts racons d'Europa on s'aprecien les clementines de les terres de l'Ebre, però aquest capítol en concret se centra en la capital de l'illa maragda, Dublín. Àngel Moreno és un productor de clementines, un autèntic enamorat del producte que s'hi implica al cent per cent perquè la seva fruita sigui de la màxima qualitat.
Les guatlles catalanes triomfen al gran territori avícola europeu, França. En Josep Bertran avi explica com d'un fracàs empresarial amb el pollastre va passar després a dominar bona part del mercat de la guatlla. El seu nét, en Josep Bertran, exposarà com han entrat amb força al mercat francès.
La Terra Ferma és coneguda per l'excel·lència de la seva fruita. En Manel Ollé produeix préssecs i nectarines que es destinen tant al mercat nacional com a l'internacional. A través de l'empresa per a la qual treballa el seu amic Josep Lluís Trilla, exportarà el seu producte a diversos països, un d'ells Alemanya.