La sonora - capítol 116
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Nova dansa d'arrel amb el Grup Mediterrània & Magister Petrus, protagonistes del Festival de Música Antiga dels Pirineus La dansa d'arrel explora nous camins. El Grup Mediterrània de Sant Cugat del Vallès presentarà el 28 de juny l'espectacle "Quadrigènia", una coreografia amb música original d'Ivan Joanals interpretada per la cobla La Principal del Llobregat. Hem conegut alguns dels protagonistes d'aquest projecte liderat per David Gil i Marta Manyoses. Arrenca el festival de Música Antiga dels Prineus, que fins al 20 d'agost proposa gairebé quaranta concerts a diferents poblacions del Pirineu català. N'hem fet un tast previ amb el grup Magister Petrus, que dirigeix Mauricio Molina. "La Sonora": les arrels del 33.
Festa rumbera a Sitges amb La Màlaga & 30 anys de la Cobla Sant Jordi El 2009, a la plaça Màlaga del barri de Sants, a Barcelona, naixia aquesta banda rumbera plena d'energia. Amb ells anem fins al bar El Cable de Sitges, per apuntar-nos a unes tapes d'antologia i per escoltar algunes de les cançons del seu segon disc, "Mañana sol". Diuen que la Cobla Sant Jordi és la més transversal de totes les cobles. Ja fa 30 anys que la prestigiosa formació barcelonina transita de la sardana al folk, pel pop, l'electrònica o el flamenc al costat d'artistes com Roger Mas, Pascal Comelade, Niño Josele o Raph Dumas, que també van voler ser a la festa d'aniversari de la cobla que va acollir fa uns dies la Sala Apolo de Barcelona.
L'algueresa Franca Masu visita el monestir de Poblet & èxit de la Fira de Música al Carrer de Vila-seca Acompanyem una de les grans veus de la Mediterrània, l'algueresa Franca Masu, al monestir de Poblet. Acompanyada del pare prior Lluc Torcal de Poblet, l'artista algueresa visita el monestir, ens parla de la seva visió de la vida i de la música, i canta en espais amb història: el claustre, a l'antic refectori i a les vinyes ecològiques que envolten el monestir. La Fira de Música al Carrer de Vila-seca ha celebrat la seva edició més ambiciosa, amb més de 25.000 persones i 48 concerts. Hi vam ser per conèixer tres propostes ben diferents que t'expliquem: les cercaviles de la penedesenca Sidral Brass Band, una magnífica relectura jazzística dels boleros amb Jazz Machín i el cantautor valencià Alberto Montero.
Acompanyem una de les grans veus de la Mediterrània, l'algueresa Franca Masu, al monestir de Poblet. Acompanyada del pare prior Lluc Torcal de Poblet, l'artista algueresa visita el monestir, ens parla de la seva visió de la vida i de la música i canta en espais amb història: el claustre, a l'antic refectori i a les vinyes ecològiques que envolten el monestir.
Acrobàcia i música llatina, amb La Persiana i Venancio y Los Jóvenes de Antaño Partint del bolero i el son cubà, Venancio y Los Jóvenes de Antaño ens proposen al seu disc "Vida en martes" una visió desenfadada i poètica de la vida moderna. Els trobem a l'Estruch de Sabadell treballant en col·laboració amb el col·lectiu d'acròbates de La Persiana. La música d'arrel de l'Alentejo Celina da Piedade i Pedro Mestre ens conviden a descobrir les músiques i danses d'arrel de l'Alentejo. En el marc de les Trobades de Música Mediterrània a Torroella de Montgrí, coneixerem la viola campaniça i cançons inspirades en el canto alentejano.
Mohamed Suleiman, el creador de l'Orquestra Àrab de Barcelona El violinista i compositor Mohamed Suleiman ens convida a casa seva per compartir un te amb menta i una interessantíssima conversa. Parlem de la seva arribada a Catalunya des de Xauen, als peus de l'Atles, de l'experiència de la immigració, de la creació de l'Orquestra Àrab de Barcelona. És la crònica d'un artista que ha treballat amb fermesa per establir ponts entre cultures a través de la música. Música d'inspiració medieval amb L'Incantari a Sant Benet de Bages Visitem el monestir de Sant Benet de Bages per conèixer la proposta de l'Incantari, un grup que fa música d'inspiració medieval liderat per la cantant i arpista Lucía Samitier i el compositor i estudiós Arturo Palomares. L'Incantari ha presentat darrerament el disc "Échate a la mar", del qual ens ofereixen un tast en un marc magnífic.
Txarango ens convida al seu poble per presentar el festival Clòwnia i el folc de La Ruta de les Estrelles Els nois de Txarango ens conviden a Ripoll i a Sant Joan de les Abadesses, als espais de la seva infantesa i on van començar com a colla d'amics i com a grup. Anem a sucar els peus al riu en què s'han inspirat per donar nom al seu segon disc, "Som riu"; a la sala on van fer el primer concert i on canten alguns temes tradicionals de la comarca amb la gent del grup Randellaires. A més a més, a Sant Joan de les Abadesses hi visitem algun dels espais on tindrà lloc el festival Clòwnia, promogut per Txarango, i que durant els dies 2 i 3 de maig omplirà la vila de música.
Compartir dóna gustet amb Marquet. Marquet és un artista transmèdia que acaba de presentar, acompanyat de la viola de roda de Marc Egea, un treball sobre el poeta Vicent Andrés Estellés. Marquet reivindica la cultura veritablement alternativa a través del col·lectiu d'agitació cultural Compartir Dóna Gustet, amb propostes musicals o amb el llargmetratge "El ball del velatori". Marc Egea & Amanida Folk i Descordats Els Amanida folk fa més de deu anys que corren pel món interpretant música d'arrel mediterrània. Acompanyats de l'Orquestra Bencordats, un projecte pedagògic de l'EmmEixample, els hem descobert en el marc del Festival Tradicionàrius, a Barcelona.
Joan Vinyoli en la veu de Xavi Múrcia Begur ens acull amb la presència dels versos de Vinyoli. Ens acompanyen el cantautor Xavi Múrcia, que ha presentat "A través de Vinyoli", unes magnífiques versions musicades de Vinyoli, el poeta Jordi Llavina, comissari de l'Any Vinyoli, i l'escriptor begurenc Miquel Martín. Festival de Músiques Disperses a Lleida No havíem sentit mai un sítar amb aquesta energia. Descobrim el "sitar power" de l'indi Ashwin Batish i el folk britànic d'un veterà com Robin Hitchcock en el Festival de Músiques Disperses de Lleida.
Isidor Marí, música i llengua El filòleg i cantautor Isidor Marí presenta nou disc amb versions de temes de Bob Dylan. Amb ell conversem, arran de mar i amb una guitarra als dits, sobre la música i sobre la llengua. "La Santa Espina" d'Enric Morera torna a sonar El 1907 el compositor Enric Morera i el poeta Àngel Guimerà van presentar la rondalla musical "La Santa Espina". L'obra va tenir molt d'èxit; en especial, la sardana del mateix nom que en forma part. En el marc dels actes Barcelona - Capital de la Sardana 2014, la Federació Sardanista ha tornat a posar en escena l'obra al Barcelona Teatre Musical, amb eminents solistes i cors i l'Orquestra Simfònica del Vallès dirigida per Rubén Gimeno.