T1xC9 - Retalls de Bosc (Els Ports)
Subtítols en: català
Subtítols en: català
A l'Alt Àneu i el Pallars Sobirà hi ha els boscos més representatius del Pirineu: els boscos de pi negre. El Lluís i la Sandra Pallé parlaran de la sortida que té avui en dia la fusta d'aquest tipus de pi. L'escorça d'un bedoll pot servir per beure l'aigua de la font, tal com ha fet en Josep Orteu, durant els 20 anys que ha estat pastor. I l'equip del programa acompanyarà l'educadora ambiental Montse Ballbé i un grup de nens a la seva classe de natura per veure on els animals es crien, creixen i pasturen en llibertat.
El programa visita el Solsonès per conèixer de prop un tipus de pi: la pinassa. En parlarà l'Antoni Boix, un farmacèutic que en gestiona centenars d'hectàrees. En aquests arbres hi són habituals diferents espècies de pigots. A l'empresa Tradema mostraran com transformen aquests troncs de pinassa en taulons per fer mobles de cuina i menjador. També s'ensenyarà què és la blenera, una planta de la qual antigament se'n feien les metxes per als llums d'oli. I el biòleg David Guixé ensenyarà ratpenats forestals, una espècie protegida que forma colònies de 30 habitants.
A les Terres de l'Ebre el productor d'oli Lluís Porta ens guiarà per les extensions d'oliveres més importants de Catalunya. Coneixerem en Mariano Cebolla, un fotògraf especialista en natura, que ensenyarà quins són els millors angles per immortalitzar oliveres mil·lenàries. Descobrirem un habitant comú d'aquesta zona: el teixó. Antonio Altés, un dels últims recol·lectors de palma de la zona, recollirà branques de margalló i veurem en quins objectes les converteixen les artesanes locals, com l'Asunción Cardona.
De la serralada del Montsec fins a les Guilleries, es troben els diferents tipus de rouredes que hi ha a Catalunya. Coneixerem Marta Sancho, una doctora en Història Medieval que fa anys que busca restes arqueològiques d'antigues piles carboneres. L'antropòleg Jordi Solà explicarà que les papallones són un indicador del canvi climàtic. I en Martí navegarà pel congost de Mont-rebei a bord d'un caiac de Xavier Bergua, un executiu que un bon dia va decidir canviar l'americana i la corbata per un negoci enmig de la natura.
Al Pallars Sobirà i la Vall d'Aran hi ha el bosc d'avets més gran de tota la Península Ibèrica. Coneixerem l'Armand Flaujat, un pastor solitari que hi viu amb l'única companyia dels ramats i el gos mastí del Pirineu. L'Emília Llorens explicarà un antic ofici de dones: el de trementinaire. Veurem com en Toni Batet afavoreix la convivència entre els diferents animals que hi ha a la zona. I en Martí Boada caçarà una granota roja i li farà unes quantes proves d'elasticitat.
Els boscos d'alzina són uns dels més representatius de la Mediterrània. En Martí Boada ensenyarà quins efectes tenen els incendis, les sequeres, les tales o el canvi climàtic sobre els alzinars. Joan Vilamú el portarà de visita a un autèntic laboratori enmig del bosc. Descobrirem la geneta, una animal salvatge que els romans tenien com a mascota domèstica. I en Sergi Garcia, un dels màxims experts de Catalunya en eriçons, explicarà les diferències entre l'eriçó clar i l'eriçó fosc. El divulgador científic Marc Boada mostrarà com construir una pila carbonera, la manera tradicional d'obtenir carbó vegetal.
Recorrerem les plantacions de castanyer, un arbre que a poc a poc va desapareixent del nostre país, víctima d'unes malalties fins ara incurables. En Jordi Mateu, tècnic de Salut Vegetal, ensenyarà quins tractaments nous es poden aplicar als castanyers malalts i amb quines garanties d'èxit. Veurem com alguns pagesos, com l'Eugeni Coll, estan canviant els castanyers per altres conreus amb més futur, com ara la tòfona. I acompanyarem a les colles de caçadors de Sant Hilari Sacalm a una cacera de senglar. Acabarem el dia cuinant un civet de senglar amb castanyes a la cuina d'en Joan Martorell, del restaurant l'Estanc de Prades.
En Martí Boada pujarà a Montserrat, una muntanya rodejada de boscos de pi blanc víctimes de dos grans incendis dels anys 80 i 90. Aprendrem com aquest tipus de pi és altament inflamable i en Marc Castellnou, bomber, explicarà com s'han de mantenir els boscos i com es regeneren en cas d'incendi. De la mà del pastor Jordi Marimon coneixerem un nou programa de recuperació de la pastura per evitar més incendis i, finalment, "Boscos" presentarà l'Eloïsa Matheu, una gravadora d'ocells professional, que té una fonoteca amb milers de sons d'ocells que ha enregistrat per tot el món durant 20 anys.
En Martí Boada recorrerà la zona de les Gavarres, per explicar-nos les particularitats de les alzines sureres. Coneixerem l'Eloi Madrià, un bosquerol que fa més de 30 anys que pela alzines sureres. Visitarem les empreses Francisco Oller i Corcho del País, on assistirem a tot el procés del suro: des de la pela dels arbres fins a l'elaboració de taps de vi i cava. Coneixerem el Jean Pierre Soler, un dels últims mestres artesans que fa pipes de fumar a partir de soques de bruc boal. I descobrirem com és un gamarús i per què el seu nom l'utilitzem per descriure algunes persones.
En Martí Boada s'enfila al Cadí, per descobrir els boscos de pi roig, el segon arbre més abundant a Catalunya. Visitarem el pi roig més emblemàtic del país: el Pi de les Tres Branques. L'Ignasi Amat presentarà un projecte nou que dóna feina al bosc per facilitar la integració social i laboral per a col?lectius desafavorits; amb en Joan Obiols, un antic bosquerol, aprendrem com es talaven els arbres antigament i veurem de prop imatges espectaculars d'una colònia de voltors que, sota la batuta de l'Aleix Millet, s'està reproduint i aportant grans beneficis a la zona.
Navegant pel riu Ebre descobrirem què són els boscos de ribera i quins són els arbres que els formen. Veurem com els cavalls són els responsables de mantenir els marges dels rius i aprendrem com es controlen les poblacions d'ocells salvatges amb l'Eladi Ribes, un anellador que ha censat més de 8.000 ocells. En Marc Viñas ens portarà en barca Ebre avall per veure en quin estat es troben els àlbers i els altres arbres que formen els boscos de ribera. Ens ensenyarà quins experiments i investigacions hi porten a terme per protegir aquestes espècies. I en Martí Boada descobrirà aquí l'extensió de tamarius més espectacular que ha vist mai.
El faig és un arbre que conforma boscos irregulars, atapeïts, foscos i humits: les fagedes. En Martí anirà fins a la fageda del Montseny, on en Salvador Carranza, un dels descobridors del tritó del Montseny, localitzarà un dels pocs exemplars d'aquest amfibi que hi ha al món. I passejant entre faigs trobarà l'Edmon Ribatellada, un dels últims flabiolaires que queden per aquelles contrades. Coneixerem un bosquerol que fa més de 60 anys que viu del bosc i contemplarem els dibuixos d'en Carles Puché, un il·lustrador especialitzat en natura. També se sabrà què tenen en comú la salamandra, i els taxis de Barcelona.