Iniciatives pastorals i socials de l'Església arreu del territori de Catalunya.
El Pedro i el Javier van viure 35 i 32 anys al carrer, respectivament. Fa dos anys que viuen en un pis d'acollida al barri del Born de Barcelona. Tenen l'acompanyament constant de la Comunitat de Sant Egidi, amb qui han fet vincles d'amistat. L'adaptació no ha estat fàcil. Quan el Pedro va començar a viure en un pis no sabia cuinar, ni netejar, ni posar una rentadora. Al carrer, a la nit, tenia por, però, si necessitava roba o menjar, anava al contenidor de la brossa. "La gent de la comunitat de Sant Egidi ens portaven entrepans, parlaven amb nosaltres, ningú més ens feia cas. Vaig trigar 6 o 7 anys a confiar-hi, i gràcies a ells estic vivint al pis amb el Javier", explica. El Javier està emocionat. Diu que el van trobar al carrer en condicions greus. "Em van donar allotjament i mai, mai m'han deixat. La gent de Sant Egidi són constants i permanents i m'hi trobo molt bé, al seu costat", diu. Cada dimecres, els visita Manel Alonso, membre de la comunitat. El Pedro cuina i dinen plegats. "Fem sortides culturals, per la natura, amb la idea de passar un cap de setmana familiar amb tots nosaltres, i com a signe també d'integració a la societat", afegeixen. Una amistat que pel Javier i el Pedro va més enllà de la família, i es converteix en una família amb vincles extensos.
Més de trenta sanitaris formen l'equip multidisciplinari de Salut sense Sostre. Els voluntaris vetllen per la salut de persones sense llar o que tenen dificultats per accedir als serveis sanitaris: miren la tensió, fan el seguiment de diabètics, fan cures, tracten alguns dolors... I fan abraçades, que són molt terapèutiques. Amb la unitat mòbil de l'organització, els professionals van a alguns llocs on es convida a menjar persones que ho necessiten per oferir assistència sanitària i també fan atenció mèdica a l'hospital de campanya de la parròquia de Santa Anna de Barcelona
Benet XVI va morir el 31 de desembre de 2022, als 95 anys, al monestir Mater Ecclesiae del Vaticà, on vivia. Serà especialment recordat perquè el 2013, després d'un pontificat de vuit anys, va renunciar al papat. És el papa de la renúncia, però també del coratge. El papa que va acceptar que no tenia forces per continuar governant l'Església catòlica i que va saber deixar anar les regnes i retirar-se a una vida de silenci i oració. Va ser el primer que va afrontar l'escàndol d'abusos sexuals a l'Església catòlica, es va reunir amb les víctimes i va demanar perdó. També va lluitar per netejar les finances i la corrupció d'una part de la cúria. I va confiar que un altre papa continuaria endavant amb les reformes La renúncia d'un papa per voluntat pròpia no passava des de Celestí V, que a finals del segle XIII va renunciar al papat per tornar a la seva vida d'ermità. Més de 700 anys després, a Castel Gandolfo, Benet XVI s'acomiadava definitivament de la vida pública com a papa amb aquestes paraules: "Soc simplement un pelegrí que inicia l'última etapa del seu pelegrinatge en aquesta terra".
El naixement de Jesús és un símbol de llum i esperança per als cristians. També vol transmetre valors de pau i solidaritat pel món d'avui, immers en una pila de crisis. En una data tan significativa com el Nadal, el programa va emetre un reportatge sobre els pessebristes que mantenen viva aquesta tradició que retrata una manera de viure, amb alguns oficis que ja s'han perdut i amb un carisma únic. "Signes dels temps" va visitar l'Associació de Pessebristes de Mataró, que es va fundar el 1935, i el 1980 va crear la primera Escola de Pessebres de Catalunya. Els antics alumnes Pepita González i Toni Roy, que van aprendre l'art de fer el pessebre a l'escola d'aquesta associació ens parles de la seva experiència.
El programa estrella de la fundació Carta de la Pau és el Projecte Vitamina. Fomenta el lideratge ètic d'adolescents en risc d'exclusió social, perquè siguin motors de transformació social en els seus barris. En el reportatge, podeu escoltar el testimoni de Lucía Fernández i Harman Singh, que fan el 4t curs de Vitamina, i actualment estudien Pedagogia i Dret, respectivament. Totes dues han descobert que tenen moltes qualitats que abans desconeixien. La Lucía diu que en les sessions de formació ha treballat molt "l'empatia, la comunicació i el lideratge". Per la Harman, el més important que ha après és treure el màxim potencial d'ella mateixa. "Aquest projecte m'ha ajudat a triar la carrera de Dret, per ajudar la gent. Abans no m'hi veia capaç", explica. Ara que coneixen els seus valors i qualitats, ja els fan servir per valorar-se, fomentar l'autoconfiança, i ser assertives i resolutives. Segons Aaron Alma, coordinador de Vitamina, la principal raó perquè un jove esdevingui líder és que es faci responsable del seu creixement personal. "A les sessions de grup els joves comparteixen les seves dificultats i problemes, el sistema d'amistat i les situacions que viuen a l'escola o l'institut.", explica el coordinador.
Com es viu el Sínode a la comunitat parroquial de Sant Andreu de Palomar de Barcelona? El seu rector, Toni Roman, diu que les respostes són molt plurals, com ho són els grups que participen en la diòcesi. Teresa Baqueró, membre del consell parroquial, explica que les propostes que han sorgit a la parròquia en la fase diocesana del Sínode "són de transparència, de més corresponsabilitat dels laics i laiques, i de més formació perquè se'ns escolti més. Confio en la bona intenció del papa Francesc per millorar l'Església i fer-la més participativa. M'he cregut molt que és important escoltar-nos i caminar junts". Miquel Vilaseca, del grup de joves de la parròquia, diu que els joves són el relleu i el futur de l'Església. "Demanem que se'ns escolti i se'ns valori l'opinió."
El 36% dels ciutadans de l'àrea de Barcelona tenen problemes relacionats amb l'exclusió residencial. Davant aquesta realitat, les entitats socials alerten d'una emergència habitacional. Testimoni de tres famílies que tenen problemes amb l'habitatge i reben el suport de Càritas Diocesana de Barcelona.
Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, al municipi d'Os de Balaguer (Noguera), és la casa pairal dels germans maristes. Un monestir de portes obertes que uneix espiritualitat, cultura i natura. Declaracions de Robert Porta, director del monestir, i Pere Borràs, marista i superior de la casa d'espiritualitat.
Reportatge sobre les celebracions dominicals en absència de prevere al bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Visitem les parròquies de Sant Martí Sarroca i Castellví de la Marca i entrevistem Genís Sans, diaca permanent, i Rosa Maria Arbós, germana de la caritat de Santa Anna.