Xavier Elias - Quadranter
Subtítols en: català
Subtítols en: català
OFICI: PICAPEDRER Picapedrer: Fèlix Martín Els Martín son picapedrers de la Floresta, i l'única família de Catalunya en què tres generacions han obtingut el guardó de Mestre Artesà. En Fèlix és un gran defensor de la forma tradicional de treballar la pedra, i encara que aquest sector ha evolucionat, el seu fill ha heretat els coneixements necessaris per exercir aquest ofici de forma artesanal.
OFICI: CERAMISTA Ceramista: Paulí Quan tenia 17 anys, en Paulí se'n va anar cap al monestir de Montserrat, on va viure 18 anys. Mentre exercia de monjo, les seves inquietuds artístiques el van portar a descobrir una altra vocació: la ceràmica. Des del seu taller de Sant Joan de Vilatorrada, i a 80 anys, continua amb la mateixa passió pel seu ofici.
OFICI: FONEDOR DE CAMPANES Fonedor: Josep Castells Josep Castells té vuitanta-tres anys i durant gairebé setanta anys ha fos metall per construir campanes. La seva experiència el va portar a fer-se càrrec de la foneria artística Barberí, una empresa familiar amb més de 450 anys d'història. Avui dia, els seus dos fills són els encarregats de preservar el mestratge d'un ofici que molt poques persones coneixen.
OFICI: PAPERER Paperer: Antoni Sardà Des del seu taller, el Molí Aquari de Banyoles, Antoni Sardà és un dels únics artesans que elabora paper a l'estat espanyol. La qualitat i la bellesa dels seus papers han obtingut el reconeixement internacional i s'han convertit en el suport favorit de grans artistes.
OFICI: FORMATGER Formatger: Francesc Buscallà Des del poble de Bar, a l'Alt Urgell, Francesc Buscallà fa 25 anys que elabora formatge artesà amb la llet que ell mateix muny. Tot i que no li ve de tradició familiar, es cuida tot sol de la formatgeria i d'un ramat de més de 100 cabres, una feina que el manté ocupat cada dia de l'any.
OFICI: SASTRE Sastre: Josep M. Blasi Des de la seva botiga al carrer Balmes, Josep Maria Blasi és dels últims sastres que confeccionen vestits a mida a Catalunya. Va nèixer a Lleida, però als anys 60 va venir a Barcelona amb la seva família a buscar més bones oportunitats laborals. Per casualitat va aprendre l'ofici de sastre, i 40 anys més tard el continua excercint.
OFICI: PIANER Pianer: Jaume Barbona Jaume Barbona va aprendre l'ofici del seu pare, que va treballar en una de les últimes fàbriques de pianos de Barcelona. Tot i que a Catalunya ja no es construeixen pianos, en Jaume és un dels pocs hereus d'aquesta tradició centenària.
OFICI: ESCULTORS DE FIGURES DE PESSEBRES Escultors: Joan i Martí Castells Des del barri de Sants, en Joan i en Martí representen la tercera generació de la família que es dedica a fer figures de pessebres. La manera de treballar no ha canviat gens al llarg dels anys i el taller està pràcticament igual com el va deixar el seu avi... fa més de 100 anys.
OFICI: HERBOLÀRIA Herbolària: Trinitat Sabatés A tot Catalunya només hi ha dues persones reconegudes com a mestres artesans herbolaris, i una d'elles és la Trinitat Sabatés. L'ofici, l'exerceix a l'emblemàtica Herboristeria del Rei, a la Plaça Reial de Barcelona, que, des del 1820, és la primera botiga de la ciutat especialitzada en herboristeria.
OFICI: MOSAÏCISTA HIDRÀULIC Mosaïcista: Pere Martí L'avi d'en Pere Martí ja feia paviments a l'Exposició Universal de Barcelona, i el 1913 obria el seu taller de mosaics a Manresa. Després d'un segle des de la seva creació, en Pere continua amb l'empresa familiar i ofereix mosaics artesanals de gran qualitat.
OFICI: RELLOTGER DE CAMPANARS Rellotger: Federico Ferré Des de Roquetes, Federico Ferré continua exercint l'ofici de constructor de rellotges mecànics per a campanars, tal com el va aprendre del seu pare, ara fa quaranta-cinc anys. Actualment és l'últim constructor que queda a Catalunya i a tot l'estat espanyol.
Des del seu taller de Mataró, en Miquel Puigdellívol fa més de 30 anys que es dedica a construir tibles i tenores. Tot i que fa anys que es diu que la sardana passa per un moment crític, en Miquel es mostra optimista pensant en el futur del seu ofici. De fet, té tanta feina que no dóna l'abast.
La família d'en Joan Pierre, a Amer, fa generacions que treballa els escalaborns de fusta per fer-ne pipes. Al seu taller, en Joan continua fent pipes de manera artesanal, però amb un estil propi, ja que cada tac de fusta li suggereix una forma de pipa diferent. Per en Joan fumar amb pipa no només és un plaer, sinó que és tot un art.
L'Emili va aprendre l'ofici de baster als 18 anys, de mans del seu sogre. Si abans els basters manufacturaven els guarniments i estris necessaris per als animalsque feien les feines del camp o que servien de mitjà de transport, ara han hagut d'adaptar el seu ofici a l'oci.