Filipines deté l'expresident Rodrigo Duterte, reclamat per la Haia per crims contra la humanitat
El Tribunal Penal Internacional investiga l'exlíder filipí pels milers d'assassinats durant la seva "guerra contra el narcotràfic"
La policia filipina ha detingut l'expresident del país Rodrigo Duterte a petició del Tribunal Penal Internacional (TPI), que l'acusa de crims contra la humanitat durant l'anomenada "guerra contra el narcotràfic" del seu govern.
La detenció s'ha produït aquest dimarts a l'aeroport de Manila, la capital, després que Duterte tornés d'un acte de campanya a Hong Kong.
L'expresident ha demanat explicacions als agents responsables d'arrestar-lo, com es mostra en un vídeo gravat per la seva filla: "Quin crim he comès?"
Més tard, Duterte ha estat traslladat a la base aèria de Villamor, des d'on l'han embarcat a un avió "a la força", segons ha remarcat Sara Duterte. L'aparell ja s'ha enlairat i trasllada l'expresident filipí a La Haia.
6.000 assassinats registrats oficialment
Rodrigo Duterte va ser alcalde de la ciutat de Davao durant 22 anys i president de les Filipines entre el 2016 i el 2022.
En aquest temps es va fer conegut mundialment per les acusacions d'assassinats extrajudicials per combatre la criminalitat i el narcotràfic i per la seva retòrica populista i incendiària.
Durant el seu mandat, almenys 6.000 persones van morir assassinades en ser considerades sospitoses, segons dades de la policia, tot i que grups prodrets humans consideren que la xifra real podria ser molt més elevada.
Segons les Nacions Unides, moltes d'aquestes persones eren homes joves d'entorns desfavorits, i la policia del país amenaçava els sospitosos perquè s'autoincriminessin.
Sovint, la policia filipina havia argumentat que les morts es produïen en intercanvis de trets o en defensa pròpia.
El mateix Duterte va explicar al Senat del país l'octubre passat que tenia un "esquadró de la mort" format "per criminals, no policies", a qui encoratjava a dur a terme assassinats extrajudicials.
Les Filipines van deixar el TPI el 2019
Les Filipines van sortir del llistat de països que reconeixen el Tribunal Penal Internacional el 2019, durant el mandat de Duterte.
Tanmateix, el TPI assegura que té capacitat d'actuar al país pels crims comesos abans que aquest deixés el tribunal.
El tribunal va tenir constància de possibles crims contra la humanitat per part de Rodrigo Duterte el 2016 i el va començar a investigar l'any 2021.
La investigació recull casos des de novembre de 2011 fins al 2019, quan les Filipines van deixar el TPI.

El president Ferdinand Marcos, exaliat dels Duterte
L'actual president de les Filipines, Ferdinand Marcos, va arribar al poder el 2022 com a aliat i successor de Rodrigo Duterte.
De fet, la filla de l'expresident, Sara Duterte, es va presentar a les eleccions com a vicepresidenta de Marcos.
Tant és així que, inicialment, Marcos va refusar cooperar amb el Tribunal Penal Internacional en el cas contra Duterte.
En els darrers mesos, però, Marcos s'ha distanciat dels Duterte fins al punt d'assegurar que el seu país col·laborarà amb el TPI.
L'encara vicepresidenta del país, Sara Duterte, ha publicat un comunicat en què acusa el govern de Marcos de "denegar els drets fonamentals a l'expresident Rodrigo Duterte".
"Mentre escric això, l'estan duent forçadament a la Haia aquesta nit."
Segons la filla de l'expresident detingut, la detenció és "un insult a cada filipí que creu en la independència de la nostra nació".
- ARXIVAT A:
- Filipines