Quantes vegades ens lamentem que no tenim temps? Agendes sobrecarregades, àpats a deshora, extraescolars que comencen i acaben de nit, el prime time televisiu una o dues hores més tard que els països del nostre entorn i la sensació de conciliació més baixa de tot Europa. Un temps accelerat difícil d'assumir. A Catalunya i a la resta de l'estat espanyol, a les 7 de la tarda, un 30% dels ciutadans estan treballant. A la majoria de països europeus és un 10%.
PortAventura fa trenta anys. Inaugurat el 1995, és el segon destí més important d'Europa com a parc temàtic i s'ha convertit en l'atracció turística amb més visitants de Catalunya, davant de la Sagrada Família, el monestir de Montserrat o el Museu del Barça.
Després de dues dècades d'atemptats amb bomba, violència sectària entre faccions xiïtes i sunnites, i corrupció governamental al més alt nivell, un mercat il·lícit ha arrelat a l'Iraq, fàcilment accessible a través de les xarxes socials i l'abast del qual s'estén més enllà de les fronteres d'aquest país: el tràfic d'òrgans.
Una dècada després del decret d'inclusió, famílies i docents denuncien que el sistema no garanteix els suports necessaris. El reportatge "L'escola inclusiva" analitza si realment s'aplica el sistema d'inclusió amb els recursos actuals del sistema educatiu.
La Unió Europea vol que no hi hagi cap més generació de fumadors i que el consum de tabac estigui per sota del 5% el 2040. Per això recomana enfortir les lleis antitabac, limitant molt més els llocs on es pot fumar. El reportatge "El nou tabaquisme", del "30 minuts", analitza l'impacte de l'aparició de nous productes que substitueixen les cigarretes tradicionals en els hàbits de consum i en la salut.
Es calcula que al món hi ha desenes de milions de persones que viuen sota condicions d'esclavatge. Traficar amb éssers humans és un dels negocis més lucratius a escala mundial. I a Catalunya cada any s'identifiquen més casos.
El reportatge "Cava, l'esclat de les bombolles" fa una radiografia a un sector que està immers en un procés de transformació, marcat especialment per la sortida d'alguns productors de la Denominació d'Origen Cava, un fet que ha modificat el panorama dels vins escumosos a Catalunya. A més, els efectes del darrer episodi de sequera i les mesures excepcionals preses han acabat de complicar la situació.
Dormir és un pilar fonamental de la salut. Però la humanitat fa anys que perd minuts de son. A Catalunya el problema és greu i ja hi ha més d'un milió de persones que tenen prescrit un fàrmac per dormir.
El reportatge "Expats", del "30 minuts", analitza el fenomen de l'arribada d'expats a Catalunya, migrants de nivell socioeconòmic elevat que treballen per a empreses internacionals, moltes de l'àmbit tecnològic, i provenen de països amb economies fortes, com el Regne Unit, França, Alemanya, els Estats Units, el Canadà o els països escandinaus.
L'estafa informàtica a Catalunya ja és el segon delicte més denunciat després dels furts. Però encara més greu és que la majoria d'aquests enganys queden impunes. La mateixa policia reconeix amb frustració que només aconsegueix identificar els estafadors en 1 de cada 10 casos. Per aquest motiu, molts grups criminals s'han traslladat al món virtual i les estafes per internet pugen com l'escuma.
El reportatge "La bona mort" es fixa en alguns dels punts crítics de la llei de l'eutanàsia. Tot seguit, el programa especial "Eutanàsia, parlem de l'ajuda a morir", presentat per Núria Solé, examinarà en què consisteix aquest procés i com s'està aplicant ara que fa quatre anys que es va aprovar la llei de l'eutanàsia
Al voltant de 13.000 menors no acompanyats han arribat a Catalunya des del 2018, un any de rècord d'arribades. Molts d'ells ja han assolit la majoria d'edat i han deixat d'estar sota la tutela de la Generalitat, però alguns d'ells s'han vist abocats a viure al carrer. El reportatge "Fora de joc " del "30 minuts" aborda, set anys després de l'onada més gran d'arribada de menors no acompanyats, la seva situació. Què fan? On van? Com es troben? Estan regularitzats?
A finals de febrer es complien els tres anys de la invasió russa d'Ucraïna i d'una guerra que ha devastat ciutats senceres i ha deixat al seu pas desenes de milers de morts civils i militars dels dos bàndols. L'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca ha trasbalsat la comunitat internacional amb les seves estrafolàries propostes per acabar amb la guerra, però el fet és que els Estats Units estan liderant les converses de pau. Podrà Donald Trump negociar una "pau justa" entre Rússia i Ucraïna?
Hi ha massa burocràcia? Empresaris, autònoms, pagesos, ramaders i les entitats que treballen al tercer sector diuen que sí, que hi ha hagut un abans i un després de la pandèmia, i que la digitalització i la normativa europea contra el canvi climàtic han complicat la relació dels ciutadans amb l'administració.
L'acord sobre finançament singular assolit entre ERC i el PSC ha generat un fort malestar a la resta de les autonomies, que hi veuen un risc per a les seves finances. Els defensors de la proposta asseguren que la solidaritat no perilla.