Neus Plana Turu, flautista, percussionista i compositora catalana ha enregistrat el disc "12.12" (editat pel segell Microscopi) en quartet amb Con-fusión Project. L'àlbum és el resultat d'un procés artístic i personal on Plana Turu ha fusionat tots els seus coneixements acompanyada dels músics Carles Font Turon, Pablo Donaire i Antonio Parraguez Rodríguez. La creació de les sis peces que formen el disc i la seva interpretació amb la flauta travessera li han permès expressar musicalment tot un seguit d'emocions, persones i experiències vitals per a ella fent ús del flamenc com a element protagonista. Aquesta tarda ens ha interpretat en directe amb el quartet la rumba "La teva escalfor", escrita per ella mateixa.
Aquest és el títol del nou treball discogràfic de ROS, projecte del multiinstrumentista Ricard Ros, un dels músics més actius de l'escena d'arrel actual. Conegut sobretot pel seu domini del sac de gemecs, el seu univers sonor passa, però, per molts altres instruments com la gaita irlandesa, el bouzouki o la guitarra, elements que apareixen en aquest nou treball en format EP, que ha publicat el segell Microscopi. Aquest cop, el foc és l'element conductor. N'hem parlat amb ell mateix.
Joan Puigdellívol, director artístic de l'Acadèmia Internacional Joan Carles i Amat i del Festival Joan Carles i Amat, ens ha presentat la primera edició d'aquest cicle, que té per lema "Concerts i formació", ja que proposa vetllades musicals, amb concerts amb músics extraordinaris com Hopkinson Smith, i activitats formatives. Se celebrarà del 5 a l'11 d'octubre a Monistrol de Montserrat.
Xoan Sánchez, percussió, Maurici Villavecchia, acordió, i Albert Burcet, piano (d'esquerra a dreta), ens han presentat el projecte d'investigació Nuzic. Consisteix en un sistema numèric per comprendre i compondre música a través d'eines digitals. A la web del projecte hi ha una aplicació de codi obert per crear música amb el sistema Nuzic, com una xarxa de textos que expliquen les bases del sistema numèric. A més, ens han ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa. A més, el 3 d'octubre, a l'Auditori del carrer Calàbria n. 66 de Barcelona, el Nuzic Ensemble oferirà el concert "Com sonen els números?".
A Terrassa està a punt d'arrencar un nou curs jazzístic, i així ho ha anunciat l'entitat que ho impulsa, el Club de Jazz d'Amics de les Arts i de Joventuts Musicals de Terrassa, que, com sempre, centrarà l'activitat musical regular en la Nova Jazz Cava i programarà grans noms com Perico Sambeat (a la foto), Lucia Fumero o Caina Cavalcante. La coordinadora de l'entitat, Susana Carmona, ha explicat en roda de premsa algunes pinzellades sobre la nova programació i també ha ofert algun avançament sobre el veterà i prestigiós festival de jazz de la ciutat vallesana.
Aquest diumenge, 29 de setembre, festa de Sant Miquel Arcàngel, s'inaugurarà i serà beneït el nou orgue de tubs de la catedral de Lleida. Culminaran així anys de treball en un projecte molt esperat, ja que el temple feia molt temps que no tenia un instrument d'acord amb la seva importància i dimensions. La Catedral Nova de Lleida disposava originàriament de tres orgues barrocs construïts a finals del segle XVIII, que van ser destruïts durant la Guerra Civil. El 1958 se'n va inaugurar un altre de l'empresa Organería Española, construït amb materials de poca qualitat i que va deixar de funcionar el 2014. N'hem parlat amb Salvador Giménez, bisbe de Lleida, i l'organista Miquel González.
Pep Falcó, organitzador del cicle "Músiques del Retaule", de Vilanova i la Geltrú, i Isabel Pla, que n'és la programadora, ens n'han presentat la vuitena edició. Aquest cicle, dedicat a la música sacra, començarà la programació a partir del 28 de setembre a la Parròquia de Santa Maria de la Geltrú.
La pianista, compositora i cantant barcelonina Lucia Fumero ens ha donat els detalls del seu segon disc com a líder, "Folklore" (editat per Seed Music), un àlbum doble amb composicions seves, que ha presentat al Mercat de Música Viva de Vic, en el que va ser el concert inaugural de la 36a edició. A més, ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la nostra web i a la playlist de YouTube de 3CatCultura.
Aquest setembre ha arrencat el circuit Tardor en Dansa, un projecte per dinamitzar aquest sector, liderat per l'Associació de Professionals de la Dansa i l'Associació de Companyies Professionals de Dansa. Per saber-ne tots els detalls, hem parlat amb el gerent de l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, Cèsar Compte.
Lluís Gendrau, responsable d'Enderrock Llibres al costat de Jordi Novell, ens ha presentat aquest nou segell editorial dedicat a l'edició de llibres temàtics. Trenta anys després de publicar el primer número de la revista Enderrock, el grup editorial fa un pas endavant per ampliar i reforçar la seva proposta cultural amb un nou format. La voluntat d'Enderrock Llibres és ampliar els continguts i arribar a nous lectors amb una eina de difusió especialitzada en l'àmbit musical, que potenciarà i diversificarà el focus d'acció de l'editorial. El segell promourà la memòria musical del país i els estils i moviments musicals nacionals, sense deixar de banda la mirada a l'escena internacional, ni tampoc la traducció d'obres en altres llengües.
El cantant de tango El Chino Laborde (dreta) i el bandoneonista Pablo Gignoli ens han parlat del concert que oferian avui al vespre a la Casa Astor de Barcelona amb la pianista Elbi Olalla. A més, ens han ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa.
Aquesta formació es mou en l'àmbit de la música d'arrel, centrat en l'anomenat ball folk (o ball de plaça) i ha publicat el disc "De cop i volta", que d'aquí uns dies presentarà a la Fira Mediterrània de Manresa. És un passeig per alguns patrons de la tradició més ballable que reuneix també alguna versió on caben estils com la rumba o el vals. Brunzit (a la foto) té a les seves files Joan Naspleda a la flauta travessera, Adrià Garcia al violí i Perepau Ximenis a l'acordió diatònic i van a la recerca d'una sonoritat renovada, i d'aquí ve la companyia d'elements com les percussions. El mateix Naspleda ens ha donat tots els detalls del seu nou treball discogràfic.
Alís Raurich està establerta des de fa 15 anys a cavall de Suïssa i Alemanya. Va ser precisament amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement de la música que li donava la seva faceta d'intèrpret, que va emprendre la redacció d'una tesi doctoral que ara fa poc ha vist la llum. L'objecte d'estudi ha estat un manuscrit del segle XIII descobert l'any 2014 en una col·lecció privada.
Aleix Salvans, director artístic del LEM, i Eli Gras, artista experimental i ferretera conceptual que actuarà al festival, ens han presentat la 29a edició d'aquest cicle dedicat a la música experimental, que tindrà lloc del 4 al 26 d'octubre.
El cantant, guitarrista i compositor català Santi Careta ens ha presentat el seu nou disc, "A milers de somnis de distància", publicat pel segell Microscopi. A més, ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa.
El Teatre de Sarrià acull i programa des de 2015 una temporada d'espectacles de format divers. Teatre, música, ballet i cinema són algunes de les disciplines que tenen cabuda a la temporada cultural del teatre, que les organitza per temes, de manera que cadascuna té un espai fix: així, per exemple, el dijous és el dia de la música clàssica. Una de les novetats de la temporada musical d'enguany és la inclusió de la música simfònica: serà el 27 de desembre i a càrrec de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona (JOSB), que hi oferirà un programa de música de pel·lícules. N'han parlat a la roda de premsa de presentació de la temporada el president de la institució, Joaquim Campany; el director de la JOSB, Carlos Checa, i la pianista Maria Canyigueral (a la foto), programadora del cicle de música de cambra del teatre.
Aquest cap de setmana arriba a Tiana la segona edició d'aquesta iniciativa que es va posar en marxa l'any passat a la masia homònima recuperada, situada al terme municipal de Tiana (Maresme). La filosofia del festival Can Reon passa per posar en valor les propostes artístiques avantguardistes, el respecte per l'entorn i la cultura enològica de la zona. Així, el festival combina diferents expressions artístiques com la música, la dansa i les videoinstal·lacions, i posa especial atenció a les propostes que fusionen tradició i innovació. La segona edició del Can Reon tindrà lloc aquest divendres i dissabte, amb una programació on trobem les propostes de Clara Peya, Gregotechno, l'electrònica de b1n0 i un nou espectacle liderat pel sol·licitat percussionista Aleix Tobias, "Intel·ligència orgànica", en exclusiva per al festival. N'hem parlat amb el programador del Can Reon, el músic Pep Mula.
Xavier Salat Brúnel, un dels impulsors de la modernització i difusió del Fons Gerhard de l'Institut d'Estudis Vallencs (IEV), i Olga Ger, responsable del Fons Robert Gerhard de l'Institut d'Estudis Vallencs, ens han donat els detalls de l'espectacle de dansa "Les estacions de Gerhard", a càrrec de la coreògrafa vallenca Elisenda Nadal Robusté, que tindrà lloc demà dimecres, 25 de setembre, a l'Espai Gerhard de Valls, coincidint amb els 128 anys del naixement del compositor català Robert Gerhard.
El grup Ayom, que lidera la cantant i percussionista Jabu Morales, en format de trio, ens ha presentat el seu disc "SA.LI.VA". L'acrònim del títol fa referència a "SA-grado", tot el que és sagrat o té relació amb la fe, "LI-bertad", de la llibertat i l'amor, i "VA-lentía", el coratge necessari per lluitar contra el racisme i la colonització. Així, l'àlbum està dividit en tres parts amb cançons que tracten de la fe i l'esperança, la llibertat i l'amor i el coratge per lluitar contra les injustícies. En aquest treball discogràfic, Ayom ha comptat amb diversos convidats especials, com per exemple el cantautor Salvador Sobral i el cantant angolès Paulo Flores. Presentarà el disc el 6 de novembre a la sala Paral·lel 62 de Barcelona. Aquesta tarda, Ayom a trio, amb Timoteo Grignani (a l'esquerra), Jabu Morales (al centre) i Alberto Beccuci (a la dreta), ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la "playlist" de YouTube de 3CatCultura.
El Liceu obre la temporada amb "Lady Macbeth de Mtsensk", de Dmitri Xostakóvitx, en una nova producció d'Àlex Ollé, artista convidat del teatre i sota la batuta del titular de l'orquestra, Josep Pons. "Lady Macbeth de Mtsensk" es va estrenar a Leningrad el 1934, però només dos anys després va ser condemnada per Stalin. L'obra va ser prohibida a l'URSS fins al 1963 i al Liceu no hi va arribar fins al 2001. Aquesta història atribolada afegeix valor simbòlic a la composició que, de fet, ja denuncia l'ambigüitat moral. Se'n faran 8 funcions entre dimecres i el 7 d'octubre, aquesta última exclusiva per a la comunitat Under35. Aquest mateix dia, el 7 d'octubre, tindrà lloc l'acte oficial de commemoració del 25è aniversari de la reinauguració del Gran Teatre.
Jazz, folklore i música evocadora són elements i adjectius que podrien definir la sonoritat del nou treball discogràfic del contrabaixista i compositor Baldo Martínez, que porta els crèdits de sis músics d'orígens diversos, i amb els quals el músic tenia molt clar que volia comptar per a aquest treball des del seu origen. Això sí, artistes disgregats en l'espai, situats en llocs com Eivissa, Lisboa, Santander o Almeria: això ha estat al mateix temps dificultat i al·licient, i així ho explica el contrabaixista que signa el disc el plantejament del treball i el seu títol: "Música imaginaria".
Victor Partido, director artístic d'El Molino, ens ha donat els detalls de la nova etapa de l'emblemàtica sala del Paral·lel de Barcelona. L'equipament, adquirit per l'Ajuntament de Barcelona, que serà gestionat per Barcelona Events Musicals, organitzadora del Festival Cruïlla, amb la complicitat de diversos agents musicals de la ciutat, reobrirà les portes el proper 27 d'octubre, després de més de 10 anys tancat, i vol ser un espai de referència per a les músiques minoritàries de la ciutat, vinculant-les amb una proposta gastronòmica.
El pianista, compositor i ballarí de 23 anys Emerald Buxó forma part del col·lectiu LGTBIQ+ i s'identifica com a gènere no binari. Per donar suport a les persones bisexuals, intersexuals, queer, trans, gais, lesbianes i la resta d'identitats i orientacions, va publicar, el 28 de juny passat, Dia de l'orgull LGTBIQ+, el seu àlbum "Impromptus". És un recull de vuit peces per a piano d'estil minimalista i de caràcter personal. Aquesta tarda ens ha interpretat en directe, a l'"Assaig general" de Catalunya Música "Cassiopeia", inclosa al seu disc. La seva actuació la veureu a la playlist de YouTube de 3CatCultura.
Albert Bardolet, director de l'Escola de Música i Conservatori de Vic (EMVic), que fa 180 anys, i el duet XY ens han parlat del concert multitudinari que exalumnes d'aquest centre (com XY mateix, a la foto), que avui dia són artistes i membres de grups musicals reconeguts, oferiran avui, a la plaça Major de Vic, dins del Mercat de Música Viva. L'EMVic ha estat pionera a incorporar el jazz i la música moderna dins dels estudis acadèmics. Gràcies a la seva formació ha impulsat el naixement de grups destacats tant en l'àmbit nacional com internacional, i aquest concert d'avui visualitzarà aquesta tasca de l'Escola de Música i Conservatori de Vic. En aquest concert, a més del duet XY, hi participaran músics i grups com Joana Serrat, Est Oest, Germà Aire, Ju, La Iaia, Núria Graham, Paula Valls i Power Burkas
La formació Dolce Rima ens ha presentat el seu tercer disc, "Mil pesares puesto en cifra para vihuela y voz", que té com a inspiració la nostàlgica i famosa chanson "Mille regretz", atribuïda al gran polifonista Josquin Desprez.
El projecte Oriol Marès & Talal Fayad ha vingut al nostre programa, perquè del 15 de setembre al 12 d'octubre serà a Catalunya gràcies a la col·laboració amb La Marfà - Girona (Cases de la Música), ja que ha estat seleccionat per la beca de Residències Internacionals. El projecte fusiona el jazz amb la música aràbiga, la música llatina i la composició pròpia a quartet. El 27 de setembre oferirà un concert a l'Auditori Viader de Girona, el 29 de setembre actuarà a La Societat de Pradell de la Teixeta, dins del Festival Terrer Priorat, i el 12 d'octubre, a la Fira Mediterrània de Manresa. En aquests concerts podrem sentir els mateixos Marès al clarinet i Fayad a l'ud amb Thodoris Ziarkas, contrabaix i Lucas Zegrí, percussió, proposant un viatge ric i desenfadat pel Mediterrani, lloc de trobada de cultures. A més, tenen previst gravar en disc el projecte "Estuarium" els dies 8 i 9 d'octubre. Podreu veure la seva actuació en directe al web del nostre programa.
Montserrat Ismael Biosca, coordinadora dels projectes educatius del Mercat de les Flors, ens ha explicat els diferents programes d'aquest equipament de dansa que estan estructurats per edats i que acompanyen la vida escolar des de la infància fins a l'adolescència.
Francisco "Kiko" Palacios, membre titular de la Banda Municipal de Barcelona i professor al Conservatori de Manresa, ha publicat el seu nou disc, "Un trombó baix", que presentarà en concert aquest dissabte 21 de setembre, a la Llibreria Byron de Barcelona. L'àlbum és una col·lecció d'obres originals encarregades per a aquest projecte on el trombó baix és l'únic instrument.
Ara que la tardor està a punt de començar, i ja en plena voràgine de programacions i festivals per al nou curs, és un bon moment per recordar que aquest octubre arriba una de les cites obligades en l'àmbit del jazz: ens referim al Festival de Jazz de Barcelona, que ja ho té tot a punt per celebrar el gruix de la 56a edició. Si a començaments d'estiu es va fer un avançament del cartell, ara el festival barceloní el confirma sota el lema "Ara toca jazz!", i remarcant noms com Rita Payés, Andrea Motis, la Barcelona Jazz Orquestra, Maria Schneider, Marc Miralta, o els admirats tàndems Chicuelo i Marco Mezquida, i Michel Camilo i Tomatito, aquests últims, amb un concert ja fet el juliol com a avançament. Són alguns dels noms d'un cartell que reuneix una seixantena de concerts i que s'allargarà, de moment, fins a principis de la primavera. N'hem parlat amb Joan Anton Cararach, director artístic del festival.
A finals d'agost es va presentar al públic el projecte d'una nova formació orquestral al nostre país: la Kamerata Castellar. Nascuda per contribuir al desenvolupament de la vida cultural, educativa i social de Castellar del Vallès, pretén apropar la música clàssica a la ciutadania amb criteri, professionalitat i rigor artístic. El seu director és Carles Miró i ens n'ha donat tots els detalls.