Del "resistiré" a la resiliència
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Què faríem si no tinguéssim por? La por és necessària per anar per la vida, però de vegades ens paralitza. Com l'hem de gestionar, la por? El programa comença parlant de com podem superar la por, amb l'aventurer i emprenedor Albert Bosch, que ha estat a punt de morir unes quantes vegades. Gaspar Hernàndez també entrevista el psiquiatre Jordi del Rey, que -des d'una vessant espiritual- diu que només podem viure des de la por o des de l'amor. I el programa acaba entrevistant la conferenciant Alícia Sánchez Pérez, que confessa que sempre té por, i que no vol superar-la, sinó acceptar-la.
El programa explica, a través de tres entrevistes i de diferents especialistes, com podem cultivar la intuïció. El catedràtic Rafel Bisquerra, un dels pioners en l'àmbit de l'educació emocional, afirma que la intuïció no sempre és útil per prendre decisions. En canvi, el filòsof i perfumista Idili Lizcano explica, des de la Garrotxa, com elabora els seus olis essencials només a partir de la intuïció. Segons Idili Lizcano (que també és mestre budista), la intuïció és sagrada. I per últim, des de l'Escala, la doctora en Belles Arts i professora de meditació Miriam Subirana assegura que la intuïció és una brúixola per anar per la vida.
El programa explica com ens podem reinventar professionalment. El psicòleg Xavier Guix explica la seva experiència: ha passat de ser actor (havia participat en programes com "Tres pics i repicó, de TV3) a ser psicòleg. Entremig, es va quedar sense feina. Segons Xavier Guix, abans d'una reinvenció professional, cal un canvi interior de la persona. El programa també entrevista la "coach" nutricional Nuria Roura, que s'ha reinventat després d'haver estat ajudant de direcció cinematogràfica. I, per últim, l'economista Jaume Gurt explica, després d'haver estat director d'Infojobs, com s'està reinventant professionalment.
Se'ls qualifica d'individualistes i fins i tot d'egoistes, però en realitat els gats són uns mestres de vida. Uns mestres pel que fa a la sensibilitat; mestres a l'hora de fer estiraments; mestres en l'atenció al moment present; mestres a l'hora de no voler quedar bé amb ningú, de menjar i dormir quan els ve de gust, etcètera. El programa entrevista el tenor Jaume Aragall, amant dels gats. Aragall parla també de la seva sensibilitat, i de com aquesta li ha suposat més d'un problema en la seva trajectòria. Gaspar Hernàndez també parla amb l'escriptor català que més llibres ha publicat sobre gats, Francesc Miralles, i amb la professora de ioga Gloria Henríquez.
"L'ofici de viure" es pregunta com podem deixar de ser despistats, en una època en què cada cop costa més mantenir l'atenció, a causa de les noves tecnologies. El programa entrevista la filòsofa Begoña Román, molt crítica amb l'ús que fan les joves generacions de les noves tecnologies. D'altra banda, el programa assisteix a un taller de Mindfulness, amb Andrés Martín Asuero, que oferirà als telespectadors eines pràctiques per concentrar-se més i millor. I "L'ofici de viure" acabarà el seu recorregut mostrant com la pràctica del tir amb arc pot ser també una eina per deixar de ser despistats.
Gandhi va dir: "Sigues el canvi que vols veure al món". ¿Com podem començar a fer, cadascun de nosaltres, petits canvis ¿a nivell psicològic- per millorar la societat? Els especialistes que aquesta setmana entrevista Gaspar Hernàndez són partidaris de començar a fer canvis cadascun de nosaltres, com a individus, i no només esperar que els canvis vinguin de fora. El programa en parla amb l'escriptor i economista Àlex Rovira i el conferenciant Sergi Torres, dos dels catalans que en aquests moments tenen més seguidors arreu del món en l'àmbit del creixement personal. D'altra banda, la metge catalana María Carmen Martínez parla de l'Ho'oponopono, una ancestral tècnica de Hawai que assegura que tots som un, i que si fem un canvi en nosaltres, això afecta l'exterior.
Hi ha persones enganxades al sofriment amorós. Persones que confonen estar enamorades amb patir. El programa analitza aquesta falsa creença i el mal que han fet algunes cançons i pel·lícules amb les psicòlogues Mercè Conangla i Mònica Presta. Gaspar Hernàndez també entrevista Joan Garriga, que explica com tracten el patiment amorós les Constel·lacions Familiars. El programa s'endinsa en una sessió de Constel·lacions, per explicar com funciona el mètode.
Les visualitzacions són una eina psicològica per aconseguir objectius o millorar el nostre estat d'ànim. Estimulen l'alliberament de dopamina i serotonina. El programa en parla amb el "coach" i economista Raimon Samsó i el psicòleg Rafel Santandreu. Gaspar Hernàndez va a la piscina a fer, amb Rafel Santandreu, les visualitzacions que cada matí ell practica mentre neda. El psicòleg recomana als seus pacients fer visualitzacions per sentir-se millor en el dia a dia, i a mig termini. D'altra banda, "L'ofici de viure" també s'ocupa de les visualitzacions en l'àmbit esportiu, per millorar pràctiques i resultats, amb el psicòleg esportiu Pep Font, del CAR de Sant Cugat.
Hi ha situacions després de les quals tenim la sensació que hem tornat a néixer, que tenim una nova oportunitat. El programa conversa amb persones que s'han replantejat l'escala de valors, les creences i conviccions més profundes, i que han començat de zero. Emilio Carrillo, economista i expolític, explica la seva experiència pròxima a la mort després d'un accident de trànsit, i que després va abandonar la política i va optar per "una vida senzilla". Gaspar Hernàndez també entrevista la doctora Luján Comas, que va tenir la sensació que tornava a néixer després de quedar-se vídua i tenir un càncer. I el teòleg i jesuïta Xavier Melloni explica que qualsevol canvi es pot viure com un procés de mort o com un procés de transformació. Per Xavier Melloni, des d'un punt de vista espiritual, la mort no existeix.
Totes les tradicions espirituals s'han fet ressò d'una llibertat última, que ningú no ens pot prendre: la llibertat interior. La llibertat de decidir com ens volem sentir davant una situació. El programa analitza aquesta llibertat, i com es pot aconseguir, amb l'antropòleg Josep Maria Fericgla, a Can Benet Vives, al Montnegre. La psicòloga Mireia Darder explica com viu ella, en primera persona, la seva llibertat sexual. I com connecta amb la llibertat interior navegant pel mar. I Gaspar Hernàndez també entra a la presó, on cada cop hi ha més presos que, encara que sembli mentida, aconsegueixen espais de llibertat interior gràcies a la meditació.