Hi ha tants somnis com persones, i "El foraster" ha tornat a voltar amunt i avall pels pobles del país per descobrir els somnis de la gent. L'últim capítol d'aquesta entrega farà un repàs dels somiadors que en Quim ha conegut al llarg del camí. El poble sencer de Verges compartia un mateix somni: recuperar la seva emblemàtica dansa de la mort, després de dos anys de pandèmia. La Maria i la Gemma, mare i filla, complien el seu somni de desfilar com a manages de la processó, i una altra Maria, l'encarregada del vestuari, somiava a tornar a veure la processó a la qual ha dedicat tota la seva vida. A l'Ametlla de Merola, de la mà del mossèn en funcions, en Quim va descobrir el somni prohibit del bisbe Novell. I al Serrallo, el barri marítim de Tarragona, va veure de primera mà com n'és de complicat que els pescadors facin realitat el seu somni de tornar a port amb la xarxa plena. Castellserà, un poble ple d'artistes, ha acollit entre els seus veïns el Mag Lari, que s'hi ha construït la casa dels seus somnis. I allà també hi viu en Juanillo, que té grans somnis per al modest equip de futbol local. Vilanova de Sau va permetre a "El foraster" tocar amb les mans el campanar més icònic del país, una imatge que sembla treta d'un somni. A la Vall de Bianya, en Toni va convidar en Quim a endinsar-se en un bosc de somni; a Vilaller, un somiador com en Jairo el va portar en avioneta a fer el cim més alt dels Pirineus, l'Aneto, i a Pratdip, en Josep i la Marina li van explicar la seva història d'amor, un somni postergat durant 50 anys.
Vilaller (Alta Ribagorça) és el poble més petit de la comarca menys poblada de Catalunya i una de les portes d'entrada als Pirineus. Només arribar-hi, en Quim visitarà el Bar Siscarri, punt de trobada de molts veïns i escenari d'encara més debats. A més, no trigarà a descobrir que en aquest poble la cosa va de tàndems, com el que formen el Josep Maria i la Carme, un matrimoni amb una pila d'anys a l'esquena; o l'Alvarito i en Ramon, dos companys de feina que s'aprecien molt, però que no s'aguanten. Vilaller també és un lloc on fer realitat els somnis, com és el cas d'en Rafa i la Suzel, dos cubans que van canviar el calor de l'Havana pel fred pirinenc. O en Jairo, que amb la seva avioneta el convidarà a sobrevolar el cim més alt dels Pirineus, l'Aneto. En Quim també comprovarà que a Vilaller es fa el millor xolís del país i que compten amb els millors (i únics) jugadors de frontó de la comarca. Tot això, abans de descobrir l'emocionant història que s'amaga al taller d'en Miquel, en Julián i la Maria.
L'Ametlla de Merola (el Berguedà) és un petit nucli del municipi de Puig-reig que va néixer com una colònia tèxtil a la vora del riu Llobregat. Només arribar, en Quim es trobarà amb en Mateu, que li farà una peculiar visita guiada per la localitat. I l'Andreu, mossèn no oficial de poble, li revelarà un secret a veus sobre el bisbe Novell. Els veïns de l'Ametlla es consideren el poble que fa més reunions de tot Catalunya, i el seu gran orgull són els seus Pastorets. Qui els ha dirigit des de fa vint anys, en Moisès, aprofitarà per fer un anunci transcendental a la comunitat. Després de treballar durant anys i anys a la fàbrica tèxtil, la Rosalia, la Mercè i la Carme fan tot el possible per entendre les noves tecnologies. I als seus 84 anys, l'Enric no falla mai a la seva cita com a repartidor de diaris i recorda amb emoció el seu gran amor, sorgit entre els telers. A més, en Quim també coneixerà dos veïns "il·lustres" del poble: el periodista i maratonià Arcadi Alibés, que el convidarà a córrer amb ell, i els fotògrafs Koalitics, amb milions de seguidors arreu del món.
Pratdip, al Baix Camp, es troba mig amagat al cor de la serra de Llaberia i és un indret amb una llegenda que posa els pèls de punta. Només arribar, en Quim rebrà una benvinguda no gaire amistosa que el farà sentir com un autèntic foraster. A la font de Santa Marina hi trobarà una bona colla de gent recollint una aigua que té propietats miraculoses. I enfilats al mil·lenari castell del poble, la Sílvia li explicarà la llegenda dels dips, uns gossos llop que surten a la nit i ataquen, precisament, els forasters. A Pratdip també hi viuen l'Anton i la Maria, que es complementen a la perfecció, perquè ell és molt negatiu i ella, molt positiva; en Ramon, que està muntant un bar en homenatge a la seva dona; i els nens del poble, que cada vegada en fan una de més grossa que l'anterior. A més, en Quim descobrirà la història d'un somni postergat durant 50 anys, o cosa que és el mateix, la història d'amor d'en Josep i la Marina.
La història de Vilanova de Sau, a Osona, està lligada a un dels pantans més famosos de Catalunya. Sota les seves aigües s'hi amaga un altre poble, Sant Romà de Sau, del qual només es veu el campanar. En Quim hi coneixerà en Pep, que des de casa seva controla qui entra i qui surt del poble. I la Maria, una cuinera amb les idees molt clares, especialment sobre l'actitud dels "domingueros". La imponent presa del pantà és responsabilitat d'en Sergi, que, si tingués un mal dia, fins i tot podria inundar Girona. L'Àngel és un dels pocs veïns que van néixer i créixer al desaparegut poble de Sant Romà i en guarda un record molt viu. A més, en Marc desafiarà en Quim a anar fins al campanar en paddle surf. Al poble també hi viu en Josep, que als seus 94 anys ha conegut l'amor dues vegades; la colla de jugadors de botifarra, que no es deixen distreure del joc per res del món, i els adolescents del poble, que acompanyaran en Quim fins als espectaculars cingles que envolten la vall.
La Vall de Bianya (la Garrotxa) és un municipi molt extens de bosc i muntanya i format per moltes valls, per això se la coneix com "la vall de valls". L'inici d'aquest viatge sorprendrà en Quim amb l'Imma, la veïna més exagerada de tota la vall. Tot seguit, la visita al restaurant de l'Albert li servirà per comprovar que, sovint, les aparences enganyen. I gràcies a la colla de la iniciativa Romànic Extrem, en Quim descobrirà un patrimoni cultural "al·lucinant". A Bianya també hi viuen la Rosita, una dona a qui li costa trobar motius per animar-se; la Montse, que va ser la primera alcaldessa de totes les comarques gironines; i en Jordi, un meteoròleg que convidarà en Quim a mirar els ocells des d'un observatori si més no curiós. En Quim passarà una nit freda però inoblidable a les cabanes d'en Carles i els seus fills, i de la mà d'en Toni s'endinsarà en un paratge de conte per fer un bany de bosc.
El Serrallo, a Tarragona, és un dels barris marítims més autèntics del país i encara avui, com en els seus orígens, viu marcat per l'activitat pesquera. En Quim hi coneixerà els pescadors de fins a quatre barques que surten cada nit al mar amb l'esperança de tornar a port amb la xarxa plena. Tots ells comparteixen el mateix objectiu, però són ben diferents en el seu caràcter i en les seves formes. La Rosa, secretària de la Confraria de Pescadors, els fa de mare i controla tot el que passa al port. A més, en Quim aprendrà la parla pròpia del barri amb les veteranes del Club de Rem, i de la mà d'en Pablito Pescarranas descobrirà les diferències que hi ha entre el Serrallo i la resta de Tarragona. En Marc, el pràctic del port, convidarà en Quim a pujar a un gran mercant de tripulació coreana i fer amb ell la complexa maniobra de sortida. Al Serrallo també hi viuen la Patxitxa, una pionera del futbol femení; en Fermí, un pescador que pesca amb el mòbil, i en Josep l'Hospitalero, el pescador més vell i estimat del barri.
Castellserà, a l'Urgell, és un poble travessat pel Canal d'Urgell, que ha donat vida al territori i ha fet florir una generació de pagesos artistes. Entre ells hi ha els Campi Qui Pugui, una companyia de teatre familiar que està a punt de sortir per fer actuacions a Lituània; o en Josep, que conrea un gran camp de blat de moro per fer-hi un espectacular laberint a escala humana. Amb ell, en Quim gaudirà de la millor posta de sol del planeta. La mestra de l'escola, que es es diu Ariadna, imparteix tallers d'art per a la canalla, i a les nits es transforma en una cantant punki. Tota aquesta vida artística ha atret fins i tot el Mag Lari, que s'ha instal·lat a la casa més noble i l'ha convertit en La Casa dels Àngels, una mansió plena de sorpreses. A més, en Quim coneixerà en Joan, el centraler, que haurà de resoldre un moment de crisi en el flux d'aigua; la Julita, que al seu congelador hi guarda un tresor una mica esgarrifós; i en Juanillo, el soci més estimat del Club Atlètic Castellserà.
En Quim arriba a Verges (Baix Empordà) per ser testimoni del retorn de la festa més esperada del poble. "El Foraster" viurà al costat dels veïns i veïnes la recuperació de la processó de Setmana Santa, amb la seva emblemàtica Dansa de la Mort, després de dos anys de pandèmia. L'Arnau, que interpretarà Jesucrist per segona vegada, està molt nerviós i demana consell als que l'han precedit en aquest paper. En Bi, que fa de soldat romà (aquí coneguts com a manages) li confessarà a en Quim que històricament aquest col·lectiu ha aixecat bastant el càntir. Però aquest també serà un any especial per les manages: la Maria i la Gemma, mare i filla, seran les primeres dones a desfilar com a soldats romans en la processó. En Quim descobrirà tot un poble bolcat en el mateix somni: des d'en Josep, que reparteix els cartells, a les tres directores de l'espectacle, passant pels joves i els nens i nenes que interpreten els esquelets de la Dansa de la Mort. La Maria, encarregada del vestuari des de fa 50 anys, ho resumirà amb llàgrimes als ulls: "avui veuràs del que és capaç el poble de Verges".