Veure un bosc acabat de cremar sempre és una imatge impactant. Els boscos mediterranis han cremat sempre, però no tant com ara. El canvi climàtic està provocant l'aparició d'incendis de sisena generació o megaincendis. Són grans focs que cremen durant dies, impossibles de controlar i que ens amenacen a tots.
Cada any 200 milions de turistes venen de vacances al litoral mediterrani i els experts asseguren que l'any 2050 la xifra haurà crescut fins als 312 milions. L'arribada de tanta gent concentrada en una època de l'any, principalment a la primavera i l'estiu, i en llocs molt concrets, sobretot allà on hi ha allotjaments i oferta lúdica, provoca problemes importants de falta de recursos, com l'aigua i l'energia.
Cada setmana, sense adonar-nos-en, ens mengem cinc grams de plàstic, que és l'equivalent a una targeta de crèdit. Estem asfixiant el mar. Ara mateix, estem abocant un camió ple de plàstics cada minut, als oceans. N'han arribat a trobar a 10.000 metres de profunditat! Cada any més d'un milió d'aus i més de 100.000 mamífers marins moren a causa dels plàstics... I què hi podem fer? Milers de persones surten, cada dia, a recollir-ne a les platges, als rius, a la muntanya...
Les emissions dels gasos dels nostres cotxes perjudiquen el medi ambient i la nostra salut. La contaminació que prové del trànsit és la més perjudicial per als pulmons. Les partícules que emeten els motors de combustió i el soroll del trànsit provoquen nombroses malalties. Els experts calculen que, cada any, moren 400.000 persones per contaminació a Europa I una part es podrien considerar morts prematures.
Cada any es venen 100.000 milions de peces de roba a tot el món. Però, quantes se'n reciclen? No arriba a l'1%. Europa promou la reconversió del sector tèxtil per avançar cap a un model circular. Abans del 2025 tots els països de la Unió Europea estaran obligats a fer la recollida selectiva de la roba usada. L'objectiu és prendre consciència i donar una oportunitat al reciclatge i al reaprofitament de la roba amb iniciatives de segon ús. Perquè la #modaràpida té conseqüències greus. Ho sabem, però ens hi podem resistir?
Els arbres dels boscos es moren, els embassaments i les zones humides s'assequen i la biodiversitat es redueix per la falta d'aigua. Alguns animals salvatges abandonen la seva zona de confort i s'acosten als cultius i a les zones urbanes buscant aigua i aliments. Els rius s'eixuguen i les aigües es corrompen i, en els pous que són més a prop del litoral, l'aigua se salinitza.
Canvieu de mòbil cada dos anys? Utilitzeu rellotges intel·ligents per controlar el vostre exercici físic i la vostra salut? Feu servir tauletes o portàtils que, el segon any d'usar-los, comencen a fallar? I, què passa amb els mòbils, rellotges intel·ligents, ordinadors o tauletes que llencem per comprar-ne de nous? Aquests aparells són difícils de reparar i reintroduir al mercat, així que entren a formar part de piles d'escombraries electròniques, es desmunten i, en el millor dels casos, els materials utilitzats s'envien a plantes de reciclatge per tornar a ser utilitzats.
L'Observatori del patrimoni natural i la biodiversitat mostra que les poblacions de fauna s'han reduït a Catalunya en un 24%, els últims 20 anys. Els més afectats són els insectes, però els ocells, els amfibis, els rèptils i els peixos també pateixen, diàriament, les conseqüències del canvi climàtic. Els efectes en algunes espècies de flora i fauna són devastadors: l'escalfament global provoca canvis en l'ecosistema marí i el comportament dels rius. També en els cultius i els boscos; agreuja l'efecte de les sequeres i les pluges torrencials; i afavoreix els incendis, l'erosió del sòl i la desertització de la terra. La pèrdua de biodiversitat és una conseqüència directa de tots aquests efectes.