Entre la nit de Nadal i el dia de Sant Esteve una llevantada de primer ordre ens portarà pluja abundant, neu, vent i mala mar. Aquestes condicions meteorològiques s'allargaran fins part del dia de dissabte. A partir d'aleshores el temporal amainarà i diumenge sembla que serà un dia de sol al conjunt del país.
Parlem amb Enric Serra, director de negoci i estratègia de FGC Turisme, i Ramon Sellés, director de l'espai nòrdic de Lles, sobre l'inici de la temporada d'hivern. Analitzem l'estat de la neu, les propostes dels espais nòrdics i l'estratègia de FGC per oferir una temporada sostenible, segura i adaptada a les condicions meteorològiques. Les perspectives de neu són bones!
Conversem amb Montse Duocastella, de Món Sant Benet, sobre la programació especial de Nadal i el retorn de l'Operació Reis d'Orient, una activitat familiar que combina joc de pistes i història al monestir, convertit en Centre d'Atenció als Reis. L'experiència culmina amb un taller de neules i es pot completar amb les visites al monestir i l'oferta gastronòmica de l'espai.
Mario Vizcarro ens ofereix consells pràctics per triar, conservar i congelar peix i marisc per als àpats de Nadal. Explica com identificar el peix fresc, la importància de l'etiquetatge de les llotges catalanes i les millors pràctiques de conservació tant a la nevera com al congelador, així com una descongelació correcta per mantenir-ne la qualitat i el sabor.
Parlem amb Roser Carbó, propietària del Celler Mas Bertran, situat a Sant Martí Sarroca, al Penedès, coincidint amb el 20è aniversari del projecte. Tastem l'escumós Argila, reconegut com a millor escumós de xarel·lo a la Guia de Vins 2026, i coneixem els trets diferencials del celler: l'aposta per les varietats autòctones, la viticultura ecològica, la verema manual, l'enoturisme i la seva projecció als mercats internacionals.
Conversa amb Santi Segalà, cap de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, i Eliseu Vilaclara, meteoròleg jubilat i exdirector del mateix organisme. Reflexionem sobre el paper clau de les alertes meteorològiques. El debat posa sobre la taula com es prediuen els episodis extrems, com es comuniquen a la ciutadania i com ha evolucionat la meteorologia al llarg dels anys, tot connectant ciència, experiència i conscienciació social.
El temps d'aquest cap de setmana vindrà marcat pel dinamisme atmosfèric. Un divendres d'augment de núvols i de pluja que arribarà a les comarques gironines. Dissabte, mapes en mà, serà un dia de cel força tapat i amb precipitacions a la meitat est de Catalunya. Hi ha divergència entre els mapes, però podria arribar un canvi més important a última hora de diumenge. Donem resposta a les peticions del temps a la carta que ens heu fet arribar aquesta setmana.
Coneixem la superfusta (o "superwood"), un innovador material desenvolupat per la start-up InventWood, sorgida de la Universitat de Maryland. Aquesta superfusta, més resistent que l'acer però molt més lleugera, pot revolucionar el sector de la construcció gràcies a les seves altes prestacions mecàniques i la seva resistència al foc i la humitat sense additius químics.
A les portes de les festes de Nadal, parlem amb Sergi Tarrés, director de Masella, per parlar de la temporada de neu i dels principals atractius de l'estació, com l'esquí nocturn, una de les seves senyes d'identitat. La conversa també avança la marxa de torxes del 10 de gener, organitzada per celebrar els 40 anys del programa "Temps de neu".
Expliquem com París ha reduït un 60% la contaminació de l'aire gràcies a una forta disminució del trànsit privat i a l'aposta pel transport públic i la mobilitat activa. Des de l'ampliació de la xarxa d'autobusos o la renovació de la flota amb vehicles nets fins a l'expansió dels carrils bici i, sobretot, la restricció del cotxe privat a les principals vies mitjançant carrils VAO.
Analitzem el malbaratament alimentari a les llars catalanes, principal focus del problemes segons un informe de l'IRTA. El 2024 es van malbaratar prop de 174.000 tones d'aliments, amb un important cost econòmic i impacte ambiental, ja que es van generar prop de mig milió de tones de CO¿ en aliments no consumits.
Conversa amb José Ángel Núñez, geògraf i climatòleg d'Aemet València, sobre l'episodi de la dana, analitzant l'evolució des dels dies previs fins a la crisi del vespre i la nit d'aquell 29 d'octubre del 2024. Abordem el context meteorològic i les claus per entendre la intensitat del fenomen i la seva gestió.
El temps d'aquest cap de setmana es mantindrà amb pocs canvis. Catalunya continuarà sota el domini de les altes pressions, que és sinònim de boires i inversions tèrmiques matinals. Això sí, haurem d'esperar núvols baixos que faran acte de presència sobretot a la façana litoral i prelitoral, on no és impossible alguna gota. La temperatura, amb pocs canvis. Donem resposta a les peticions del temps a la carta que ens heu fet arribar aquesta setmana.
Alfons Puertas ens ofereix un repàs de l'any meteorològic a l'Observatori Fabra a falta d'acabar el mes de desembre. Comentem les dades més destacades recollides: tendències de temperatura, episodis de pluja i sequera, anomalies respecte a la mitjana i els fenòmens més rellevants de la temporada.
Celebrem els 75 anys del restaurant La Venta, un establiment emblemàtic situat al peu del Tibidabo, amb més d'un segle d'història i referent de la cuina catalana a Barcelona. Lluís Vinyes júnior explica el significat d'aquesta llarga trajectòria familiar i presenta els menús especials de Nadal, amb plats tradicionals com l'escudella de galets o el suquet de rap amb gambes d'Arenys. Una clientela diversa manté viu aquest espai històric amb vistes privilegiades sobre la ciutat.
Analitzem el potencial de la fava com a alternativa proteica a la soja en el context del canvi climàtic. Jordi Puig ens explica els treballs de recerca que impulsa l'IRTA a Catalunya per fomentar cultius d'hivern amb baixos requeriments hídrics, capaços de millorar el sòl i reduir l'ús de fertilitzants. Tot i tenir menys proteïna que la soja, la fava i altres lleguminoses tradicionals emergeixen com una opció estratègica per reduir la forta dependència de la soja importada, destinada majoritàriament a l'alimentació animal.
Abordem la recuperació del mosaic agrícola de Collserola, el pulmó verd de l'àrea metropolitana. Miquel Rafa, director de Sostenibilitat i Territori de la Fundació Catalunya La Pedrera, explica com és el projecte que impulsen també amb la cooperativa L'Olivera i el Parc Natural de Collserola. Es volen recuperar antics conreus com les oliveres per reduir el risc d'incendis, afavorir la biodiversitat i produir aliments d'alt valor afegit, tot generant ocupació socialment inclusiva.
Conversem amb Xavi Ubeira, director comercial de Baqueira-Beret, coincidint amb les primeres setmanes de la temporada d'esquí. Parlem de l'obertura de l'estació, de l'estat de la neu i de les novetats d'enguany, així com de les millores en serveis i equipaments per garantir una bona arrencada de temporada 2025-26.
El cap de setmana llarg es presenta tranquil, amb presència de boires, fred als matins i un increment de la inversió tèrmica. L'ambient assolellat quedarà només mig enterbolit a estones pel pas d'algunes bandes de núvols poc importants, i la temperatura es recuperarà. Donem resposta a les peticions del temps a la carta que ens heu fet arribar aquesta setmana.
Reflexionem sobre el paper imprescindible del teixit empresarial en la transició ecològica recordant que, tal com apunten economistes i estudis com l'informe Stern (2006), la sostenibilitat econòmica i l'ambiental són inseparables. José Luis Gallego destaca que el canvi climàtic ja genera pèrdues econòmiques enormes i podria arribar a costar fins al 20% del PIB mundial a finals de segle, mentre que actuar per mitigar-lo suposaria només un 1% del cost. Per això reclama que les empreses incorporin els costos ambientals a la seva comptabilitat i adoptin un paper actiu en el canvi, i es pregunta per què encara hi ha empresaris que s'hi resisteixen quan l'evidència econòmica és tan clara.
S'ha creat un nou pas de fauna a la C-51 a Rodonyà (Alt Camp), una infraestructura de més de quaranta metres que la Generalitat ha construït per superar la barrera que l'autovia suposa per a mamífers, rèptils, amfibis i insectes, amb el propòsit de millorar la connectivitat ecològica i reduir els accidents per atropellament. El pas, revestit amb elements naturals per afavorir-ne l'ús, s'emmarca en el programa d'Infraestructures Verdes de Catalunya i ha estat finançat amb prop d'1,6 milions d'euros dels fons Next Generation, en línia amb els objectius europeus de restauració de la natura.
Coneixem una marca artesanal que transforma roba i materials sobrants --vaquers vells, cortines, peces descatalogades, pell reciclada-- en ronyoneres i complements únics, per donar-los una segona vida en lloc de deixar que acabin en un abocador. Cada peça és dissenyada i creada a mà, numerada i pensada per a persones amb consciència ecològica. Es converteix així en una moda sostenible que aposta per la reutilització i un petit gest individual que, sumat a molts altres, contribueix a reduir l'impacte ambiental de la indústria tèxtil.
Abordem la transició energètica del transport marítim a través del GNL i l'electrificació, amb Baleària explicant la seva aposta pionera per aquest model que, entre d'altres, compta amb dos futurs vaixells elèctrics per a la ruta Espanya-Tànger que aportaran navegació sense soroll ni emissions. El Port de Barcelona exposa els esforços per adaptar-se al GNL i avançar en l'electrificació dels molls, una transformació que exigeix grans infraestructures internes i que es compara amb la de ports com Marsella, València o el Pireu. En aquesta innovació destaca la necessitat que ports i navilieres avancin plegats.
Parlem amb David Ros, gerent de Boí Taüll, sobre l'estació més alta dels Pirineus, situada en un entorn romànic privilegiat i reconeguda com la millor d'Espanya. Ros explica com el domini es prepara per acollir, el 31 de gener i 1 de febrer del 2026, dues proves de la Copa del Món de skimo --esprint i relleus mixtos--, l'última cita abans dels Jocs Olímpics d'hivern de Milà-Cortina.
La setmana acabarà amb l'arribada de més canvis de cara a diumenge. Arribaran a Catalunya en forma de ruixats irregulars i de noves nevades al Pirineu. La temperatura tornarà a recular. Donem resposta a les peticions del temps a la carta que ens heu fet arribar aquesta setmana.
Fem parada a la històrica Bodega Montferry de Sants, un local obert des del 1965 i encara molt arrelat al barri. Més enllà de ser un lloc per fer el vermut, la bodega manté una àmplia oferta de tapes i plats tradicionals, com el cap i pota, el fricandó o el bacallà amb samfaina. Descobrim què la fa especial i comentem la importància de preservar espais com aquest en una Barcelona cada cop més gentrificada.
Conversa amb Francesc Font, expert en agricultura regenerativa, arran del seu llibre "De peus a terra". El sòl és clau per al clima, la biodiversitat i l'agricultura, i ens alerta que la seva degradació és resultat d'una gestió humana deficient. L'obra combina ciència i experiència per proposar accions de recuperació. Intentem respondre preguntes com per què maltractem el sòl, si les societats complexes tendeixen a degradar-lo i quines mesures urgents cal prendre per revertir aquesta situació.
Un estudi publicat a Ecology Letters revela que, amb l'escalfament global, les espècies de bosc estan envaint la tundra àrtica. Gramínies i arbustos, com els nabius vermells, avancen, transformen aquest ecosistema i afecten tant la biodiversitat com les comunitats humanes de la zona. L'expansió vegetal accelera el desglaç del permafrost perquè reté més neu a l'hivern i escalfa més el sòl a l'estiu, cosa que podria alliberar grans quantitats de carboni acumulat durant milers d'anys i reforçar encara més l'efecte hivernacle.
Amb Carles Ruiz, president de FGC, repassem l'inici de la temporada d'hivern. Expliquem que Boí-Taüll ha estat escollida, per quarta vegada, millor estació d'Espanya i que FGC incorpora el Flexipass, una mena de Teletac per esquiar. Destaquem també el lideratge de La Molina en esquí adaptat i el compromís de sostenibilitat a totes les estacions. Parlem de l'evolució de Tavascan i del repte pendent de l'esquí nòrdic, així com del paper de FGC Turisme i Muntanya com a motor de dinamització territorial i econòmica.
Una massa d'aire d'origen àrtic ha fet baixar de manera contundent la temperatura. Això fa preveure un cap de setmana de fred intens, de ventades, sobretot als dos extrems del país, i de neu que pot continuar caient amb intermitències al Pirineu. Donem resposta a les peticions del temps a la carta que ens heu fet arribar aquesta setmana.