Jaume Sisa, Quimi Portet o Antònia Font són alguns dels noms més singulars de la música en català, músics que amb les seves cançons han construït un univers propi i fascinant. Són artistes únics que comparteixen punts de vista, mirades, inquietuds i tradicions. Descobrir les coordenades d'aquesta galàxia musical és l'objectiu de "Jocs reunits", el programa fet per l'equip de l'"Spuntik" que us oferim aquesta setmana. El joc en les formes més diverses és el fil conductor del programa, que a més dels músics esmentats, inclou entrevistes amb Roger Mas, Marc Parrot i l'enigmàtica presència de Pascal Comelade, a més de referències a altres músics cabdals com Pau Riba i Adrià Puntí.
"MÚSICA I PUBLICITAT: CANÇONS PER VENDRE" El segon documental de producció pròpia de l'equip d'Sputnik, després de "la història del video-clip", vol reflexionar sobre una nova tendència de consumir música: la música que acompanya la publicitat. La música dels anuncis converteix artistes desconeguts en estrelles, ressuscita noms oblidats, posa de moda cançons i èpoques... Però, quants discos fa vendre un anunci? Quin poder té, en realitat, la publicitat a l'hora de donar a conèixer un artista? Tenir una cançó en un anunci és tan bon negoci com sembla o pot tenir conseqüències no desitjades? Quants diners mou la música de la publicitat? És bo que la publicitat eduqui el nostre gust musical? En aquest reportatge de producció pròpia, l'Sputnik intenta explicar la relació entre la música popular i els anuncis de televisió amb entrevistes amb publicistes -entre ells Lluís Bassat-, músics que han tingut cançons en anuncis -Marc Parrot, Fundación Tony Manero, Dover, el Lichis- i personatges a l'ombra d'aquesta associació musical i publicitària, com el compositor de jingles més important del nostre país, Joan Lluís Moraleda. Vols saber qui és la veu del King Of The Road? Vols sentir les millors cançons que la publicitat ha fet populars als darrers anys? A l'Sputnik, t'oferim les respostes.
L'Sputnik i la Fundación Tony Manero s'han associat per aquest cap d'any. Bé, de fet l'Sputnik ha sotmès als membres de la Fundación a un tractament de desintoxicació de la seva malaltia: la "disco-adicció". Sí, la "Terapia Manero", a més de ser el nom d'aquest programa especial, és un tractament que ens hem inventat per desenganxar als membres d'aquesta banda de la seva dependència de la música disco, funk i hortera dels setanta. En nits com la de cap d'any, els disco-addictes ho passen fatal. Al llarg de hora i mitja, l'Sputnik recollirà els diferents testimonis i confessions dels membres de la Fundación Tony Manero on ens revelen els problemes d'integració social que pateixen per culpa de la seva obsessió i dependència de la vida discotequera. Entre testimoni i testimoni, apareixeran els clips de les cançons que han convertit als membres de la Fundación Tony Manero en uns malalts de les boles de miralls, els pantalons de campana i la febre del dissabte a la nit. Veurem clips d'Abba, Village People, Boney M, Jacksons 5, Earth, Wind & Fire, Chic, Blondie...és a dir, tots els clips indispensables perquè una festa de cap d'any sigui sonada.
"Sputnik" ha emès l'especial "Sónar 2009: territori polar", una mirada personal sobre la setzena edició del festival. Des de Londres, el programa, que firmen Genís Cormand i Óscar Lorca, ha entrevistat dues de les estrelles del Sónar 2009, les joves cantants de pop Little Boots i La Roux.
El guitarrista Toti Soler és una figura cabdal de la música moderna del nostre país. Ha estat pioner en l'apropament al flamenc, precursor de la música progressiva i laietana, artista pop d'èxit precoç, mestre en l'art de musicar poetes i company fidel de grans cantautors. Toti Soler és totes aquestes coses, però també és un rebel. Un artista que encara es busca a si mateix, que porta dins el que ell en diu "la pena infinita" i que en la quietud i la soledat de l'Empordà ha trobat l'espai per viure i fer música a la seva manera. "Toti Soler. D'una manera silenciosa", que agafa el títol d'una peça popularitzada per Miles Davis ("In a silent way") i adaptada a la guitarra per Toti Soler, és un retrat íntim de l'artista. Dirigit per Jordi Turtós amb la realització d'Àngel Leiro i Joan Simó, el documental fuig de la biografia per centrar-se en la personalitat de l'artista. Hi apareixen, entre altres músics, la cantant Sílvia Pérez Cruz i el pianista Jordi Sabatés, tots dos col·laboradors de Toti Soler en la seva llarga trajectòria, però també personatges anònims que formen part de la vida personal i musical de Toti Soler a l'Empordà.
El maig del 1973 es va inaugurar Zeleste. És el moment fundacional d'una escena musical que va buscar la seva identitat a partir del creuament del jazz i el rock amb una tradició musical pròpia. El gran Gato Pérez va batejar aquesta escena amb el nom d'Ona Laietana. "To de re per a mandolina i clarinet" és el retrat d'una escena irrepetible que va reunir els talents més creatius de la Barcelona dels anys 70: Jaume Sisa, Gato Pérez, Música Urbana, l'Orquestra Mirasol, la Companyia Elèctrica Dharma, l'Orquestra Plateria, Blay Tritono, Iceberg, Secta Sònica... En aquest documental, que compta amb els testimonis dels noms clau de l'Ona Laietana i amb imatges gairebé mai vistes, el cantautor Roger Mas desenterra la història del que va ser el primer moviment "underground" musical de la ciutat.
Ciutat, primavera. Música. Aquesta és una crònica de l'edició del 2011 del festival San Miguel Primavera Sound. I moltes coses més. També és un relat sobre els cicles vitals, sobre créixer i florir, sobre l'explosió de vida que arriba amb la primavera. Amb el Primavera. Des dels gratacels del Fòrum es veu Barcelona a vista d'ocell. Dins d'una estació de metro, amb un concert eixordador de Vistalegre, la ciutat es veu a ras de sòl. I, a mitja alçada, amb Fred i Son enfilats en un autobús de dos pisos.
Cada estiu, durant dos dies, la tranquil·la vila d'Arbúcies, al Montseny, acull el popArb, un petit festival nascut el 2005 que ja és una referència. Al popArb s'hi reuneixen grups consagrats i nous talents que potser seran les figures del demà. Però alguna cosa misteriosa plana sobre aquest festival... Una crònica del popArb 2011 amb Antònia Font, Doble Pletina, Free Fall Band, El Guincho, Gentle Music Men, Illa Carolina, Manel, Mazoni, Mine!, Refree, Senior i el cor brutal, i la narració de Roger Mas.
Un equip de TVC ha seguit el Sónar per diferents ciutats del món, des de Buenos Aires fins a Tòquio, per elaborar "Sónar Around the World", un documental emès al programa "Sputnik" del 33 i que també es va poder veure dins de la programació del Sónar 2007, al CCCB.