Arribem al final de la nostra novena temporada amb un reportatge en el qual Carlos Núñez Cortés, pianista i arxiver de Les Luthiers, ens comenta alguns dels instruments que el grup va anar creant al llarg de tots els anys d'activitat. Instruments originals, alguns de ben estrambòtics, la majoria dels quals fets amb materials reciclats. I en la segona part del programa, Joan Pellisa, el guitarrer de la Fatarella, ens parla d'un instrument seu, una viola de mà molt especial que té nom: Bettina.
ESCOLTA-HO ARALa Cristina Alís Raurich ens parla de l'orgue Wanamaker, un instrument enorme, de més de 28.000 tubs, que ha pogut sentir en directe no fa gaire a Filadèlfia, als Estats Units. Més endavant, José Luis Pastor ens explica de quina manera més curiosa va iniciar-se en el món de la guitarra. I, finalment, el professor Xosé Aviñoa comparteix amb nosaltres la seva passió pel piano.
Celebrem 350 programes amb dos bons amics del "Taller". Primerament, Joan Pellisa, el guitarrer de la Fatarella, ens aproxima la figura d'un dels més grans guitarrers de la història, Enrique García, un madrileny que es va establir a Barcelona, on va poder desenvolupar una tècnica de construcció de guitarres que va crear escola. I en la segona part del programa Jordi Pinto, el director de Casa Parramon, ens parla de Musical Hermes, una publicació nascuda al seu taller i botiga d'instruments fa gairebé 100 anys.
Manuel Alejandro Rangel, un dels més grans virtuosos de maraques veneçolanes de l'actualitat, ens introdueix en aquest instrument i ens parla dels diferents tipus de maraques que podem trobar al seu país, les característiques principals i també de com estan fetes. Més endavant, la Cristina Alís Raurich dedica els seus "Sons llunyans" a Ars Musicae, un conjunt pioner de música antiga creat a Barcelona l'any 1935.
El guitarrista d'Aracena José Luis Pastor ens presenta el seu projecte Vade Mecum. A Millennium of Guitars, que va oferir fa unes setmanes en concert al festival Tiana Antica. Més endavant, Manuel Alejandro Rangel, reconegut intèrpret de maraques veneçolanes, ens parla en un reportatge de la presència de les maraques arreu del món. I, finalment, Jaume Ayats, "El manxaire", ens descobreix, a través de diversos testimonis documentals, l'existència de diverses dones manxaires al llarg de la història.
Dediquem bona part del programa a la 13a Trobada de Trompistes a Catalunya, celebrada a l'ESMUC i al Museu de la Música de Barcelona, entre els dies 26 i 28 d'abril. Sentim, per aquest ordre, entrevistes a Judit Rovira (presidenta de l'Associació Catalana de Trompistes), Toni Romera (Romera Brass), Carles Chordà (solista de trompa de l'Orquestra del Liceu), Cristina Cortès (estudiant), Pepe Reche (trompista i divulgador musical) i Juan Manuel Gómez (solista de trompa de l'OBC). I en els minuts finals, Pep Borràs ens parla de la tasca de recerca i investigació que du a terme sobre els instruments musicals al costat de Pau Orriols, el constructor de Vilanova i la Geltrú.
En aquest programa ens fixem en una figura polifacètica com va ser la de l'orguener i organista Josep Maria Arrizabalaga. El seu llegat es troba dipositat al Museu de la Música de Barcelona. En parlem amb l'orguener Óscar Laguna i amb Marisa Ruiz Magaldi, cap de Col·leccions i Documentació del Museu. I en la part final, el pianer Jaume Barmona i el lutier David Bagué ens parlen d'un piano de manubri que va tornar a sonar per Sant Jordi a la vila de Gràcia. Foto: Sara Guasteví / Museu de la Música de Barcelona.
El violoncel·lista Marc Renau i la pianista Marta Augé formen un duet que porta el nom de Lambert i que té com a objectiu principal recuperar música catalana escrita per a aquesta formació. D'aquí neix el projecte El Violoncel Desconegut. De tot plegat en parlem a la primera part del programa. I després, la Cristina Alís Raurich dedica la secció dels "Sons llunyans" a Guillermo Pérez, un músic català intèrpret d'organetto.
Comencem amb la música de Henry Mancini, interpretada amb quintet de contrabaixos. Més endavant en Marc Oró, tècnic reparador de clarinets, ens parla de com li agrada recuperar instruments que han estat anys en desús i que ja no funcionen. A continuació, el professor d'Història de la Música Xosé Aviñoa ens parla de l'arribada de l'harmònium a Catalunya. I els minuts finals són per a en Jaume Ayats, que ens porta una nova secció d'"El manxaire". Foto: Ticó Música.
Visitem Sant Cugat del Vallès, on viu i té el taller Llibert Ribó, un enginyer d'ofici que ha convertit la seva passió per la construcció d'arpes en una part important de la seva vida. Al llarg de la conversa, sentim músiques d'Arianna Savall, Josep Maria Ribelles, Adriano Sangineto i Anna Amigó.
Vivaldi amb marimbes, per començar. A continuació, el musicòleg i assagista Oriol Pérez i Treviño ens parla de Johann Sebastian Bach i de la curiositat i fascinació del compositor barroc alemany per la sonoritat dels instruments musicals. I, finalment, Joan Pellisa, el guitarrer de la Fatarella, ens descobreix un instrument amb molta història: una gralla que es conserva al Museu d'Alcover.
La pianista Isabel Fèlix ens acosta la figura i l'obra de la compositora menorquina Margarida Orfila, que ha estat estudiant aquests últims anys i a la qual ha dedicat un enregistrament monogràfic molt interessant. Els minuts finals són per a Jaume Ayats, "El manxaire", que aquesta vegada ens parla de la figura del tambor major, un personatge vinculat al món de les bandes militars.
Jordi Pinto, director de Casa Parramon, la botiga i taller d'instruments més antiga de casa nostra, ens parla de les principals escoles de lutiers que va haver-hi durant els segles XVI, XVII i XVIII repartides per tot Itàlia, així com dels lutiers més destacats. En els minuts finals, la Cristina Alís Raurich ens porta els seus "Sons llunyans", que dedica aquesta vegada a Norbert Rodenkirchen, intèrpret de flautes travesseres medievals. (Imatge: Stradivari, d'Edgar Bundy - 1893)
Enguany celebren 40 anys, i aquesta ha estat una excusa perfecta per descobrir com és l'Orquestra Ars Medica, un conjunt vinculat al Col·legi de Metges de Barcelona, qui en forma part i quin tipus de treball duen a terme. En parlem amb l'Alfons Reverté, el seu director, Santiago Rosales, president i cellista de l'orquestra, i Núria Valdivieso, violinista. En els minuts finals, Jaume Ayats, El manxaire, ens parla d'una de les seves curiositats, l'ànec manxaire.
Xosé Aviñoa, historiador de la música i catedràtic d'aquesta disciplina durant molts anys a la Universitat de Barcelona ens parla dels concerts que Franz Liszt va oferir a Barcelona l'abril de 1845. En els minuts finals, Martí Ruids, artista sonor i investigador, comparteix amb nosaltres la seva passió per Bart Hopkin, dissenyador i inventor d'instruments experimentals.
Ens acostem fins a Sant Esteve de Palautordera per visitar el taller de Joan Martí, constructor i restaurador d'instruments de corda polsada, com clavicèmbals, espinetes i virginals. Després, Carlos Núñez Cortés, pianista i arxiver de Les Luthiers, ens parla de la vinculació i amistat del grup amb Tricicle i també amb Joan Manuel Serrat.
Amb l'ajut de José-Modesto Diago Ortega, autor del llibre "Elise Hall, la 'dama del saxofón'", ens endinsem en la biografia d'una intèrpret de saxo imprescindible per a la història de l'instrument. I en els minuts finals, Joan Pellisa, el guitarrer de la Fatarella, ens parla de Santos Hernández, un dels més grans constructors de guitarres de la història.