Sopa freda d'avellanes
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Les avellanes contenen omega-6, un greix essencial que ajuda a reduir el colesterol de la sang. Per la seva banda, el peix blau, com les sardines, són una molt bona font d'àcids grassos essencials omega-3.Amb la col·laboració de:

INGREDIENTS
PER A 4 PERSONES:
220 g d'avellanes torrades pelades
450 ml d'aigua
60 ml oli OVE
40 ml vinagre de raïm envellit
2 porros
1 gra d'all pelat
1 gra d'all amb pell
12 lloms de sardines descongelades
400 g sal fina
400 g sucre
Branca de romaní
Fulles de menta
Cabell d'àngel
PREPARACIÓ
- Tallem dos porros a rodelles d'uns 3 cm aproximadament i els posem en una safata apta per al forn. Afegim a la safata un gra d'all aixafat i amb pell i una branca de romaní. Ho cobrim amb oli OVE i confitem els porros durant 2 hores al forn a 100º. Per confitar els porros, podem aprofitar oli que hàgim fet servir per confitar alguna altra verdura anteriorment. Com que treballem a baixa temperatura, 100 graus, aquest oli no perd les seves característiques.
- Comencem a curar les sardines, que han d'haver estat congelades prèviament per evitar qualsevol paràsit com l'anisakis. Aboquem en un bol 400 grams de sal fina i la mateixa quantitat de sucre. Hi afegim unes fulles de menta picada i ho barregem tot ben bé. En un recipient pla amb tapa, afegim la meitat de la barreja de sal i sucre. Distribuïm per sobre les sardines, ja descongelades i netes i les cobrim amb la resta de la barreja de sal i sucre. Tapem el recipient i deixem que les sardines reposin durant 30 minuts fora de la nevera.
- Per fer la sopa d'avellanes, afegim a un vas americà o got batedor 220 g d'avellanes torrades pelades, 1 gra d'all sense germinat i un pessic de sal. Fem una primera turbinada sense líquid i quan les avellanes ja estiguin triturades afegim la meitat de l'aigua, 225 ml i seguim turbinant. Acabem d'incorporar l'altra meitat de l'aigua, l'oli i el vinagre i seguim turbinant fins a obtenir una textura líquida. Reservem la sopa a la nevera.
- Desenterrem les sardines i les netegem en un bol amb aigua. És important que no quedin restes de sal i de sucre. Eixuguem els lloms amb un paper absorbent i els tallem a trossos. Si no voleu fer servir tots els lloms de sardina, els podeu conservar en oli a la nevera durant un parell o tres dies. Si no teniu previst consumir-los en aquest període de temps, els haureu de congelar perquè se us podrien fer malbé.
- Emplatem de la següent manera: posem uns trossos de porro confitat en un plat fondo. Hi posem també uns trossos de sardina curada i, per últim, hi aboquem la sopa freda d'avellanes. Decorem amb una mica de cabell d'àngel i unes fulles de menta.