
Catalunya ja es prepara per a l'eclipsi del 2026: on i quan es podrà veure millor
La Generalitat ha creat una comissió interdepartamental per anticipar-se al turisme astronòmic
El 12 d'agost del 2026, el dia es farà nit en un terç de Catalunya. A més d'un any vista, la Generalitat ja s'està preparant per coordinar la resposta a l'eclipsi solar total més rellevant al territori des del 1905.
L'eclipsi total de sol serà visible en tota la seva magnitud a les comarques del sud com el Montsià o la Terra Alta. En municipis com Roquetes, l'astre quedarà completament cobert per la Lluna durant 1 minut i 32 segons.
L'eclipsi no serà només un espectacle visual, sinó un esdeveniment amb impactes científics, educatius, econòmics i logístics d'abast nacional.
Com veure l'eclipsi?
Aquest eclipsi representa una finestra irrepetible per a la comunitat científica de Catalunya, com explica la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat: "Tenim l'oportunitat de tenir un laboratori viu, el cel, on podrem observar un fenomen que no passa des de fa cent anys."
Durant l'eclipsi, es podrà estudiar la corona solar amb una precisió que només aquests instants de foscor permeten. Centres com l'Observatori de l'Ebre o el de Prades -- els únics dins de la franja de totalitat--, hi tindran un paper clau.
L'eclipsi començarà a Groenlàndia, passarà per Islàndia, travessarà la península des del nord-oest fins al sud-est i acabarà al Mediterrani passant gairebé per sobre de Palma.

Catalunya no només serà una de les últimes parades, sinó també un dels escenaris privilegiats. Tant Lleida com Tarragona quedaran dins de la franja de totalitat.
El moment de la totalitat passarà a dos quarts de nou del vespre.
A Barcelona, el Sol s'amagarà més del 99%, però Ignasi Ribas, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, avisa que malgrat que sembli poc, aquest 1% compta:
"La gent pensa: 'Qui diu 99% diu 100%', i no té res a veure. Només que hi hagi un 1%, ja no serà el mateix espectacle."
Fins i tot en els llocs privilegiats caldrà buscar un bon indret per veure'l.
Escollir el lloc idoni serà la clau per viure el fenomen al complet. L'alçada a la qual es produirà l'eclipsi serà molt baixa, el Sol estarà a punt de pondre's i haurem de buscar una ubicació on l'horitzó oest estigui sense cobertura. Això, informa Ribas, serà a 5 graus d'alçada.
Seguretat i prevenció
Un dels aspectes que vol procurar la Generalitat és la seguretat de l'espectacle. Les ulleres seran indispensables durant les hores prèvies i les posteriors a l'eclipsi, anomenades fase de parcialitat.
Quan arribi el moment, el Sol quedarà completament tapat i ja podrem prescindir de les ulleres per gaudir del moment, que permetrà veure les estrelles i els planetes com si fos un cel de nit.
Ribas insisteix que "mirar directament el Sol és totalment desaconsellable", i que només les ulleres especialitzades garanteixen una observació segura:
"No valen invents com radiografies o la protecció dels soldadors, cal comprar unes ulleres homologades."
Turisme astronòmic i risc de saturació
L'eclipsi també és sinònim de desplaçaments massius. Ribas adverteix que el turisme astronòmic d'eclipsi és important:
"Hem viscut eclipsis totals de sol en altres llocs del món i hem vist com milions de persones es movien en massa per gaudir de l'espectacle."
A Catalunya, la coincidència amb el pic de les vacances d'estiu fa preveure una gran afluència cap a Barcelona, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, tenint en compte que alguns ja prepararan les vacances expressament per veure l'eclipsi.

Cal recordar que l'any 2017 es va produir un eclipsi d'aquest tipus visible només als Estats Units i que va registrar l'equivalent a celebrar 50 Super Bowls, per l'escala aclaparadora --i altament lucrativa--, del turisme generat. 154 milions de persones van seguir el fenomen en directe i 20 milions s'hi van desplaçar.
El govern preveu "milers de persones" traslladant-se cap a la franja de totalitat i ja treballa en la gestió d'accessos, allotjaments i serveis. La previsió és crear punts oficials d'observació, distribuir ulleres homologades i activar dispositius de trànsit i emergències.
L'esdeveniment s'acompanyarà de campanyes educatives als centres escolars, materials divulgatius i activitats arreu del país.
Una comissió per a un cel excepcional
Per fer front a la magnitud del repte, el govern ha constituït una Comissió Interdepartamental presidida per Salvador Illa i coordinada per la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat. Hi participen tretze departaments, així com institucions científiques com l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).
L'objectiu és dissenyar una resposta integral que inclogui des de la gestió de la mobilitat fins a la prevenció de riscos oculars, passant per la promoció turística i la divulgació científica.
"Aquest fenomen és sense precedents", assegura Montserrat, que remarca la importància d'actuar amb previsió:
"Haver fet aquesta comissió interdepartamental amb més d'un any de marge ens ajudarà a poder fer una planificació correcta i amb rigor els dies abans i després del fenomen."
- ARXIVAT A:
- MeteorologiaCiènciaTurisme