Condemnen un caçador a dos anys de presó i a pagar 114.000 euros per matar un linx
La sentència també condemna a un any i mig de presó un treballador del condemnat, que va amagar el cos de l'animal
Un jutge d'Extremadura ha condemnat un caçador a dos anys de presó per haver matat un linx, un animal protegit i en perill d'extinció.
Va ser el 2019 a Don Benito, a Badajoz, quan l'home va abatre l'animal amb una escopeta. Li va disparar "des d'una distància de no més de 15 metres, en una zona sense vegetació i amb un ampli camp de visió", segons recull la sentència.
Ara, el caçador haurà d'abonar més de 114.000 euros a la Junta d'Extremadura pels perjudicis derivats de la pèrdua de l'exemplar. També tindrà prohibit caçar durant quatre anys.
A més, la sentència també recull un any i mig de presó per a un treballador del condemnat, que el va encobrir. En aquest cas, se li ha rebaixat la pena perquè ho va confessar.
Els fets van passar en una finca agrícola que s'integra dins d'un vedat de caça menor. El condemnat "va disparar amb intenció de matar el linx", ha considerat el jutge, quan l'animal protegit es va acostar a la gàbia amb una perdiu que servia de reclam per atreure altres espècies.
La necròpsia del cadàver del l'animal va revelar un tret que li va causar la mort immediata. S'hi van trobar "aproximadament uns 80 projectils de cartutx a la regió cranial, toràcica, extremitats anteriors i menys quantitat a les extremitats posteriors".
Ocultació del cadàver
Segons la sentència, com que el caçador sabia que havia comès una il·legalitat, va trucar a l'altre acusat i treballador seu i li va donar instruccions. Li va dir que s'havia d'emportar el cadàver i amagar-lo fora de la finca.
El treballador ho va fer: se'l va endur i va cobrir el cos de restes vegetals per evitar que ningú el descobrís. L'home, però, va reconèixer els fets davant la Guàrdia Civil i els va mostrar l'indret on havia ocultat el linx mort.
La Junta d'Extremadura s'ha mostrat desolada pels fets i ha remarcat que ha fet diverses inversions i actuacions, amb fons propis i també de la Unió Europea, amb l'objectiu de recuperar l'espècie.
De fet, fa pocs dies es va fer l'alliberament d'un nou exemplar de linx, tal com es pot veure en un vídeo que han publicat a les xarxes:
El Proyecto @LifeLynxconnect continúa las liberaciones de lince ibérico en Extremadura.
Junta de Extremadura (@Junta_Ex) February 26, 2023
Esta semana se liberó por método de suelta dura (directamente al medio natural) a Tanque. Es el tercer ejemplar de los 10 que se liberarán en la región en 2023.@Transicion_eco #LinceIbérico pic.twitter.com/tEPKEv8rEi
- ARXIVAT A:
- Medi ambient