El sector de l'oli deixa enrere la sequera, però la producció quedarà lluny del potencial màxim
Els productors d'oli preveuen una bona campanya arreu de Catalunya després de tres anys nefastos. La forta sequera va provocar importants pèrdues i les precipitacions abundants de la tardor passada no van servir per millorar el pronòstic, perquè van fer disparar la mida de les olives als arbres, que van caure abans d'arribar a madurar.
La situació, però, ara és molt diferent de la viscuda les darreres campanyes, perquè les pluges de la primavera i els ruixats del juliol han ajudat a mantenir la humitat a les arrels i han permès un bon desenvolupament de les olives, malgrat els dos episodis de calor intensa d'aquest estiu.
Jordi Pasqual, responsable del sector de l'oli de la Unió de Pagesos detalla que els xàfecs del mes de juliol "van servir perquè l'arbre es tornés a posar a to, perquè la calor del mes de juny va ser molt forta", i han permès "arribar fins a finals d'estiu amb millors condicions".
El conreu de secà millora les perspectives
La situació ha millorat especialment per als conreus de secà. Enric Dalmau, president de la Denominació d'Origen Protegida de les Garrigues, explica que "al secà, si no hi ha canvis, es podrà recuperar la producció després d'anys en què les xifres han estat molt baixes. Al regadiu, en canvi, es mantindrà similar".
Cal tenir en compte que les oliveres de secà fa més de tres anys que no assoleixen una producció normal; per tant, un cop les condicions ambientals s'han normalitzat, s'espera que la collita augmenti.
En canvi, als conreus on hi ha sistemes de regadiu, l'any passat i sense restriccions d'aigua, la majoria van poder recuperar la producció i, en conseqüència, no es preveu que augmenti més aquest any.
Tot i la millora de la situació, des de la Unió de Pagesos estimen que es collirà entre un 50 i un 70% de la producció d'un any normal. Per tant, aquesta quantitat encara està molt lluny de les 30.000 tones d'oli que es produeixen de mitjana a Catalunya anualment, repartides sobretot entre les Terres de l'Ebre i les comarques de Lleida i Tarragona.
Amb la mirada posada al cel
Durant els mesos de setembre i octubre la meteorologia és fonamental per garantir el bon desenvolupament de les olives a l'arbre. Si la calor és excessiva, no creixen i si l'arbre s'estressa, pot acabar fent caure els fruits i perdent, per tant, bona part de la producció.
Per combatre els pics de calor, és fonamental que el sòl es mantingui humit, però sense excessos de precipitació. L'any passat, les abundants pluges durant la tardor en algunes zones de Catalunya van fer caure les fulles de les oliveres i proliferar els fongs als conreus.
Per això, Pasqual remarca que "no es pot dir oli fins que no estigui tot collit", tot i que es mostra optimista amb la situació actual:
Les temperatures ara mateix són bones i no sembla que hagi d'arribar una nova onada de calor. Caldrà estar molt pendents del cel, sobretot de les pluges, però, per ara, el pronòstic és bo.
Pel que fa als fongs, Pasqual reconeix: "L'any passat les pluges ens van agafar per sorpresa després de molt temps de sequera i en algunes zones vam fer tard amb els tractaments."
Pendents dels preus
Pel que fa als preus, encara és aviat per fer una previsió, perquè, segons explica Dalmau, "cal estar molt pendent de la producció d'Andalusia. Si al sud d'Espanya la collita baixa, apujaran els preus o es mantindran, com a mínim, com fins ara".
Andalusia és una de les grans zones productores d'oli d'oliva a Europa i també ha patit diverses onades de calor durant l'estiu que han posat contra les cordes la producció, tot i que el pronòstic podria millorar si durant el setembre la meteorologia és favorable.
Un altre factor important serà saber si amb l'augment de producció es recuperen les reserves, que es van esgotar durant aquests anys en què la collita va caure en picat. De moment, caldrà esperar fins a finals de mes, un cop les olives ja estiguin més madures, per saber la previsió de preus de l'oli que hi haurà l'any vinent.
La collita a Catalunya començarà a finals del mes d'octubre i s'allargarà fins al mes de gener o febrer. La varietat o el punt de maduració són els dos factors que determinen quan s'ha de collir aquest fruit, si bé també pot variar en funció de les condicions meteorològiques dels pròxims mesos.
