Els ecologistes denuncien les captures desmesurades d'eriçons de mar a la Costa Brava

Diverses entitats ecologistes i ciutadanes han denunciat la disminució d'eriçons de mar a la Costa Brava a conseqüència de la seva captura desmesurada, que està posant en perill la supervivència d'una espècie que, durant anys, va formar part de la dieta habitual dels habitants de la zona. Les entitats Salvem el Crit, l'Agrupació Excursionista de Palafrugell i Aritjol reclamen a la Generalitat que reguli el sector, estableixi períodes de vedes i eviti la captura indiscriminada d'aquests animals, la supervivència dels quals pot córrer, segons el seu parer, la mateixa sort que la dels musclos de roca, ja desapareguts en aquesta part del litoral gironí.
1 min
Abans, els pescadors i veïns de la zona capturaven les garoines O garotes, de forma completament manual, amb petites barques de pesca, canyes i miralls, i mantenien vedes guiades pel sentit comú per permetre que les colònies es reproduïssin, de manera que no sortien a "pescar" quan feia mal temps o quan la mar estava una mica tèrbola. Ara, amb la fama gastronòmica que han adquirit aquests animals, l'elevat preu que aconsegueixen al mercat -0,60 euros per exemplar- i els equips de submarinisme que utilitzen els qui es dediquen a la seva recollida, la seva captura s'ha disparat de forma alarmant i cada vegada són menys i més petits els eriçons que arriben a la costa. Els ecologistes denuncien que cada vegada és més difícil capturar garoines mitjançant el sistema tradicional, molt més respectuós amb el medi ambient que els exemplars, cada vegada de menor mida, es troben a major profunditat, i que en moltes zones ja es pot observar un domini clar d'una espècie no comestible d'aquest animal, l'"Arbacia lixula" o eriçó negre.

Avui és notícia