La qualitat del colesterol, un element clau per pronosticar el risc d'ictus segons un nou estudi

Una investigació de l'Institut de Recerca Sant Pau demostra la importància de la composició del colesterol, també en pacients que han tingut un ictus
Mònica Bertran i Brancós
Periodista de Societat de 3CatInfo
2 min

De colesterol, n'hem de tenir. Les nostres cèl·lules en necessiten: per produir hormones, vitamina D o digerir aliments, entre altres funcions. El que passa és que, si en tenim en excés, adverteix la investigadora sènior de l'Institut de Recerca Sant Pau, Sònia Benítez, "aquest excés s'acaba dipositant a les artèries i és quan es produeix l'ateroesclerosi".

És aleshores quan apareix el risc cardiovascular, és a dir, la possibilitat de tenir un infart de cor o un ictus. Per això mantenir els nivells de colesterol a ratlla és important, però ara sabem que no suficient.

No és només la quantitat, també la qualitat

Una investigació de l'Institut de Recerca Sant Pau demostra que, per avaluar el risc, cal anar més enllà dels valors quantitatius de colesterol. Sònia Benítez és investigadora del grup de recerca de Bioquímica Cardiovascular de l'IR Sant Pau:

Hi ha casos de pacients que sí que tenen uns valors correctes, però, tot i així, tenen risc cardiovascular.

Investigadores de l'Institut de Recerca Sant Pau han analitzat pacients després d'un ictuss
Investigadores de l'Institut de Recerca Sant Pau han analitzat pacients després d'un ictus (3Cat)

Cal fixar-se, també, en propietats de tipus qualitatiu de les lipoproteïnes que transporten el colesterol per la sang. És a dir, del que popularment es coneix com a "colesterol bo" (HDL), que porta el colesterol cap als teixits, i "colesterol dolent" (LDL), que n'elimina l'excés.

Què vol dir "propietats de tipus qualitatiu"? Doncs elements de la seva composició: si estan més formades per unes molècules o unes altres, si tenen més càrrega negativa, si aquelles partícules s'oxiden més fàcilment o si s'agreguen més. Això últim perquè, segons explica Benítez, "fa que després s'enganxin o quedin més retingudes a les artèries".

Risc de recurrència de l'ictus

Han seguit pacients que van tenir un ictus, una setmana després i un any després de tenir-lo. I han comprovat que aquests elements qualitatius són imprescindibles per pronosticar el risc que en tornin a tenir.

Gràfica de les propietats del colesterol una setmana i un any després d'un ictus
Propietats del colesterol una setmana i un any després d'un ictus (3Cat)

També han constatat que aquestes modificacions poden revertir-se. Un any després de l'ictus, en alguns casos s'han normalitzat.

Pensem que són els pacients que han tingut uns hàbits de vida saludables i un bon tractament farmacològic.

I és que la bona notícia és que amb la mateixa medicació i els mateixos hàbits pel que fa a l'alimentació i l'exercici físic, s'equilibra no només la quantitat, sinó també la qualitat del colesterol. El que demostra l'estudi és la importància de seguir-los.

Això no treu que cal continuar investigant per trobar noves teràpies possibles. La recerca s'ha publicat a The Journal of Lipid Research.

Avui és notícia

Més sobre Salut

Mostra-ho tot