Madrid controlarà les calories i els nutrients dels menús escolars

La Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid controlarà, a través d'una fundació de nutrició, les calories i els nutrients que componen els menús dels menjadors dels centres escolars de la Comunitat de Madrid, al marge de les inspeccions sanitàries que realitza l'administració regional.
2 min
Mitjançant aquest mecanisme s'obligarà les empreses adjudicatàries dels menjadors a incloure en els menús de cada dia les verdures, el pa i l'aigua, aliments que són considerats imprescindibles per mantenir una dieta equilibrada, ja que aporten, almenys, un 35% de l'energia total de les necessitats diàries, ha informat la Comunitat de Madrid. Els tècnics enviats per la Conselleria d'Educació als menjadors dels centres docents prendran mostres dels àpats que serveixin als estudiants per garantir que les empreses adjudicatàries del servei compleixen amb tots els requisits en qüestió de programació dels menús, aportació de nutrients i varietat d'aliments. Les mostres es traslladaran a cambres especialitzades on es realitzaran les anàlisis. Els resultats s'inclouran en un informe definitiu que es remetrà a la Conselleria d'Educació amb l'objectiu que garanteixi el compliment de les normes fixades. En concret, tots els menús haurien d'incloure diàriament aliments dels següents grups: fruites; verdures i hortalisses (fresques o congelades); pa, arròs, pasta, llegums, patates; i carns, ous i peix (fresc o congelat). La nova normativa també estableix que els menús dels menjadors escolars hauran d'incloure l'aigua com a única beguda, ja que la resta de refrescos "estan compostos, en la seva majoria, d'hidrats de carboni simples -coneguts com a sucres-, que, a diferència dels complexos, no estan recomanats en les dietes equilibrades". Les empreses adjudicatàries d'aquests serveis tenen l'obligació d'oferir algun dia de la setmana productes làctics -llet, iogurt, formatge o similars- com a complement final dels menjars, però sense substituir les postres de fruita. També hauran d'utilitzar olis vegetals monoinsaturats (oli d'oliva) i poliinsaturats (oli de gira-sol, blat de moro, soja i cacauet) com a greix afegit en la preparació de les diferents receptes.

Avui és notícia