Per què el dia de Sant Esteve és festa a Catalunya, però no a tot Espanya?
La imatge religiosa del màrtir que ha donat nom a la festivitat de Sant Esteve

Per què el dia de Sant Esteve és festa a Catalunya, però no a tot Espanya?

És una festa que es va establir durant l'imperi carolingi perquè tothom tingués temps de tornar a casa després de Nadal

RedaccióActualitzat

Es considera que Sant Esteve és el primer màrtir del cristianisme i hauria mort a prop de Jerusalem un o dos anys després de Jesús de Natzaret.

Se l'anomena als Fets dels Apòstols del Nou Testament, i l'haurien condemnat a morir lapidat acusat de blasfèmia contra Moisès i contra Déu.

La seva festa, el 26 de desembre, se celebra a Catalunya, i també a les Balears, però no al conjunt d'Espanya. Al País Valencià, on històricament sí que se celebrava, s'ha perdut de forma generalitzada. Es manté en alguns municipis com a festivitat local. 


Festa arrelada a Europa

En canvi, a diversos punts Europa és una festivitat força estesa i arrelada: se celebra als països escandinaus i a la major part d'Europa Central.

Entre altres països, es fa a Alemanya, Suïssa, Grècia, Hongria, Polònia, Itàlia, Lituània, Bulgària, Àustria, Dinamarca i el Regne Unit.


Festa de l'imperi carolingi

El motiu és que tots aquests països tenen un passat carolingi que no comparteixen amb el conjunt d'Espanya, però sí amb Catalunya.

La festa té l'origen en els segles VIII i IX, quan els comtats catalans eren la "marca hispànica" de l'imperi de l'estirp de Carlemany.

Dins l'imperi, la família s'entenia com un clan, i per Nadal tots els membres s'havien de trobar a la casa pairal d'origen, per lluny que visquessin.

"Per Sant Esteve, cadascú a casa seva"

Segons el folklorista Amadeu Carbó, autor del llibre "Celebrem el Nadal", la diada la van convertir en festiva perquè tothom tingués temps de tornar a casa:

"L'endemà no és que es fes festa com el dia de Nadal, sinó que senzillament necessitaven aquell temps per tornar als seus domicilis, en aquest cas a la unitat familiar, i això la tradició ens ho ha deixat molt ben enregistrat: "per Nadal cada ovella al seu corral, i per Sant Esteve cadascú a casa seva".


De fet, passa el mateix amb el dilluns de Pasqua, una altra festa establerta pel mateix motiu i compartida per les antigues corones del regne d'Aragó, però que tampoc no se celebra a la resta d'Espanya.

Ara, el sentit de la festa, més que per tornar a casa, és per tornar a atipar-se. Segons Carbó, no es pot saber quan i com es va produir el canvi:

"A partir de quan Sant Esteve comença a ser una diada més com una diada de Nadal, això no ho podem marcar amb exactitud. Jo crec que la industrialització, quan comencem a viure el Nadal d'una altra manera, hi té molt a veure."

"Ara, més enllà de si això té un origen carolingi o no, té un sentit pràctic, perquè ens permet conciliar molt els àpats familiars: ara a casa d'un, ara a casa d'un altre, etc."

 

ARXIVAT A:
ReligióNadal
Anar al contingut