Un estudi conclou que aliments com els cítrics, els làctics o l'alcohol fan desencadenar migranya
Els brots de migranya, que afecten un 15% de persones, s'han relacionat sempre amb l'estrès o amb el temps que fa, però ara s'ha demostrat científicament que aliments poden desencadenar-los. També s'ha trobat un enzim anomenat DAO que millora aquest mal de cap gairebé del tot.
Redacció
2 min
Els brots de migranya, que afecten un 15% de persones, s'han relacionat sempre amb l'estrès o amb el temps que fa, però ara s'ha demostrat científicament que aliments com els cítrics, els làctics, el marisc, la clara d'ou, el tomàquet o l'alcohol poden desencadenar-ne. És perquè aquests aliments contenen molta histamina, una substància que si supera determinats nivells dilata els vasos sanguinis i desencadena mal de cap i altres símptomes, com l'estrenyiment o contractures, quan el cos no l'elimina. La histamina, doncs, és una amiga de la migranya. Però aquest mal de cap també té enemics que el combaten.
Un estudi elaborat per la Societat Espanyola de Dèficit de DAO i el Capio Hospital General de Catalunya ha demostrat que, si a més de vigilar què es menja, s'ingereix un enzim anomenat DiAminoOxidasa (DAO) -que les persones afectades tenen alterat- es millora la migranya gairebé del tot, perquè aquest aliment dietètic descompon la histamina. L'estudi demostra, a més, que el 90% de les migranyes no només es poden tractar, sinó que també es poden prevenir amb aquest enzim.
Com prevenir la migranya a les persones propenses
La solució, ingerir abans de menjar una càpsula de l'enzim DAO, que no crea addicció ni efectes adversos perquè és un aliment dietètic i no un medicament. Els neuròlegs insisteixen també que els pacients amb migranya i dèficit de DAO haurien de modificar també la dieta i evitar els aliments amb més histamina. Així, es recomana evitar els aliments processats, com els embotits, els productes lactis, els cítrics i, sobretot, les begudes alcohòliques, ja que l'alcohol, a més de contenir molta histamina, inhibeix l'enzim DAO.
Aquests resultats han portat els investigadors a pensar que malalties molt diferents -abdominals o de la pell- poden tenir un origen comú, perquè la histamina corre per tot el cos.
L'estudi ha analitzat durant un any i mig els casos d'un centenar de pacients amb migranya crònica severa, que patien entre 9 i 14 episodis de dolor al mes. D'aquests, un 81% eren dones i un 19% d'homes, en una proporció semblant a la que es dóna entre els pacients d'aquesta malaltia.
Un estudi elaborat per la Societat Espanyola de Dèficit de DAO i el Capio Hospital General de Catalunya ha demostrat que, si a més de vigilar què es menja, s'ingereix un enzim anomenat DiAminoOxidasa (DAO) -que les persones afectades tenen alterat- es millora la migranya gairebé del tot, perquè aquest aliment dietètic descompon la histamina. L'estudi demostra, a més, que el 90% de les migranyes no només es poden tractar, sinó que també es poden prevenir amb aquest enzim.
Com prevenir la migranya a les persones propenses
La solució, ingerir abans de menjar una càpsula de l'enzim DAO, que no crea addicció ni efectes adversos perquè és un aliment dietètic i no un medicament. Els neuròlegs insisteixen també que els pacients amb migranya i dèficit de DAO haurien de modificar també la dieta i evitar els aliments amb més histamina. Així, es recomana evitar els aliments processats, com els embotits, els productes lactis, els cítrics i, sobretot, les begudes alcohòliques, ja que l'alcohol, a més de contenir molta histamina, inhibeix l'enzim DAO.
Aquests resultats han portat els investigadors a pensar que malalties molt diferents -abdominals o de la pell- poden tenir un origen comú, perquè la histamina corre per tot el cos.
L'estudi ha analitzat durant un any i mig els casos d'un centenar de pacients amb migranya crònica severa, que patien entre 9 i 14 episodis de dolor al mes. D'aquests, un 81% eren dones i un 19% d'homes, en una proporció semblant a la que es dóna entre els pacients d'aquesta malaltia.
