Un estudi troba almenys un cas d'anorèxia o bulímia a cada aula de secundària en 500 centres catalans
La noia estudiant líder de la classe, amb èxit amb els estudis i entre els companys, perfeccionista i molt determinada pel físic, és el nou perfil de persona que presenta algun trastorn alimentari, com l'anorèxia o la bulímia. Així s'ha detectat en un estudi que l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia i la Fundació Viure i Conviure de Caixa Catalunya han fet en uns 500 centres educatius catalans. Fins ara es pensava que els malats d'anorèxia o bulímia responien en la seva majoria a perfils de persones introvertides o amb problemes de comunicació.
Aquest nou tipus de malalt obliga els professionals a canviar els mètodes de prevenció. Per exemple, es detecta que les persones amb aquestes malalties acostumen a tenir al voltant un grup que intenta copiar-les i els experts alerten del risc que es doni una "contaminació" de la conducta. Un dels responsables del programa alerta: "Que una persona malalta pugui ser líder pot implicar que el règim restrictiu que fa per perdre pes sigui una cosa acceptable i ben vista pels companys." Aquest programa preventiu ja fa set anys que es duu a terme. I enguany han detectat en cada aula, un o dos casos nous d'alumnes que pateixen un trastorn alimentari, això equival a un 45 per cent més de nous afectats que l'any anterior. En total es van detectar 430 possibIes casos de transtorns alimentaris entre els prop de 14.000 estudiants que van participar a l'estudi. La majoria de casos s'han trobat entre els alumnes de tercer d'ESO.
La detecció precoç d'aquestes malalties és fonamental i, en aquest sentit, els tutors de les aules hi juguen un paper determinant. Per això, els responsables de l'estudi reclamen al Departament d'Educació que doni una formació específica en aquest àmbit a mestres i professors.
A Catalunya, més d'un 6 per cent de la població d'entre 12 i 24 anys, la majoria noies, està afectada per trastorns de comportament alimentari, la tercera malaltia més freqüent en l'adolescència, amb un 21,5% de casos crònics i un 6% de mortalitat. En el conjunt de catalans i catalanes, sense tenir en compte l'edat, es calcula que unes 117.000 dones i 1.100 homes presenten transtorns de la conducta alimentària.