Un grup de veïns del barri de Pere Pau parla al carrer (3Cat)

Un grup de veïns de Vilafranca volen que els absorbeixi Olèrdola, el municipi del costat

El barri de Pere Pau està integrat en el nucli urbà de Sant Pere Molanta, al municipi d'Olèrdola, però tècnicament pertany a Vilafranca del Penedès, que és a uns 5 quilòmetres

El barri de Pere Pau, a l'Alt Penedès, està format per tres carrers que formen part del teixit urbà de la població de Sant Pere Molanta, al terme municipal d'Olèrdola. Ara bé, la gent que hi viu, una vuitantena de veïns, tècnicament pertanyen a Vilafranca del Penedès, que és a uns 5 quilòmetres de distància

Aquesta situació provoca certes complicacions a l'hora de fer gestions o disposar de serveis bàsics com l'escola o el CAP. 
 

La llar d'infants

Arriba un cotxe i en baixen uns avis amb el net de 2 anys. L'han anat a buscar a la llar d'infants de Lavern. Entre l'anada i la tornada, la família del petit Xavi, de 2 anys, ha fet uns 14 quilòmetres. Des de la porta de casa, però, fins a la llar pública de Sant Pere Molanta hi ha uns cinc minuts caminant. El problema és que en ser veïns de Vilafranca i no d'Olèrdola no tenen cap punt a l'hora d'inscriure-hi el nen. Josep Esteve Prat, el pare del petit, ens explica que van obtenir plaça a Lavern en tercera opció després que els rebutgessin a Sant Pere Molanta i també a Sant Cugat Sesgarrigues.

En Xavi, de 2 anys, i els seus avis, que l'acaben d'anar a buscar a la llar d'infants de Lavern (3Cat)

Voreres oposades, municipis diferents

Un altre cas és de Montserrat Montané. Ens explica una situació rocambolesca. Al carrer on viu, una vorera pertany a Sant Pere Molanta i la del davant, la seva, pertany a Vilafranca. Viu just al davant de l'escola del poble i, sovint, es troba amb algun cotxe aparcat en el seu gual que li impedeix treure el seu vehicle. Són mares o pares que deixen o recullen la seva criatura. Ens confessa que està "cansada" d'implorar a la Guàrdia Municipal d'Olèrdola que facin enretirar el vehicle però sempre obté la mateixa resposta: 

"No hi podem fer res. Això és Vilafranca."

Un gual situat al costat de Vilafranca del barri de Pere Pau mentre la vorera del davant pertany a Olèrdola (3Cat)

Pel que fa a la salut... 

En el cas de la salut hi ha certa entesa per facilitar l'accés al CAP de Sant Pere Molanta als veïns del barri de Pere Pau. Poden visitar-se al metge de capçalera però si han de ser atesos d'urgència, qui els visita a casa ha de ser un metge del CAP de Vilafranca. Un fet que suposa demores pel desplaçament del metge perquè de Vilafranca a Sant Pere Molanta s'hi arriba per l'N-340, que sovint està col·lapsada, a més de certes complicacions a l'hora de gestionar la urgència pel simple fet que el CAP de Vilafranca té molta més saturació d'usuaris.

Una altra veïna del barri de Pere Pau, Consol Barrero, ens ensenya un forat que hi ha al seu carrer. L'asfalt té diversos desperfectes en el ferm, però aquest forat, en particular, és difícil d'evitar tant pels cotxes com pels vianants ja que tant les voreres com el carrer mateix són estrets. També ens diu que ja ha fet diverses instàncies a l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i que encara no ha rebut cap resposta. Com a veïna, ens diu obertament: 

"Ens sentim abandonats."

Els veïns de Pere Pau denuncien que se senten "abandonats" pel mal estat del carrer, que és responsabilitat de Vilafranca (3Cat)

Gestions per partida doble 

Una altra situació insòlita. El correfoc per la festa major. Com que mig carrer és d'un municipi i l'altra meitat, d'un altre, s'han de gestionar els permisos per partida doble. Un a Olèrdola i un a Vilafranca. I així, una llarga llista de situacions quotidianes que, amb els anys, han fet acabar la paciència de la vuitantena de veïns del barri de Pere Pau. Després de diverses reunions, han demanat formalment a l'Ajuntament d'Olèrdola que iniciï els tràmits per annexionar el barri de Pere Pau.

En Josep Ventura, veí de tota la vida del barri de Pere Pau, ho descriu com "tenir una pedra a la sabata perquè sempre hi ha algun impediment o problema" i fa la reflexió que paga impostos a un ajuntament però que, al final, si rep alguns serveis és per part d'un ajuntament a qui no paga ni un cèntim.

Hi ha certs serveis bàsics que ja està assumint l'Ajuntament d'Olèrdola a través d'un conveni amb el consistori vilafranquí com ara la gestió de residus. No han d'agafar el cotxe per anar a llençar les escombraries, per exemple. Uns serveis bàsics que Vilafranca del Penedès, a finals d'any, els paga a Olèrdola. 

També hi ha qüestions que l'Ajuntament de Vilafranca mirar de facilitar com el transport escolar. A Olèrdola no hi ha institut i els alumnes d'ESO han d'anar a Vilafranca. Això vol dir que si viuen a Olèrdola tenen dret a transport escolar gratuït però els que són veïns de Pere Pau, tot i agafar l'autobús a la mateixa parada, han de pagar. En aquest cas, Vilafranca, a posteriori i havent de fer una instància, abona els diners que han hagut d'avançar les famílies. Una mesura que els veïns agraeixen però que asseguren que si formessin part d'Olèrdola s'estalviarien la molèstia d'haver de fer el tràmit.

Alguns veïns del barri de Pere Pau i d'Olèrdola parlen entre ells (3Cat)

Un periple administratiu que es pot allargar anys

L'alcaldessa d'Olèrdola, Fina Mascaró Bujaldón, ens explica que han rebut una llarga llista d'instàncies i que ja tenen a punt tres informes: un d'urbanístic, un de jurídic i un d'econòmic. La previsió és que aquest decret municipal s'aprovi al ple el 3 de juny. 

"Tirarà endavant perquè entre els tres partits que hi ha al govern estem totalment d'acord de tirar endavant amb aquesta iniciativa. Instem Vilafranca que els deixi ser olerdolencs."

Ara bé, això pot ser un llarg procés per la seva complexitat. Un cop aprovat, s'obre un període d'exposició pública per a les al·legacions. Després haurà de passar al Consell Comarcal i també l'Ajuntament de Vilafranca hi podrà dir la seva. Finalment, qui hi tindrà l'última paraula serà la Generalitat. Un cop resolt si el barri acaba pertanyent a Olèrdola o bé a Vilafranca s'haurà de comunicar formalment a l'estat espanyol. Un periple administratiu que es pot allargar mesos i potser anys.

En qualsevol cas, el consistori de Vilafranca del Penedès no vol perdre el barri de Pere Pau i obre la porta a una negociació amb els veïns i també amb l'Ajuntament d'Olèrdola. El tinent d'alcaldia i portaveu de la capital de l'Alt Penedès, Miquel Medialdea Guijo, ens ho explica:

"Creiem que hi ha altres vies de solució que no voler moure ara termes històrics. No hi estem d'acord, amb aquesta iniciativa i, a partir d'aquí, a veure quines vies d'entesa hi pot haver. Sempre estem oberts al diàleg. Nosaltres voldríem resituar el debat en un acord de serveis."

ARXIVAT A:
Catalunya
Anar al contingut