
Un home que s'ha deixat mossegar 200 vegades per serps, clau per aconseguir un antídot universal
Un nord-americà és immune després d'injectar-se verí de forma deliberada durant 18 anys
Prop de 140.000 persones moren cada any per la mossegada d'alguna serp verinosa, una xifra que es podria reduir dràsticament si les víctimes tinguessin accés a un antídot. I això és precisament el que ha investigat, des de fa gairebé dues dècades i en el seu propi cos, un youtuber nord-americà que ha aconseguit ser immune a les picades d'aquests rèptils.
Tim Friede s'ha injectat verí de serp de forma deliberada durant 18 anys. Espècies letals com la mamba negra, la cobra reial o la serp de cascavell. També s'ha deixat mossegar més de 200 vegades, fins a aconseguir generar anticossos. Aquestes molècules circulen per la seva sang i són capaces de neutralitzar els efectes del verí d'una àmplia llista de serps.
Uns experiments que no estan lliures de riscos per a aquest exmecànic de camions de Wisconsin, als Estats Units, que va arribar a passar quatre dies en coma després de rebre dues picades de cobra.
Ara, un equip de científics de la companyia de biotecnologia Centivax li han demanat mostres de sang per crear un nou antídot universal contra el verí de serp, i sembla que la investigació avança en la bona direcció.
Segons un article publicat el 2 de maig a la revista Cell, després d'unir els anticossos de Friede amb un fàrmac per bloquejar toxines, l'equip que dirigeix el doctor Jacob Glanville ha aconseguit que un grup de ratolins sobrevisqui a dosis letals de verí de 13 espècies de serp. En el cas d'unes altres 6 espècies, han aconseguit que els ratolins tinguin una protecció parcial.
Tota una fita, perquè fins ara aquest tipus d'antídots s'havien fet normalment a partir dels anticossos que generen altres animals. És habitual injectar el verí en mamífers grans, com els cavalls, i sostreure les defenses que generen.
Una tècnica que de vegades genera reaccions adverses en els pacients, per l'origen no humà de l'antídot. A més, aquest tipus d'antídots només són eficaços contra un nombre molt concret d'espècies de serp.
Es provarà en gossos pròximament
El medicament fet a partir de la sang de Friede encara no està totalment preparat perquè es comenci a fer servir en assajos clínics.
Hi ha 10 famílies de toxines que són comuns al verí de les serps, i el nou antídot actua de moment sobre tres d'aquests components.
El pròxim pas serà administrar l'antídot en gossos que hagin rebut la mossegada d'una serp, per veure'n la reacció. Si tot va bé, l'estudi podria seguir més endavant per conèixer el seu efecte en humans.