Un projecte europeu dissenyarà un sistema per evitar que el tap de suro alteri el gust del vi
A partir del mes de gener d'aquest any s'ha posat en marxa a Tarragona el projecte anomenat "Innocuous", coordinat pel Centre d'Innovació en Biotecnologia "Dinamic" i finançat per la Unió Europea. El seu objectiu és el de desenvolupar mètodes per evitar que els taps de suro alterin el gust del vi. La posada en marxa d'aquest projecte portarà a Tarragona científics i tecnòlegs europeus de rellevància internacional per planificar el desenvolupament dels projectes durant els pròxims anys.
1 min
El projecte "Innocuous" està adreçat a la indústria fabricant de taps de suro per a vi i té un doble objectiu: per un costat, l'estudi de millores tecnològiques en el procés de fabricació per tal de reduir la presència de compostos orgànics que donen gust de suro al vi (TCA) i, per un altre, el disseny d'un dispositiu -immunosensor- que detecti i quantifiqui l'existència d'aquests compostos. El consorci que desenvolupa "Innocuous", d'on el doctor Ioanis Katakis, de Dinamic, és el coordinador, està format per cinc centres de recerca i empreses de Grècia, Portugal i Anglaterra. Aquest projecte està finançat per la Comissió Europea amb 1,2 milions d'euros. El nombre d'empreses fabricants de taps de suro a Catalunya és de 138, amb un nombre de treballadors superior a 2.000, sobre un total de 285 empreses a l'Estat i uns 3.500 treballadors. Un dels principals problemes de la indústria fabricant de taps de suro per a vi és la presència de tricloranisol (TCA) en un 2 o 3% dels taps produïts. El TCA és el compost orgànic principal responsable del gust de suro en algunes ampolles de vi. El gust del TCA en el vi es pot percebre en concentracions molt baixes, el nas humà és capaç de percebre el TCA a nivell de ppb -parts per bilió- o ppt -parts per trilió.