Canelons de bolets i nous

Els canelons es mantenen com a producte estrella de Sant Esteve

Les vendes de carn i de productes precuinats van molt bé en aquesta campanya de Nadal. Tret del xai i del cabrit, els preus s'han mantingut des del novembre i els professionals del sector n'estan satisfets
Carmina Malagarriga
2 min

Com sempre, per Sant Esteve, el producte més consumit són els canelons. A mig camí de la campanya de Nadal, les vendes han estat lleugerament superiors a les de l'any passat. Com a dada orientativa, el 2020 se'n van vendre 4 milions. Els professionals del sector veuen com creix la venda de productes precuinats i n'estan satisfets, tal com explica el president de GremiCarn i la Federació Catalana de Carnissers i xarcuters-cansaladers, Pròsper Puig:

Ningú n'ha fet menys dels que en feia, estem més o menys igual que l'any passat. Sí que han caigut comandes grosses, com les de les famílies que n'encarregaven 100 perquè eren molts, però tot i així, estem parlant de xifres importants. Encara no sabem el balanç, jo m'esperaria a acabar la campanya

Per Reis, també

La segona venda de canelons més important de la campanya és el dia de Reis, que es preveu igual d'important que l'any passat. Puig no amaga que l'anul·lació de reserves a restaurants ha afavorit el seu sector:

Hem tingut les dues vessants. Per una banda, l'anul·lació de menjars multitudinaris a casa, però per l'altra, hem rebut el transvasament de gent que anava a dinar a restaurants i ara ho fa a casa en petit comitè

Nous formats

Segons Puig, bona part de l'èxit de vendes es deu a l'adaptació dels professionals a noves maneres de consumir aquest producte tradicional. Hi ha gent que vol gustos nous, però també hi ha vegans i, sobretot, persones afectades per al·lèrgies o intoleràncies:

Tots ens hem cansat de tot i a vegades la demanda canvia. Sí que s'han incorporat altres menes de canelons que no són els tradicionals, però els de sempre són els que arrasen. Si mirem les quantitats que se'n venen, potser representen el 85 o el 90% de la venda i els altres, només el 10%

Què va ser primer, Rossini o les sobres del dia de Nadal?

Canelons per a tots els gustos que no fan oblidar els seus orígens, que es remunten al segle XVII:

Molta gent parla de canelons Rossini... es veu que li agradaven els canelons, però sembla que a les comarques de Barcelona abans ja se'n feien. Amb el que sobrava de l'àpat de Nadal es picava la carn amb un ganivet i s'hi incorporava una mena de beixamel, feta amb mantega o llet que s'amorosia amb pa i es feia com un caneló

Mentre hi hagi bons canelons, potser no cal barallar-se per saber si va ser abans el trinxat de la carn d'olla sobrera... o Rossini.

Avui és notícia