Celebrem els 75 anys del restaurant La Venta, un establiment emblemàtic situat al peu del Tibidabo, amb més d'un segle d'història i referent de la cuina catalana a Barcelona. Lluís Vinyes júnior explica el significat d'aquesta llarga trajectòria familiar i presenta els menús especials de Nadal, amb plats tradicionals com l'escudella de galets o el suquet de rap amb gambes d'Arenys. Una clientela diversa manté viu aquest espai històric amb vistes privilegiades sobre la ciutat.
Fem parada a la històrica Bodega Montferry de Sants, un local obert des del 1965 i encara molt arrelat al barri. Més enllà de ser un lloc per fer el vermut, la bodega manté una àmplia oferta de tapes i plats tradicionals, com el cap i pota, el fricandó o el bacallà amb samfaina. Descobrim què la fa especial i comentem la importància de preservar espais com aquest en una Barcelona cada cop més gentrificada.
Nova edició d'aquesta guia, amb 1.009 vins tastats de 177 cellers diferents. Alguns dels guardons destacats: Carles Ahumada (trajectòria), L'Olivera (territori), Cristina Borrull i Ivette Alonso (futur), i Juvé i Camps i Gramona (icona). Entre els més ben puntuats, Bellaserra (Cerdanyola) i Sara i René Viticultors (Priorat), amb menció especial al brisat cartoixà 100% d'Escabeces, de les Vinyes del Tiet Pere (DO Tarragona).
Ens visiten Ivan Margalef, xef de L'Ó, i Adrià Cots, director de Món Sant Benet, per explicar-nos el projecte gastronòmic d'aquest restaurant amb una estrella Michelin. Es basa en una cuina evolutiva que combina tradició, innovació i sostenibilitat, amb productes dels horts ecològics i una forta connexió amb la recerca de la Fundació Alícia.
Mercè Colomer, cuinera de Can Guix d'Olot des de fa 45 anys, defensa la cuina tradicional catalana a preus populars. Plats com capipota, mandonguilles o els coneguts calamars "mig-mig" formen part d'una carta fidel als orígens. Amb una memòria prodigiosa, recorda comandes sense apuntar-les. Can Guix és punt de trobada de veïns, estudiants i treballadors, i un referent d'Olot que resisteix modes i sofisticacions.
Coneixem Josep Lluís Porté Estop, artesà carnisser de la Carnisseria Porté Estop de Vilaller, a l'Alta Ribagorça. Un negoci familiar obert des del 1976 que continua elaborant embotits i productes de qualitat de manera artesanal. Parlem dels orígens de l'ofici, de la diferència amb la carnisseria industrial, dels productes estrella i de la seva defensa de la filosofia slow food i de consum de proximitat. També mirem cap al futur: hi haurà relleu generacional i continuïtat per a aquest ofici tradicional?
Formatges Serra del Tormo és una empresa familiar que, amb més de 30 anys d'experiència, elabora formatges artesans de qualitat, com el Serrat, el semi madurat, el tendre, el de pasta tova o el mató. A més, el 2016 van aconseguir una medalla de bronze als prestigiosos World Cheese Awards, un reconeixement internacional a la seva qualitat. La combinació de les terres i les tècniques tradicionals fa d'aquests formatges un producte destacat i autèntic de la comarca de la Ribera d'Ebre.
Conversem amb Valentí Mongay, cuiner i copropietari del restaurant La Salseta de Sitges, que enguany celebra 35 anys des de la seva obertura. Amb una cuina mediterrània d'arrel catalana i una clara aposta pel producte de proximitat i l'ecologia, La Salseta s'ha convertit en un referent gastronòmic del Garraf. Un projecte familiar i compromès amb el territori on cada plat reflecteix la filosofia slow food i l'estacionalitat del producte.
Fa vuit anys, l'Isaac Monzó, veí de Nou Barris, va decidir agafar el relleu d'un establiment que tancava perquè el poble de la Torre d'Oristà no es quedés sense un punt de trobada. Així va néixer Cal Trumfo. Dijous i divendres ofereixen un menú diari per 17 euros. A la carta, un espai destacat per als productors locals, descrits com "una opció superior": vedella de la Granja Corominas, formatges i recuits del Gerard de Lluçà, melmelades d'Alpens, pa artesà de Navarcles i Sant Boi de Lluçanès, mel d'Oristà, xai de Prats de Lluçanès i molts més. Un projecte de proximitat amb arrels al territori.
Aquest any, el Racó de la Cigonya celebra 25 anys de trajectòria i fidelitat dels clients. Ofereix cuina casolana actualitzada, amb un menú equilibrat i de proximitat per 16¿€, molt valorat per treballadors de la zona. El restaurant Arrels proposa una carta i un menú degustació més elaborat, pensat per a executius i visites empresarials. Tant al Racó com a l'Arrels es dona molta importància als vins catalans i al tracte acurat.
La llibreria +Bernat no només alimenta la ment, sinó també l'estómac. Darrere dels plats casolans i entrepans amb nom de llibre hi ha Carles Armengol, fill de cuiners, psicòleg reconvertit en cuiner i autor del llibre Collado. Després d'una trajectòria vital singular, ara serveix cada dia plats de cassola a la cafeteria d'aquesta llibreria barcelonina, convertida en punt de trobada cultural i gastronòmic. Un espai on els llibres, les històries i la cuina es donen la mà.
Judit Barniol, originària de la Pobla de Lillet, és la fornera de Biosca, Solsonès, des del 2021, quan va obrir un forn centenari coincidint amb el Dia Internacional de les Dones Rurals. Amb formació autodidacta, va recuperar l'ofici i va restaurar un antic forn morú de llenya que feia 50 anys que no funcionava. Avui hi fa fornades a demanda, amb pans de blats tradicionals com la xeixa o l'espelta. El seu projecte ha contribuït a dinamitzar aquest petit poble del món rural català i atrau clients d'arreu del país. Barniol defensa una producció artesanal i sostenible, sense pressa ni excedents.
A Gironella, a la riba del riu Llobregat i a la comarca del Berguedà s'hi amaga La Destil·leria. Un restaurant regentat per gent jove, simpàtica i amb talent. Joan Parcerisa, copropietari i somelier del restaurant, i Laura Poyatos, copropietària i cuinera, ens expliquen els secrets dels seus menús, que compten amb productes km 0 i postres casolanes.
Ca l'Americano és un restaurant al cor de la Llacuna, a la falda de la Serra d'Ancosa, a l'Anoia. Des l'any 1878 que es posa en marxa, ja és la setena generació la que manté obert aquest restaurant acollidor i familiar amb productes de proximitat i km 0 com ara el xai o els seus postres casolans. Tot plegat el converteix en una parada obligatòria d'aquest racó interior del país.
EsmorzApp és un app que reivindica una tradició gastronòmica catalana com és l'esmorzar de forquilla, un menjar substanciós per encarar el dia amb una bona dosi d'energia. La seva història es remunta als temps de pagès i és per això que aquest tipus d'esmorzar tradicionalment ha anat associat a un biaix de gènere, relacionat amb els homes que treballen en feines més dures. A l'aplicació podrem trobar els establiments més emblemàtics que ofereixen aquest tipus d'oferta gastronòmica, que recordem que no s'ha de confondre amb el brunch. Ens en dona tots els detalls el seu impulsor, Albert Molins.
Als peus del Taga i en plena vall de Ribes, trobem el petit poble de Bruguera, a poc més de 1.200 metres sobre el nivell del mar. En els seus carrers s'amaga l'Hostal Moliné, un indret ideal per desconnectar però també per gaudir d'un bon dinar, amb productes Km0 i menú a triar: des de la carn a la brasa fins a plats vegetarians. Parlem amb la cap de sala, Marta Alsina, i amb Joel Blázquez, cuiner i propietari.
El restaurant Cal Ramonet de Santa Maria de Miralles, als peus de la serra de Miralles, funciona de manera ininterrompuda des del 1885, només amb una breu aturada el 2014 per adaptar-se als nous temps. Ofereix cuina catalana, tradicional i de proximitat. Als seus inicis també s'hi feia teatre i ball els diumenge i funcionava com a centre cultural del poble. La seva gerent, Silvia Farrés, també ens revela l'origen del nom, que no es troba en els avantpassats, ja que no es deien ni Ramon ni Ramona.
Al Bar del Pla hi podem trobar plats elaborats, molts dels quals de proximitat, i un ambient acollidor en ple centre turístic de Barcelona. Disposa d'una carta de vins equilibrada i un equip amable i amb capacitat de parlar un mínim de tres llengües. D'aquesta manera, es converteix en un lloc on el bon menjar i els turistes respectuosos conviuen en harmonia. Jaume Pla, copropietari de l'establiment, ens en dona més detalls.