Nandu Jubany: "L'hostaleria em va robar els pares i jo he provat de no perdre els meus fills"
Abans de visitar-la a l'Urbisol, on en Nandu Jubany es va iniciar a la cuina i on viu la seva mare, el xef avança a la Gemma Nierga que la seva mare, l'Elena Herms, ha tinguit una vida difícil, però és feliç, no és una dona que es lamenta. "De lluitadora com la meva mare jo no en conec cap més", afirma.
Vídua tres vegades
L'Elena Herms rep la Gemma Nierga amb el somriure que ha heretat en Jubany. Diu que la seva "era una casa on es trevallava molt" i que ara van molt atrafegats els caps de setmana, però la resta de dies viu tranquila. Té 80 anys i ha enviudat tres vegades. Amb el segon marit, l'Eudald, va tenir els seus quatre fills, tots quatre en cinc anys: l'Elisabet, en Nandu, la Mercè i la Maria Rosa.
Es va casar en segones núpcies als 30 anys, després que el seu primer marit, el Lluís, morís en un accident de trànsit a Montpeller (França).
Vaig haver de buscar un marit per muntar la família que m'havien pres i el vaig trobar.
Hiperactiu i entremaliat
De la seva infantesa, el Nandu Jubany recorda gaudir d'una llibertat que sorprèn la gent de ciutat. Tot i la cara de no haver trencar mai un plat, era, i ho confirmen les seves germanes, un nen molt entremaliat.
Marxava en bici amunt i avall (arribaria a ser campió de Catalunya) i podia desparèixer a cavall fins a Sallent i que tornés el cavall sol, detalla.
L'Elena diu que no patia per ell, "perquè tenia un àngel que el vigilava, jo no el podia vigilar, tenia molta feina". Ell també hi creu, en els àngels: "Crec que el meu pare vetlla per mi."
Mirada de fill, mirada de pare
Nando Jubany va aprendre d'algunes de les dones de la família les seves primeres receptes. Amb el seu pare la relació no va ser més estreta fins que va començar a treballar amb ell com a cap de cuina a l'Urbisol. "I tres o quatre anys després el pare va morir d'un càncer de pàncrees".
L'hostaleria em va robar els meus pares. Jo amb els fills he provat de no predre-me'ls tant. Quan vam construir la nostra casa, el meu fill Eudald em va dir: 'La podíeu haver fet més petita i fer més festa perquè no ens veiem'. I això ens va fer reflexionar.
<
Gas, gas: a tota velocitat
Nandu Jubany va guanyar l'estrella Michelin amb Can Jubany poc després de deixar l'Urbisol per posar en marxa el seu negoci propi amb l'Anna, la seva dona. Ara té diversos restaurants repartits per la geografia, un a Singapur, i fa molts quilòmetres per portar els seus negocis.
Li agraden els cotxes, com a la seva mare, que encara condueix, i li agrada córrer: "En cotxe faig uns 60.000 quilòmetres l'any, com un taxi". Entre els somnis aconseguits, a més de l'estrella Michelin, competir i acabar el Dakar en moto, el 2018.
A la reunió familar, amb el Nandu Jubany envoltat de dones, ha quedat clar que són una família que fa pinya, que s'avenen, i, en un tres i no res, el xef ha cuinat per a tots una recepta familiar. Una recepta casolana que ha après de l'Elena.