Al podcast del "Tast vertical" sobre agricultura i pagesia ens visita Sergi Turch, responsable tècnic de producció agrària de L'Ortiga, una cooperativa d'agricultura ecològica situada a Valldoreix, dins del Parc Natural de Collserola, que treballa per recuperar l'activitat agrícola en zones periurbanes.
ESCOLTA-HO ARACada vegada més cellers s'apunten a la tendència d'elaborar vins brisats. De fet, el periodista Marc Picanyol n'ha inclòs fins a 137 al seu llibre "Amb pells. Guia dels vins brisats de Catalunya". Amb ell i amb Margalida Ripoll, cap de redacció de la revista Arrels, parlem sobre aquests vins, reflexionem sobre per què s'han posat de moda i obrim un debat: quines condicions ha de complir un vi perquè es pugui considerar brisat? També conversem amb Salus Álvarez, president de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, amb motiu de l'acte que se celebrarà aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona, en què els cellers d'aquest territori presentaran els seus vins.
Aquest capítol del pòdcast sobre agricultura i pagesia se centra en els bolets. Ens visiten Francesc Asperó i Neus Riera, fundadors de Boscum, un projecte que es dedica al cultiu de bolets, especialment de bolets medicinals, i que també comercialitza productes d'autocultiu perquè tothom que ho vulgui pugui plantar els seus propis bolets a casa seva.
Al programa d'avui descobrim dos cellers que recuperen varietats autòctones dels seus territoris per elaborar-ne uns vins molt especials. D'una banda, Joan Fernández i Martí Just ens presenten el seu projecte, Ladiferenta, al Pla de Bages. Ens expliquen que fan servir varietats com el mandó, el sumoll, el picapoll o la pansera, i que fan vi en un cup de pedra excavat a la roca fa 500 anys. I també ens visita Joaquim Auqué Coca, enòleg del celler Mas Amfres, al Baix Camp, que ens porta un vi monovarietal d'esquitxagós, una varietat molt particular i pròpia d'aquesta zona.
Al pòdcast del "Tast vertical", dedicat a l'agricultura i la pagesia, ens visita Sergi Caballero, pagès, membre de la cooperativa Mas Les Vinyes i de la Fundació Emprius, i un referent en l'àmbit de la permacultura i de l'agricultura regenerativa, un conjunt de pràctiques que tenen com a objectiu fer més sostenible la producció agrícola. També ens acompanya Meritxell Aragonès, biòloga, professora de secundària i pagesa aficionada.
Ens visiten Gemma Muray i Clara Soler, les dues fundadores de Caram Caram, una empresa que organitza tastos i maridatges de vins amb productes artesans, de qualitat i de proximitat. Venen acompanyades de David Martí, propietari de Cal Bardera, una petita finca familiar d'agricultura regenerativa dedicada a la producció de vi, però també d'altres productes d'alimentació que es poden trobar sovint a les activitats organitzades per Caram Caram. També ens acompanya Sergi Cortés, director de la revista Cupatges (un mitjà de referència pel que fa a l'actualitat sobre el sector vitivinícola català) i impulsor de l'Observatori del Vi Català.
"Eixarcolar" vol dir arrencar les males herbes dels camps. Però sovint això considerem males herbes en realitat són plantes que es podrien consumir i que els nostres avantpassats cultivaven i sabien aprofitar. Recuperar aquest patrimoni oblidat i gairebé desaparegut és el que intenta el col·lectiu Eixarcolant. En parlem amb un dels impulsors, el biòleg Marc Talavera.
S'acosta Sant Martí, la data fixada tradicionalment per a l'arribada del vi novell, els primers vins de la nova anyada. Durant les pròximes setmanes, molts cellers organitzaran festes per donar la benvinguda a aquests nous vins. En parlem amb Rafel Pino, director comercial del Celler Masroig, que celebrarà la seva festa del vi novell el 15 de novembre. Aquest cap de setmana, ha començat una nova edició del Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi de Vilafranca del Penedès. Parlem d'algunes de les pel·lícules que s'hi projectaran amb Xavier Fornos, director del Vinseum i codirector del festival, i ho maridem amb els vins que ens porta Enric Santisteban, sommelier i responsable de La Taverna del Vinseum. A més, saludem la cineasta Judith Colell, guanyadora del Premi Honorífic Most 2025 i que va inaugurar el festival amb la preestrena de la seva última pel·lícula, "Frontera".
Al pòdcast sobre agricultura del "Tast vertical" ens visiten Joan Prat i Fàtima Brunet. Fa uns 15 anys van decidir transformar l'explotació agrícola de la família del Joan en un projecte d'agricultura ecològica, i així va néixer Fruits del Secà. Conreen varietats antigues de blat i altres cereals, a més de llegums, i elaboren les seves pròpies farines. L'última iniciativa que han posat en marxa és la reconversió de la granja de porcs convencional de la família en ecològica.
El "Tast vertical" es converteix, per un dia, en un programa de viatges. Comencem anant fins al Japó per descobrir tots els secrets del sake, la beguda més emblemàtica del país. Ho fem de la mà de Roger Ortuño, sommelier de sake i gran divulgador de la cuina japonesa, fins al punt que el govern nipó li ha atorgat tres reconeixements per aquesta tasca. I del Japó viatjarem fins a Letònia per conèixer el projecte de Rubén Bayo, un català que des de fa vint anys elabora vins en aquest país bàltic.
Del 30 d'octubre al 2 de novembre, diversos pobles del Baix Empordà acolliran la primera edició del festival Brots, una trobada que vol unir la creació artística i la tradició pagesa d'aquest territori, amb espectacles en masies, trulls i esglésies, i amb l'oli d'oliva com a fil conductor. En parlem amb la directora del Brots, Montse Faura, i amb el consultor turístic Martí Sabrià, que és l'assessor turístic i gastronòmic del festival.
Fem ruta per tres denominacions d'origen catalanes. Visitem el Pla de Bages, una DO que aquest any celebra el seu trentè aniversari i que ho commemorarà la setmana que ve amb una festa a Món Sant Benet i un acte per a professionals al Palau Robert de Barcelona. En parlem amb la secretària de la DO, Eva Farré, i amb el sommelier i professor de Joviat Culinary Josep Pelegrín. Fa pocs dies també va passar pel Palau Robert, en el marc d'un cicle organitzat per l'Incavi, la DO Terra Alta, i per això, ens acompanyen dos dels seus representants: la presidenta, Rosa Caballé, i el secretari, Jordi Rius. I ens aturem un moment a la Conca de Barberà per parlar del TresC Conca, un festival de cultura i vi que s'hi va celebrar la setmana passada. En fem balanç amb Gerard Birbe, director de la comunitat de cultura TresC, l'entitat que va organitzar l'esdeveniment.
L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, és una entitat del Bages que té com a objectiu treballar per a un desenvolupament rural i agrari sostenible. Al pòdcast del "Tast vertical" sobre pagesia i agricultura descobrim aquest projecte parlant amb dues persones que en formen part: Gemma Comella i Alba Gros. La Gemma, enginyera tècnica agrícola, és una de les responsables del projecte Esfera, centrat en l'autofertilitat del sòl, i l'Alba és periodista especialitzada en agroecologia i editora d'"Agrocultura", la revista de L'Era, que ja acumula 100 números i 25 anys d'història.
L'Associació de Cellers de Porrera, que agrupa una vintena llarga d'elaboradors de vi d'aquest poble del Priorat de tot just 400 habitants, celebra dissabte vinent Tasta Porrera. Parlem d'aquesta festa vinícola i gastronòmica amb Gerard Batllevell, el president d'aquesta associació, i Mayte Pellicer, propietària de Vinum, la botiga de vins de Porrera, on es podran comprar els vins de tots els cellers del municipi. Tots dos, a més, ens porten els seus vins. Els tastem acompanyats de Michael Salverda, el fundador i director general de Rack and Return, una escola de vins de Barcelona que ofereix cursos de WSET, un dels certificats de coneixement del món del vi més reconeguts mundialment.
Al pòdcast sobre agricultura i pagesia, ens visita Montserrat Enrich, experta en plantes silvestres comestibles, sobre les quals fa divulgació a través de llibres, blogs, tallers i excursions. Amb ella descobrim la curiosa història de l'aleixandri i per què hauríem de canviar el nostre punt de vista sobre les ortigues.
Fa pocs dies es va celebrar a Tarragona la primera edició del Congrés d'Investigació Tecnicocultural sobre el Romesco, i al "Tast vertical" hem volgut aprofitar l'ocasió per parlar d'aquesta salsa tradicional de la cuina catalana i de quins són els millors vins per acompanyar-la. Ho hem fet acompanyats pel president del comitè científic del congrés, el divulgador gastronòmic Txaber Allué (conegut a les xarxes com El Cocinero Fiel) i amb dos representants de la DO Tarragona: la seva presidenta, Maria Rosa Blanch (propietària també dels Cellers Blanch), i Pep Llauradó, vinyater de Mas del Botó.
Al pòdcast del "Tast vertical" sobre el món de la pagesia ens visita el biòleg Joan Estrada, gran expert en ornitologia i, com ell mateix es presenta, "pagès a temps parcial". Acompanyats de la Meritxell Aragonès, professora de secundària i pagesa aficionada, parlem d'ocells i també d'agricultura.