Fredi Bassal, sommelier de la botiga de vins Vinus & Brindis i col·laborador del programa, es posa el barret de viticultor per parlar-nos de La Ricofa, el vi que va elaborar per primera vegada l'any passat, i d'altres projectes que té entre mans el col·lectiu Single Vineyards Collectors, del qual ell forma part.
ESCOLTA-HO ARAA Catalunya hi ha més de 800 cellers, però només una boteria. Es tracta de la Boteria Torner, fundada el 1739 a Vilafranca del Penedès i que fa dos anys va estar a punt de desaparèixer. Al "Tast vertical", rebem la visita dels seus nous propietaris, Assís Suriol, enòleg del celler Can Suriol, i l'empresari Sergi Camps. Durant les últimes setmanes, tots dos han fet ruta per les denominacions d'origen catalanes per presentar els resultats d'un estudi que han dut a terme de la mà de l'Incavi per comprovar com canvien les característiques d'un vi en funció del tipus de fusta que s'hagi utilitzat durant la fermentació. L'última parada la fan a Catalunya Ràdio, on tastem i analitzem les diferents variants d'un mateix vi amb l'ajuda del sommelier i col·laborador del programa Fredi Bassal.
Pol Aluja, Sara Olro, Ruth Troyano i Pepe Serra, distingits al Digital Wine Contest per la seva tasca de divulgació del vi català a través de les xarxes socials, ens expliquen com és la seva feina dins i fora del món del vi. I amb Xavier Pié, president de la DO Catalunya, parlem del present i el futur del vi català.
Cada dos anys, la Denominació d'Origen Catalunya organitza el Digital Wine Contest, uns premis que distingeixen els millors divulgadors del vi català a les xarxes socials. En aquest programa parlem amb tots els guanyadors de la novena edició, que es va celebrar fa pocs dies: la sommelier i "influencer" Marta Clot (@ladelsvins), reconeguda com a millor prescriptora; Sara Olro (@sara.olro), sommelier i comunicadora, que va obtenir una menció especial en la mateixa categoria; Pol Aluja (@aromadevi_), enòleg i comunicador, que va rebre el premi al millor vídeo per a Instagram, i la comunicadora Ruth Troyano (@ruthtroyanopuig) i l'il·lustrador Pepe Serra (@pepeserra), autors del millor post d'Instagram. També ens acompanya el president de la DO Catalunya, Xavier Pié, que ens porta un vi elaborat pels estudiants d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili.
Segona part de la conversa sobre tòfona i vins escumosos amb David Sanglas, cuiner i organitzador del tast de vins i tòfona del TrufforumVic; Quim Casellas, cuiner del restaurant Casamar, de Llafranc, i Laia Aldomà, copropietària de l'empresa dedicada al cultiu de tòfones SoTaTerra. Amb ells parlem de com podem maridar la tòfona amb vins escumosos i també amb peix.
L'estudi del "Tast vertical" fa una olor molt intensa de tòfona: l'hi hem d'agrair a la Laia Aldomà, copropietària de SoTaTerra, una empresa familiar dedicada al cultiu i la comercialització de tòfona. Aquest bolet tan apreciat a la cuina és el protagonista del programa d'avui, en què repliquem el maridatge de tòfona i bombolles que va tenir lloc fa unes setmanes en el TrufforumVic. Un dels organitzadors d'aquest acte, el cuiner David Sanglas, ens porta els quatre escumosos que es van poder tastar aquell dia. I Quim Casellas, cuiner del restaurant Casamar, de Llafranc, ens explica els plats amb tòfona que va preparar per acompanyar aquells vins.
Continuem parlant del projecte agrosocial que la Fundació Ampans ha impulsat a la finca Urpina amb l'enòleg Joan Soler, la responsable de les vinyes i la formatgeria de l'entitat, Anna Prado, i la directora del programa d'esdeveniments i voluntariat d'Urpina, Gloudina Greenacre. Amb ells tastem el Garrotxa de la formatgeria Muntanyola, ubicada a la mateixa finca, i l'acompanyem d'una malvasia roja, una de les primeres varietats endèmiques recuperades a través d'un projecte impulsat per Ampans, sota el lideratge de Joan Soler.
L'any 2008, la família Vila Isern va fer donació de la Finca Urpina a Ampans, una fundació que treballa per donar suport a persones amb discapacitat intel·lectual o en risc d'exclusió. Des de llavors, aquesta finca de 120 hectàrees s'ha convertit en la seu d'un projecte agrosocial de l'entitat, que inclou, entre altres coses, una residència per a 25 persones amb discapacitat, una formatgeria i les vinyes amb les quals s'elaboren els vins Urpina. En parlem amb Anna Pardo, responsable dels vins Urpina i de la formatgeria Muntanyola; amb Joan Soler, expresident de la DO Pla de Bages i actualment enòleg d'Urpina, i amb Gloudina Greenacre, responsable del programa d'esdeveniments i voluntariat de la Finca Urpina.
Continuem la conversa amb Cyril Vermeulen, millor sommelier de Catalunya 2025, i amb Chus Brion, tercera classificada. Tots dos ens expliquen a quines proves es van haver d'enfrontar en el concurs i descobrim també com es van introduir en el món de la sommelieria.
Dos dels tres millors sommeliers de Catalunya s'asseuen a la taula del "Tast vertical". D'una banda, Cyril Vemeulen, maître sommelier d'El celler de Can Roca, que amb només 28 anys es va proclamar campió del concurs de millor sommelier de Catalunya 2025, organitzat en el marc de la Barcelona Wine Week. De l'altra, Chus Brion, professora de sommelieria a l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona, que hi va aconseguir la tercera posició. I parlem també amb Anna Casabona, delegada comercial de Juvé & Camps, que va quedar en segon lloc per quart any consecutiu.
A la segona part del programa especial des de la Barcelona Wine Week rebem la visita de Pedro Ballesteros, el primer espanyol que va aconseguir el títol de Master of Wine; Gemma Torelló, directora general del celler Agustí Torelló Mata, i Joaquim Gay de Montellà, director de Torre del Veguer, entre altres convidats. A més passegem pel saló per copsar l'ambient que s'hi respira.
Programa especial des de la Barcelona Wine Week, el saló de referència del sector vitivinícola a Catalunya i a Espanya, per on han passat més de 25.000 visitants. Parlem amb alguns dels participants a la fira, com el Master of Wine britànic Tim Atkin, un dels crítics de vins més respectats del món; Joan Gené, director general de l'Incavi; l'enòloga Andrea Miró, autora del primer vi de baixa graduació que s'elabora a Catalunya, o la sommelier Meritxell Falgueras, impulsora del col·lectiu Dones del Vi.
Amb Jordi Bort, director general del celler Llopart, i Ester Cardús Llopart, 26a generació d'aquesta família de viticultors, parlem de les característiques que ha de tenir un bon vi escumós i del que fa especial el Leopardi del 2010 que han portat al programa, i mirem també cap al passat de la família Llopart, que fa més de 600 anys que es dedica al món del vi.
Fa més de 600 anys que la família Llopart cultiva vinyes al Penedès. Ester Cardús Llopart, 26a generació d'aquesta nissaga de viticultors, visita el "Tast vertical" acompanyada de Jordi Bort, director general del celler Llopart. Tenim el privilegi que ens convidin a tastar un Leopardi del 2010, un Corpinnat de llarga criança que forma part de l'Enoteca Familiar i del qual ara se n'han posat a la venda unes 300 ampolles. A més, amb la Sole Garcia Insua repassem alguns dels actes que se celebraran dins de la Barcelona Wine Week, que comença aquest dilluns.
Estem molt acostumats a menjar-nos els calçots cuits a la brasa, però hi ha moltes altres maneres de consumir-los. En parlem amb Dalmaci Clofent, president de la IGP Calçot de Valls; Alexandra Plana, membre de la família propietària del restaurant Cal Ganxo de Masmolets, a l'Alt Camp, i Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO Tarragona, que ens proposa diferents opcions per maridar-los.
És època de calçots i al "Tast vertical" no volem deixar passar l'oportunitat de gaudir d'una bona calçotada. Per preparar-la com cal hem convidat tres persones que hi aportaran tres ingredients fonamentals. Per començar, Dalmaci Clofent, president de la IGP Calçot de Valls, que ens parla del gran protagonista d'aquests àpats, el calçot. En segon lloc, Alexandra Plana, del restaurant Cal Ganxo de Masmolets, a l'Alt Camp, que ens explica tots els secrets de la salsa de calçots. I, finalment, Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO Tarragona, que ens parla d'un altre element que no pot faltar mai en una bona calçotada: el vi. Quin ens recomanarà per acompanyar uns calçots?
Amb Carles Andreu, fundador del celler que porta el seu nom, i Ricard Sebastià Foraster, director del celler Josep Foraster i president del consell regulador de la DO Conca de Barberà, parlem sobre com el trepat ha aconseguit fer-se un lloc entre els vins més reconeguts del món. Fins al 2004 aquesta varietat només s'utilitzava per fer vins rosats, però llavors es va començar a fer servir per elaborar uns vins negres molt més lleugers del que era habitual en aquell moment. A l'estranger van ser molt ben valorats des del principi, però en canvi a Catalunya els va costar més ser acceptats.