Amb Carles Andreu, fundador del celler que porta el seu nom, i Ricard Sebastià Foraster, director del celler Josep Foraster i president del consell regulador de la DO Conca de Barberà, parlem sobre com el trepat ha aconseguit fer-se un lloc entre els vins més reconeguts del món. Fins al 2004 aquesta varietat només s'utilitzava per fer vins rosats, però llavors es va començar a fer servir per elaborar uns vins negres molt més lleugers del que era habitual en aquell moment. A l'estranger van ser molt ben valorats des del principi, però en canvi a Catalunya els va costar més ser acceptats.
ESCOLTA-HO ARAEl "Tast vertical" d'aquesta setmana és un programa monovarietal: el dediquem al trepat, una varietat de raïm autòctona de la Conca de Barberà que fins no fa gaires anys era poc valorada, però que actualment està en auge. Parlem d'aquests vins amb Carles Andreu, el primer vinicultor que es va decidir a fer un vi negre de trepat, una varietat que tradicionalment es feia servir per a rosats. També ens acompanya Ricard Sebastià Foraster, president de la DO Conca de Barberà i director del celler Josep Foraster, que produeix un vi negre de trepat reconegut internacionalment. A més, els sommeliers Audrey Doré, Josep Belmonte i Toni Albiol ens expliquen per què són tan especials els vins elaborats amb trepat.
Enric Santisteban, sommelier i responsable de l'àrea de vins del Vinseum, ens porta tres vins que apareixen en algunes de les pel·lícules que es van poder veure a l'últim festival Most: El Rocallís, de Can Ràfols dels Caus; Esperando a los Bárbaros, elaborat pel reconegut enòleg argentí Matías Michelini, i Ao Yun, un sorprenent vi xinès d'una altíssima qualitat. Els tastem acompanyats del director del Vinseum, Xavier Fornos, i del sommelier Fredi Bassal.
El Vinseum, Museu de les Cultures del Vi, organitza cada any el festival Most, un festival de cinema en què es projecten pel·lícules que tenen el vi com a protagonista. En l'última edició, la tretzena, celebrada al novembre, s'hi van podeu veure títols com "L'annata", sobre els productors de vi de Venècia; "El mago del vino", centrada en la figura de Raúl Pérez, o "Carlos Esteva, la lluita invisible", que homenatja el prestigiós enòleg mort el 2023. Parlem d'aquestes i altres pel·lícules amb el director del Vinseum, Xavier Fornos, i el sommelier Enric Santisteban. A més, el sommelier i col·laborador del programa Fredi Bassal ens parla de reality shows televisius en què el vi també juga un paper destacat, i amb la Sole G. Insua repassem l'actualitat del sector.
Allarguem la conversa amb Blanca Biete, sommelier de Vila Viniteca, i Bruno Xavier, sommelier i responsable comercial d'Euroselecció. Amb ells parlem de vins escumosos i descobrim com es dissenyen les copes Riedel per aconseguir models perfectament adaptats a cada tipus de vi.
Oriol Castells, cap de celler d'Álvaro Palacios, parla de la pressió que suposa formar part del procés d'elaboració d'uns vins de màxima qualitat, sabent que no es pot equivocar. Tastem els vins que ens ha portat amb el sommelier i amic del programa Josep Belmonte, i amb Jaume Pont, que va ser el seu primer professor de sommelieria i que actualment regenta la botiga de vins Setè Cel, a Manresa.
A l'últim "Tast vertical" del 2024 rebem la visita d'Oriol Castells, cap de celler del prestigiós Álvaro Palacios. Per les seves mans passen alguns dels millors vins que s'elaboren no només a Catalunya sinó al món, com el mític L'Ermita. Ens porta tres vins (Les Terrasses, Gratallops i Finca Dofí), que tastem acompanyats dels sommeliers Josep Belmonte i Jaume Pont i del cuiner Carles Gaig, amb qui parlem d'alguns dels seus plats de cuina catalana més emblemàtics. A més, amb Sole G. Insua fem un repàs de tot el que hem fet aquest any al programa.
Els últims anys, l'enòloga Marta Rovira ha introduït l'agricultura biodinàmica al celler familiar, Mas d'en Gil. Aquest mètode de producció, que té en compte la posició dels astres i entronca amb els coneixements ancestrals dels treballadors del camp, permet determinar quins són els millors dies per plantar, per collir i també per destapar una ampolla de vi. Aquest any, diu, millor fer-ho per Sant Esteve que per Nadal.
A les portes de Nadal, l'escudella i la carn d'olla arriben a la taula del "Tast vertical". Amb quin vi les podem maridar? Ens ajuden a respondre-ho la viticultora Marta Rovira, propietària i enòloga del celler Mas d'en Gil, al Priorat; el cuiner Oriol Ivern, del restaurant Hisop de Barcelona, gran defensor de la cuina tradicional catalana, i la sommelier Carmeta Torrents, cap de sala de l'Hisop.
Ens acompanyen els responsables de tres botigues de vi de perfils molt diferents: Jordi Munt, director general de la cadena Vinalium; Adrià Ribas, copropietari de Divinus, un petit negoci familiar, i Oriol Ripoll, CEO de la botiga online Decántalo. Amb ells parlem de la seva feina com a prescriptors de vi i de les tendències actuals de consum, i ens orienten a l'hora d'escollir quines ampolles posem sobre la taula durant els àpats nadalencs.
S'acosta Nadal i arriba el moment de decidir quin vi acompanyarà els grans àpats familiars d'aquestes festes. La decisió no sempre és fàcil, i depèn de molts factors: el menú, els gustos personals, el pressupost, el nombre de comensals... Per això hem demanat ajuda a tres persones que en saben molt, de recomanar vins, perquè en venen. Són el Jordi Munt, director general de Vinalium, la principal cadena de botigues de vi de l'Estat; Adrià Ribas, copropietari de Divinus, un negoci familiar amb dos locals, a Olot i a Vic, i l'Oriol Ripoll, CEO de Decántalo, la botiga de vins online més important d'Espanya. La Clàudia Torres ha sortit al carrer per recollir preguntes concretes de persones que no saben quin vi comprar per Nadal, i ells intenten donar-hi resposta. A més, com sempre, la Sole G. Insua ens parla de l'actualitat del sector.
Continuem la conversa amb Joan Arrufí, propietari d'Altavins Viticultors i creador de la col·lecció de vins Vinerel·les; Carla Viladric, sommelier del restaurant Mae de Barcelona, i Ramon Alberich, conseller delegat del fabricant de llevataps Pulltap's. S'hi uneix l'estudiant en pràctiques del programa, Carla Torres, que ha visitat el celler Azor de Calella, al Maresme, per fer-hi un reportatge.
Joan Arrufí, propietari del celler Altavins Viticultors, visita el "Tast vertical" per presentar Vinerel·les, el seu projecte més personal. Es tracta d'una col·lecció de cinc vins monovarietals amb elaboracions singulars i que han sigut premiats internacionalment. Els tastem amb l'ajuda de Carla Viladric, la jove sommelier del restaurant Mae de Barcelona, que la setmana passada va ser reconegut amb la seva primera estrella Michelin. I, per obrir les ampolles, utilitzem els llevataps que ens ha portat Ramon Alberich, conseller delegat de Pulltap's, l'empresa vallesana que fa més de 30 anys va patentar un llevataps que utilitzen professionals i aficionats del vi d'arreu del món. A més, la Sole G. Insua ens posa al dia de l'actualitat del món del vi i ens parla d'un estudi de l'Incavi sobre les varietats autòctones més plantades a Catalunya.
Segona part de la conversa amb representants de tres cooperatives vinícoles catalanes: Robert Perelló, president de la Cooperativa Falset Marçà; Marc Paladella, vicepresident de Viticultors Bateans, i Lluís Masardó i Natàlia Duran, gerent i enòloga, respectivament, de la Cooperativa Agrícola de Garriguella. Amb ells reflexionem sobre la lluita del sector vitivinícola per sobreposar-se a totes les adversitats: des d'una legislació restrictiva fins a la sequera, passant per l'escàs consum de vi entre els joves o la poca presència de vins catalans a les cartes dels restaurants del país.
Els cellers cooperatius elaboren més de la meitat del vi que es produeix a Catalunya, però sovint se'ls associa a vins de poca qualitat. Al programa d'avui reivindiquem el vi de cooperativa amb tres exemples de vins molt bons i amb preus molt ajustats. Ens els porten Robert Perelló, president de la Cooperativa Falset Marçà; Marc Paladella, vicepresident de Viticultors Bateans, i Lluís Masardó i Natàlia Duran, gerent i enòloga, respectivament, de la Cooperativa Agrícola de Garriguella. Torna Adolf Beltran, guionista dels programes "Ciutat Maragda" i "L'irradiador", per parlar-nos de "La minyonia d'un infant orat", un llibre del poeta mallorquí Llorenç Riber que conté algunes referències al món del vi. A més, l'estudiant en pràctiques del programa, Clàudia Torres, ens ofereix un reportatge sobre el consum del vi entre els joves, i Sole G. Insua ens posa al dia de l'agenda del món del vi.