Al podcast del "Tast vertical" sobre agricultura i pagesia ens visita Sergi Turch, responsable tècnic de producció agrària de L'Ortiga, una cooperativa d'agricultura ecològica situada a Valldoreix, dins del Parc Natural de Collserola, que treballa per recuperar l'activitat agrícola en zones periurbanes.
Cada vegada més cellers s'apunten a la tendència d'elaborar vins brisats. De fet, el periodista Marc Picanyol n'ha inclòs fins a 137 al seu llibre "Amb pells. Guia dels vins brisats de Catalunya". Amb ell i amb Margalida Ripoll, cap de redacció de la revista Arrels, parlem sobre aquests vins, reflexionem sobre per què s'han posat de moda i obrim un debat: quines condicions ha de complir un vi perquè es pugui considerar brisat? També conversem amb Salus Álvarez, president de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, amb motiu de l'acte que se celebrarà aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona, en què els cellers d'aquest territori presentaran els seus vins.
Aquest capítol del pòdcast sobre agricultura i pagesia se centra en els bolets. Ens visiten Francesc Asperó i Neus Riera, fundadors de Boscum, un projecte que es dedica al cultiu de bolets, especialment de bolets medicinals, i que també comercialitza productes d'autocultiu perquè tothom que ho vulgui pugui plantar els seus propis bolets a casa seva.
Al programa d'avui descobrim dos cellers que recuperen varietats autòctones dels seus territoris per elaborar-ne uns vins molt especials. D'una banda, Joan Fernández i Martí Just ens presenten el seu projecte, Ladiferenta, al Pla de Bages. Ens expliquen que fan servir varietats com el mandó, el sumoll, el picapoll o la pansera, i que fan vi en un cup de pedra excavat a la roca fa 500 anys. I també ens visita Joaquim Auqué Coca, enòleg del celler Mas Amfres, al Baix Camp, que ens porta un vi monovarietal d'esquitxagós, una varietat molt particular i pròpia d'aquesta zona.
Al pòdcast del "Tast vertical", dedicat a l'agricultura i la pagesia, ens visita Sergi Caballero, pagès, membre de la cooperativa Mas Les Vinyes i de la Fundació Emprius, i un referent en l'àmbit de la permacultura i de l'agricultura regenerativa, un conjunt de pràctiques que tenen com a objectiu fer més sostenible la producció agrícola. També ens acompanya Meritxell Aragonès, biòloga, professora de secundària i pagesa aficionada.
Ens visiten Gemma Muray i Clara Soler, les dues fundadores de Caram Caram, una empresa que organitza tastos i maridatges de vins amb productes artesans, de qualitat i de proximitat. Venen acompanyades de David Martí, propietari de Cal Bardera, una petita finca familiar d'agricultura regenerativa dedicada a la producció de vi, però també d'altres productes d'alimentació que es poden trobar sovint a les activitats organitzades per Caram Caram. També ens acompanya Sergi Cortés, director de la revista Cupatges (un mitjà de referència pel que fa a l'actualitat sobre el sector vitivinícola català) i impulsor de l'Observatori del Vi Català.
"Eixarcolar" vol dir arrencar les males herbes dels camps. Però sovint això considerem males herbes en realitat són plantes que es podrien consumir i que els nostres avantpassats cultivaven i sabien aprofitar. Recuperar aquest patrimoni oblidat i gairebé desaparegut és el que intenta el col·lectiu Eixarcolant. En parlem amb un dels impulsors, el biòleg Marc Talavera.
S'acosta Sant Martí, la data fixada tradicionalment per a l'arribada del vi novell, els primers vins de la nova anyada. Durant les pròximes setmanes, molts cellers organitzaran festes per donar la benvinguda a aquests nous vins. En parlem amb Rafel Pino, director comercial del Celler Masroig, que celebrarà la seva festa del vi novell el 15 de novembre. Aquest cap de setmana, ha començat una nova edició del Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi de Vilafranca del Penedès. Parlem d'algunes de les pel·lícules que s'hi projectaran amb Xavier Fornos, director del Vinseum i codirector del festival, i ho maridem amb els vins que ens porta Enric Santisteban, sommelier i responsable de La Taverna del Vinseum. A més, saludem la cineasta Judith Colell, guanyadora del Premi Honorífic Most 2025 i que va inaugurar el festival amb la preestrena de la seva última pel·lícula, "Frontera".
Al pòdcast sobre agricultura del "Tast vertical" ens visiten Joan Prat i Fàtima Brunet. Fa uns 15 anys van decidir transformar l'explotació agrícola de la família del Joan en un projecte d'agricultura ecològica, i així va néixer Fruits del Secà. Conreen varietats antigues de blat i altres cereals, a més de llegums, i elaboren les seves pròpies farines. L'última iniciativa que han posat en marxa és la reconversió de la granja de porcs convencional de la família en ecològica.
El "Tast vertical" es converteix, per un dia, en un programa de viatges. Comencem anant fins al Japó per descobrir tots els secrets del sake, la beguda més emblemàtica del país. Ho fem de la mà de Roger Ortuño, sommelier de sake i gran divulgador de la cuina japonesa, fins al punt que el govern nipó li ha atorgat tres reconeixements per aquesta tasca. I del Japó viatjarem fins a Letònia per conèixer el projecte de Rubén Bayo, un català que des de fa vint anys elabora vins en aquest país bàltic.
Del 30 d'octubre al 2 de novembre, diversos pobles del Baix Empordà acolliran la primera edició del festival Brots, una trobada que vol unir la creació artística i la tradició pagesa d'aquest territori, amb espectacles en masies, trulls i esglésies, i amb l'oli d'oliva com a fil conductor. En parlem amb la directora del Brots, Montse Faura, i amb el consultor turístic Martí Sabrià, que és l'assessor turístic i gastronòmic del festival.
Fem ruta per tres denominacions d'origen catalanes. Visitem el Pla de Bages, una DO que aquest any celebra el seu trentè aniversari i que ho commemorarà la setmana que ve amb una festa a Món Sant Benet i un acte per a professionals al Palau Robert de Barcelona. En parlem amb la secretària de la DO, Eva Farré, i amb el sommelier i professor de Joviat Culinary Josep Pelegrín. Fa pocs dies també va passar pel Palau Robert, en el marc d'un cicle organitzat per l'Incavi, la DO Terra Alta, i per això, ens acompanyen dos dels seus representants: la presidenta, Rosa Caballé, i el secretari, Jordi Rius. I ens aturem un moment a la Conca de Barberà per parlar del TresC Conca, un festival de cultura i vi que s'hi va celebrar la setmana passada. En fem balanç amb Gerard Birbe, director de la comunitat de cultura TresC, l'entitat que va organitzar l'esdeveniment.
L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, és una entitat del Bages que té com a objectiu treballar per a un desenvolupament rural i agrari sostenible. Al pòdcast del "Tast vertical" sobre pagesia i agricultura descobrim aquest projecte parlant amb dues persones que en formen part: Gemma Comella i Alba Gros. La Gemma, enginyera tècnica agrícola, és una de les responsables del projecte Esfera, centrat en l'autofertilitat del sòl, i l'Alba és periodista especialitzada en agroecologia i editora d'"Agrocultura", la revista de L'Era, que ja acumula 100 números i 25 anys d'història.
L'Associació de Cellers de Porrera, que agrupa una vintena llarga d'elaboradors de vi d'aquest poble del Priorat de tot just 400 habitants, celebra dissabte vinent Tasta Porrera. Parlem d'aquesta festa vinícola i gastronòmica amb Gerard Batllevell, el president d'aquesta associació, i Mayte Pellicer, propietària de Vinum, la botiga de vins de Porrera, on es podran comprar els vins de tots els cellers del municipi. Tots dos, a més, ens porten els seus vins. Els tastem acompanyats de Michael Salverda, el fundador i director general de Rack and Return, una escola de vins de Barcelona que ofereix cursos de WSET, un dels certificats de coneixement del món del vi més reconeguts mundialment.
Al pòdcast sobre agricultura i pagesia, ens visita Montserrat Enrich, experta en plantes silvestres comestibles, sobre les quals fa divulgació a través de llibres, blogs, tallers i excursions. Amb ella descobrim la curiosa història de l'aleixandri i per què hauríem de canviar el nostre punt de vista sobre les ortigues.
Fa pocs dies es va celebrar a Tarragona la primera edició del Congrés d'Investigació Tecnicocultural sobre el Romesco, i al "Tast vertical" hem volgut aprofitar l'ocasió per parlar d'aquesta salsa tradicional de la cuina catalana i de quins són els millors vins per acompanyar-la. Ho hem fet acompanyats pel president del comitè científic del congrés, el divulgador gastronòmic Txaber Allué (conegut a les xarxes com El Cocinero Fiel) i amb dos representants de la DO Tarragona: la seva presidenta, Maria Rosa Blanch (propietària també dels Cellers Blanch), i Pep Llauradó, vinyater de Mas del Botó.
Al pòdcast del "Tast vertical" sobre el món de la pagesia ens visita el biòleg Joan Estrada, gran expert en ornitologia i, com ell mateix es presenta, "pagès a temps parcial". Acompanyats de la Meritxell Aragonès, professora de secundària i pagesa aficionada, parlem d'ocells i també d'agricultura.
Descobrim la història d'un vi ranci molt especial: el va començar a elaborar l'avi del Joan Pallejà fa més de 100 anys, després se'n va encarregar el seu pare, i ara la bota ha arribat a les seves mans, però ell és arquitecte, no s'ha dedicat mai al món del vi i no sap què fer-ne. Per ajudar-lo l'hem convidat a ell i també al Jaume Balaguer, propietari del celler Balaguer i Cabré i un dels principals experts en vi ranci del Priorat. I també parlem amb la viticultora Sara Pérez, amiga de la família Pallejà, que ha donat un cop de mà al Joan a l'hora d'embotellar el vi.
El dissabte 4 d'octubre, la Fundació Espigoladors organitza la cinquena edició de la marató #JoEspigolo, una iniciativa que pretén lluitar contra el malbaratament alimentari. A més, fins al 12 d'octubre es pot visitar al Palau Robert de Barcelona l'exposició "Espigolar per transformar", que convida a reflexionar sobre les contradiccions del sistema agroalimentari. En parlem, al pòdcast sobre pageses i pagesos, amb Ana Artazcoz, coordinadora general d'operacions de la Fundació Espigoladors.
La Denominació d'Origen Costers del Segre presenta dilluns, en una jornada professional a Barcelona, els nous vins i les noves anyades dels seus cellers. Al "Tast vertical" hem tingut l'oportunitat de tastar algunes d'aquestes novetats. Ho hem fet acompanyats del president de la DO, Isidre Ribalta; de la responsable comercial del celler Tomàs Cusiné, Sira Cusiné; de la propietària i enòloga del celler Matallonga, Alba Penella, i de la propietària del celler Vall de Baldomar, Marta Porta. A més, saludem el director general de l'Incavi, Joan Gené, per fer balanç de la Festa del Vi Català, que s'ha celebrat en el marc de les festes de la Mercè.
Al pòdcast del "Tast vertical" sobre pagesos i pageses, ens visita el viticultor Ton Rimbau. La Universitat Rovira i Virgili monitoritza la seva vinya per descobrir el comportament que hi té la fauna, però també la flora. El projecte el lidera l'investigador de la URV Vladimir Baulin, que també ens acompanya. És una conversa interessantíssima sobre la vinya com a ecosistema.
Ens instal·lem a La Taverna del Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Penedès, just abans que s'hi celebri un tast de vins històric, en el qual es tastaran les primeres anyades i les anyades en curs d'alguns dels millors vins que s'elaboren a Catalunya: Les Aubaguetes, Milesimé, Sot Lefriec, Lo Morenillo, Mas de la Rosa i Finca Garbet. D'algunes d'aquestes primeres anyades, com la 99 d'Alemany i Corrio o Mas de la Rosa, embotellat per Cims de Porrera, ja no en queden ampolles. Compartim taula amb els productors d'aquests vins: Delfí Sanahuja, enòleg del celler Perelada; Irene Alemany, enòloga i copropietària d'Alemany i Corrio; Albert Costa, enòleg i copropietari de Vall Llach; Anna Casabona, sommelier de Juvé i Camps, i Isaac Fragoso, ambaixador de marca d'Álvaro Palacios a Vila Viniteca. A més, ens acompanyen el sommelier Josep Belmonte i els nostres amfitrions: Xavier Fornos, director del Vinseum, i Enric Santisteban, sommelier i cap de l'àrea de Vins del museu.
Anna Gallissà és l'enòloga del celler Casa Gran del Siurana, al Priorat, però prové d'una família de pagesos del Baix Camp i encara dedica una part del seu temps a cuidar els bancals d'avellaners, ametllers i oliveres de la família. És una passió que li va transmetre la seva mare i que ella comparteix amb la seva filla, Clara Gallissà, una estudiant de primària que, quan no és a l'escola, ajuda en les feines del camp.
Tot comença amb una bota trobada: ens cedeixen, en usdefruit, una bota de vi bullit (l'emblema del Bages) del 1984. L'encàrrec del propietari, el pare del pagès Jordi Crusellas, és aquest: "Recupereu-la". Com que ens hi posem, parlem d'aquesta joia del Bages que es feia a cada casa per la verema, amb most desfangat que es feia bullir, amb els que en saben: el sommelier Josep Belmonte; l'enòleg del celler Abadal, Miquel Palau (per telèfon, que està veremant), amb el seu company de viatge en aquest cas, el sommelier David Seijas, i el gerent del celler Mond Obert, Pep Tarín. Amb tots ells parlem, apuntem receptes i tastem.
Estrenem el pòdcast "Pageses i pagesos", en què parlarem amb persones, professionals o aficionades, que es dediquen a cultivar la terra. La primera convidada és Meritxell Aragonès, biòloga i professora de secundària, que en el seu temps lliure fa de pagesa en un hort familiar, a Santa Eulàlia de Ronçana.
Comencem la nova temporada del "Tast vertical" amb optimisme i bones notícies: som en època de verema, i aquest any, per primer cop després d'un llarg període de sequera, es pot fer en condicions de normalitat. En parlem amb viticultors d'arreu del territori català: a l'estudi hi tenim Joan Huguet, president de la DO Penedès (amb qui celebrem que aquesta Denominació d'Origen s'ha convertit en la primera del món certificada com a 100% ecològica), i Anna Gallissà, enòloga de Casa Gran del Siurana (DOQ Priorat). I també recollim els testimonis de Pilar Just, presidenta de la DO Montsant; Marc Paladella, president de la cooperativa Viticultors Bateans (DO Terra Alta), i Ton Mata, propietari del celler Recaredo (Corpinnat). A més, ens acompanya la sommelier Anna Casabona, de Juvé i Camps, que recentment ha aconseguit el prestigiós certificat del Court of Masters Sommeliers.
Alella és la DO més petita de Catalunya. S'hi fa vi des del temps dels romans i durant segles va ser la zona vinícola que abastia Barcelona. Els seus set cellers reivindiquen la pansa blanca, la varietat reina de la DO, i ens mostren, a través de les rutes enoturístiques i de la gran varietat d'estils de fer vi, com és una de les denominacions d'origen cabdals de Catalunya. Per parlar-ne hem convidat Quim Batlle, president de la DO Alella; Xavi Garcia, enòleg del celler Marfil; Pepi Milà, copropietària del celler Can Roda, i Rebeca Ruiz, tècnica de la Ruta del Vi DO Alella. També visita el "Tast vertical" Mònica Perelló, directora comercial de la Cooperativa Vinícola de Sarral, i acomiadem la temporada d'estiu amb una última proposta de Dorian Picart: arancello chai.
Què millor que maridar vi amb jazz? En aquest "Tast vertical" us expliquem tot el que voleu saber del Vijazz, un festival emblemàtic del Penedès amb grans figures del jazz internacional i nacional, i vins de la DO Cava i la DO Penedès. Aquest any el festival ha assolit la majoria d'edat, i es consolida com una de les cites dels amants d'aquestes dues disciplines de l'art: beure i sentir. Ens en parlen el seu director artístic, Carles Ocaña, i el president de l'Acadèmia Tastavins Penedès, organitzadora del Vijazz, Max Margalef. A més, ens visiten Josep Almirall, responsable d'exportació del Celler Domenio, i Dorian Picart, amb qui preparem un licor de figa.
La sommelier, enòloga i formadora de sommeliers Anna Casabona ens visita per presentar-nos la nova col·lecció de vins tranquils de Juvé i Camps, elaborats amb el raïm de la Finca Espiells, que canvia d'etiqueta i es presenta amb una ampolla més lleugera, per evitar la petjada de carboni. Ens acompanya també la Margalida Ripoll, cap de redacció de la revista "Arrels" i tastadora de capçalera del programa, que ve amb un número de la revista sota el braç. També conversem amb Queralt Orriols, enòloga del celler Tines de Roqueta, i aprenem a preparar una gasosa de gingebre amb Dorian Picart.
El Celler de Gelida, una de les botigues de vins més boniques i ben assortides de Barcelona, acaba de fer 130 anys. Al programa hi ha Toni Falgueras i la seva filla Meritxell, quarta i cinquena generació d'aquest emblemàtic local del barri de Sants. A més, l'estudiant en pràctiques del programa, Laura Ferrer, va assistir a la festa d'aniversari de la botiga i n'ha preparat un reportatge. També passa pel programa Bruno Colomer, enòleg de Raventós Codorníu.