Durant la Segona Guerra Mundial, més de 120.000 persones van travessar els Pirineus fugint del terror nazi. Uns 20.000 eren jueus. Des de la Diputació de Lleida proposen una ruta turística per la Vall d'Aran, amb el nom Perseguits i salvats, fent camí pels ports de muntanya aranesos. En aquest programa ho fem acompanyats pel guia local Claudi Aventín-Boya. S'hi pot contactar a través de la web www.aranculturau.com
ESCOLTA-HO ARAEl jardí modernista del Clos del Pastor, davant del mar, al centre de l'Escala, a l'Alt Empordà, s'ha transformat en un petit museu dedicat a l'escriptora Caterina Albert, més enllà de la seva obra literària firmada amb el sobrenom de Víctor Català. Aquí hi descobrim les seves altres passions: la pintura, l'escultura i l'arqueologia. El Clos del Pastor -el nom fa referència a l'argument de la novel·la "Solitud"- torna a lluir des del 2024, i tanca el triangle d'espais municipals dedicats a la seva filla més il·lustre.
El Consorci de Turisme del Baix Llobregat organitza unes rutes en tramvia que permeten arribar fins a espais emblemàtics de la comarca, com els edificis modernistes de Jujol, els Museus d'Esplugues, Can Tinturé, la Rajoleta o el Palau Mercader de Cornellà. Ho han batejat amb el nom d'Escapades TRAMendes! perquè proposen que el desplaçament fins a Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern es pugui fer amb el Tram.
A la Serra de Godall, a Ulldecona, hi ha un conjunt d'art rupestre molt ben conservat i protegit que és patrimoni de la UNESCO. Els experts expliquen que les pintures de cérvols i caçadors, i fins i tot la d'un bruixot, de fa més de 6.000 anys, permeten repassar antigues històries i llegendes de la zona. Per visitar-ho cal fer-ne reserva prèvia, i la ruta es complementa amb unes imatges de realitat virtual que ajuden a entendre-ho.
Inaugurat l'any 2007, el Museu de Lleida exposa un miler de peces que permeten fer un recorregut històric i patrimonial des de la prehistòria fins al segle XVIII. Cada any rep 25.000 visitants i reivindica la importància i qualitat del miler de peces que s'hi mostren, més enllà de les obres que van marxar cap a l'Aragó arran dels litigis de Sixena i de l'art de la Franja.
Una ruta guiada per la ciutat fortificada de Vilafranca de Conflent permet conèixer la història d'un recinte declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco, i gaudir d'un entorn privilegiat situat al peu del Canigó. A mig camí entre Perpinyà i Puigcerdà, forma part de la llista dels pobles més bonics de França i, entre d'altres, s'hi pot arribar també amb el turístic Tren Groc.
La Torre Lluvià, de finals del segle XIX, és un edifici d'estil modernista en plena anella verda de Manresa, al Bages. Forma part d'una finca de cinc hectàrees envoltada de vinyes i amb vistes a Montserrat, que es pot tornar a visitar després d'una segona fase de rehabilitació. Hi ha visites cada últim diumenge de mes a través de Manresa Turisme. Al darrere hi ha també un projecte de recerca per recuperar antigues varietats de raïm, amb la participació de l'Ajuntament de Manresa, la DO Pla de Bages, l'INCAVI i AMPANS.
El trepat és una varietat autòctona de raïm del qual se n'obtenen vins i caves molt especials. Només en fan als cellers de la Conca de Barberà. Ara han revitalitzat la Ruta del Trepat, una proposta d'enoturisme que complementa la Ruta del Cister, i que també permet conèixer el patrimoni cultural de la comarca, com la cooperativa de l'Espluga de Francolí, de l'arquitecte César Martinell.
Fulleda és un poble petit de les Garrigues envoltat de natura, amb espais i miradors que conviden el visitant a fer-hi diversos recorreguts. Però, a més, hi ha espais de memòria vinculats a la Guerra Civil i un monument dedicat a una dona il·lustre, originària d'aquest poble: Agustina Saragossa i Domènech, la popular Agustina d'Aragó, que va destacar en la defensa de Saragossa contra les tropes napoleòniques en la guerra del Francès.
Els taps de suro produïts des del Gironès i el Baix Empordà els fan servir els grans cellers de vins i escumosos de tot el món, mantenint una llarga tradició que va començar fa més de 200 anys. Tot això s'explica al Museu del Suro de Palafrugell, a Can Mario, que recentment ha triplicat la superfície d'exposició i que mostra l'origen del suro català, els seus usos i l'evolució d'una indústria líder en la producció de taps de qualitat. S'hi fan visites guiades.
El Miravinya ha doblat el nombre de punts estratègics del paisatge del Penedès on hi ha un mirador singular. Ara n'hi ha 10. 5 són nous, com el Mirador Moebius, a Castellet i la Gornal, al peu del pantà del Foix, que ofereixen una mirada diferent i assossegada per assaborir el paisatge de la comarca, i, a la vegada, conèixer la seva història i llegendes gràcies a un codi QR que trobareu en cadascun.
La població de Reus presumeix del seu comerç tradicional i han organitzat una ruta turística per una seixantena d'establiments històrics, des de la Farmàcia Cavallé (1929), El barato (1881) o la Casa Pià. N'hi ha que són gairebé un museu però mantenen una activitat diària que els fa singulars, que traspassa l'estricte relació comercial, i que els ha convertit en un element identitari de la població.
El poble d'Alcoletge, a tocar de la ciutat de Lleida, acull el Centre d'Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil. A més de revistes, cartes, cartilles de racionament i propaganda bèl·lica, destaca l'antic forn de pa, o l'aula d'una escola de l'època amb material cedit pels mateixos veïns. També hi ha un espai ambientat on els visitants poden participar en un escape room. El centre rep anualment 1.300 visitants.
A més d'una àmplia oferta turística, a Lloret de Mar promocionen una visita a les restes del poblat ibèric del Turó Rodó. Es va excavar entre els anys 2000 i 2003 i hi han reconstruït dues cases amb la tècnica i els materials de fa més de 2.000 anys. Hi ha panells informatius i s'organitzen tallers, visites teatralitzades i guiades.
Amb motiu del centenari del metro de Barcelona, l'agència de turisme local CultRuta organitza visites guiades per a curiosos i amants d'aquest tipus de transport. Des de la Rambla i fins a la Diagonal. Hi ha estacions fantasma que mai han donat servei? La de Gaudí, la de Correus? Què van fer per superar les restes de l'antiga muralla medieval del subsol? En els seus inicis, agafar "el gran metropolità" costava 15 cèntims, tres vegades més que el tramvia, i es considerava "elitista". Tot això ho expliquem en aquest reportatge.
A Sant Vicenç de Calders, al Baix Penedès, hi queda l'única colònia ferroviària de Catalunya. Records i vivències de les 300 persones lligades al món dels trens que hi van viure des de principis del segle XX i fins als anys 80. No està ben conservada, té un futur incert, però una associació de voluntaris lluita per la seva preservació i organitzen visites guiades.
Al cor del Pallars Sobirà, al poble d'Esterri d'Àneu, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ofereix una experiència única per entendre com es vivia als Pirineus fa més d'un segle. No és només un recinte ple d'objectes, és un museu viu on els visitants observen, participen i poden redescobrir com era la vida tradicional en aquestes valls.