Dos morts a Castella i Lleó a causa del mal de les "vaques boges"
La Junta de Castella i Lleó ha explicat que les víctimes van morir el 28 de desembre i el 7 de febrer passats i que els casos es van detectar abans del 2001. A aquesta mateixa data ha fet referència la ministra d'Agricultura en funcions, Elena Espinosa, que ha enviat a la ciutadania un missatge de "rotunda tranquil·litat i garanties" en relació amb el consum de carn de vacum.
La confirmació de les dues morts ha agafat Espinosa en una conferència sectorial d'Agricultura a Lanzarote, des d'on ha remarcat que la carn que està a disposició del consumidor ofereix totes les garanties, perquè "des de fa més de deu anys s'han adoptat els controls de qualitat i traçabilitat".
També la consellera d'Agricultura de Castella i Lleó, Silvia Clemente, ha afirmat que els dos casos "són antics" i que en tots dos "el consum de carn es remunta al moment en què no existia el control actual imposat per la Unió Europea.
El mal de les "vaques boges" és una malaltia degenerativa del sistema nerviós de les vaques que es pot transmetre a humans, tot i que molt rarament, a través del consum de parts de l'animal, contaminades.
L'encefalopatia espongiforme bovina o malaltia de les "vaques boges" està causada per una proteïna infecciosa, anomenada prió, que es va acumulant al cervell dels animals fins a provocar la mort. Aquest mal es va diagnosticar per primera vegada al Regne Unit l'any 1985. Arreu del món se n'han detectat poc més de 200 casos, sobretot concentrats al Regne Unit. A l'estat espanyol, la primera víctima va ser una dona de 26 anys resident a Madrid, que va morir l'any 2005.