
Catalunya al dia
Alerta pels robatoris en restaurants del Gironès i el Pla de l'Estany
Els lladres trenquen els vidres dels cotxes aparcats al pàrquing mentre els propietaris estan dinant o sopant
18/05/2022 - 14.45 Actualitzat 19/05/2022 - 09.23
Augmenten els robatoris als pàrquings dels restaurants del Gironès i al Pla de l'Estany. Tot i que el 2021 la restauració estava condicionada per les limitacions de la pandèmia, la xifra ha crescut molt.
Al Gironès i al Pla de l'Estany, els robatoris han augmentat un 60% des del gener, en comparació amb l'any passat, segons els Mossos. També hi ha alguns casos a la Selva.
Xavier Domènech, cap de l'àrea bàsica policial del Gironès i el Pla de l'Estany.
"Són molt ràpids. Accedeixen al pàrquing com a clients i un es queda al cotxe mentre un o dos més roben. Ho fan trencant els vidres dels vehicles i agafen el que troben. A més, van amb cotxes diferents, robats o llogats amb nom fals."
Són grups organitzats, com explica Domènech:
"Són especialitzats i venen de l'àrea metropolitana. No roben només en un restaurant, sinó que fan ruta entre diversos restaurants i tornen a baixar a l'àrea metropolitana."
A més, la majoria són reincidents:
"Els delictes amb força a l'interior de vehicles són complicats perquè és difícil trobar els autors. A més, tot i ser robatoris amb força no tenen la mateixa penalitat que un robatori amb força en una casa i, per tant, els jutjats no acostumen a prendre mesures cautelars i hi ha molts reincidents."
Els restaurants, en peu de guerra
El Restaurant Hostal de la Granota, a Sils, és a tocar de l'A-2. Té tres zones on es pot aparcar i ja hi han posat cartells que alerten els clients que no deixin res dins els vehicles.
Rosa Maria Bancells n'és la gerent:
"Des de l'època de Nadal fins ara ens han robat unes 7 o 8 vegades."
També han robat diverses vegades al restaurant L'Era de Sils.
Adrià Moreno n'és el responsable:
"Vam obrir el 15 de desembre i ja ens han robat 6 cops."
Aquests restaurants són al costat de l'A-2 i de la C-63 o a prop, i això facilita la fugida dels lladres. Entre els establiments s'avisen, com explica Guillem Gubau, propietari del restaurant Can Castells, a Vidreres:
"Entre nosaltres ens truquem si tenim un robatori. Quan a algú li trenquen vidres, truca el del costat. Al nostre recinte hi hem trobat un maletí amb documents d'un comensal que era en un restaurant veí i li havien robat."
Hi ha establiments que han decidit contractar un vigilant al pàrquing, és el cas de l'Hostal Mallorquines. Pau Batlle n'és el propietari:
"Tenim dos pàrquings separats i el vigilant va fent ronda. I quan veu alguna cosa sospitosa està alerta perquè no hi hagi desperfectes."
Alguns dels restauradors denuncien que els lladres es tapen perquè no se'ls reconegui. Els Mossos i les policies locals treballen conjuntament i també han augmentat el patrullatge durant les hores dels àpats, asseguren, al costat dels restaurants.
Avui és notícia
El ministeri investiga si el brot de pesta porcina africana ha sortit d'un laboratori
S'amplia la prohibició d'accés als espais naturals per la pesta porcina: consulta els 91 municipis
El pes del sector porcí català: 4.260 milions d'euros de negoci a l'exterior
La Comissió Europea desaconsella sacrificar senglars i recomana deixar que el virus actuï
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea