Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Lando Norris
Xabi Alonso
Real Madrid Celta de Vigo

Alterar aliments per fer-los saludables: científics de Lleida creen menjar per reduir l'obesitat

És part d'un estudi en què també estudien com modular la microbiota amb probiòtics i fibres dietètiques

23/11/2025 - 21.38 Actualitzat 23/11/2025 - 23.07

Equips d'investigadors de la Universitat de Lleida-Agrotecnio i l'IRB Lleida busquen estratègies noves per reduir els efectes de l'obesitat.

L'estudi se centra en tres línies d'investigació per modular la microbiota, que es creu clau en la lluita contra aquesta malaltia: introduint a la dieta probiòtics, fibres dietètiques o el betacarotè.

Primera línia d'investigació: amb probiòtics

La primera de les tres estratègies que ja ha donat resultats destacables ha estat la introducció de probiòtics, llevats i bacteris, en l'alimentació de rates obeses.

Ho han desenvolupat a l'IRB Lleida i s'ha vist que aquests animals tractats tenien menys inflamació i uns nivells de glucosa i colesterol en plasma inferiors als que no se'ls havia suplementat amb probiòtics. 

Gemma Bellí, investigadora de l'IRB Lleida, destaca que s'ha vist que el fet d'introduir-los a la dieta "pot ser un gran benefici per prevenir l'obesitat o per ajudar a pal·liar els efectes d'aquesta malaltia", que recorda que s'associa a altres malalties més greus com el càncer o la diabetis tipus II.

Quiròfan de l'estabulari de l'IRB Lleida on es fa recerca amb rates i ratolins (3Cat/Carla Vilaseca)

Fibres dietètiques de carxofa i pastanaga

Una altra de les línies d'investigació ha estat introduir a la dieta fibres dietètiques de fruites i hortalisses com la carxofa, el pebrot, el cogombre o la poma.

S'ha provat en models in vitro, simulant les condicions de la digestió humana i la fermentació al còlon, i s'ha vist que en el cas de la carxofa i de la pastanaga, s'augmentava considerablement les poblacions de bacteris beneficiosos per a la salut intestinal com el "Lactobacillus" o el "Bifidobacterium".

Nous aliments amb menys greixos

Finalment, l'última de les línies d'investigació és la més complexa i cridanera. Ha consistit a buscar la manera de transportar el betacarotè fins a l'intestí sense que es descompongui abans d'arribar-hi.

Aquest antioxidant és molt present a les pastanagues, però costa molt que s'absorbeixi i pugui actuar sobre la microbiota.

S'ha aconseguit que, a través d'oleogels, fets amb ingredients naturals derivats de fruites i hortalisses i olis saludables, les gotes d'oli encapsulin el betacarotè per protegir-lo fins a ser traslladat cap a la flora intestinal. 

Vista amb microscopi de betacarotè encapsulat dins d'una gota d'oli (3Cat)

L'objectiu és que aquests oleogels, amb una textura semblant al flam, puguin substituir els greixos saturats en productes com, per exemple, hamburgueses i embotits vegetals o els iogurts. 

D'aquesta manera, segons Olga Marín, investigadora principal del projecte, es poden elaborar productes, com per exemple els iogurts grecs, sensorialment amb la mateixa textura però amb menys calories i menys greix.

"Només així ja es contribueix a prevenir l'obesitat i encara més si hi podem introduir compostos beneficiosos per a la salut, com el betacarotè", explica Marín.

Oleogel amb betacarotè, creat per investigadors de la UDL-Agrotecnio (3Cat/Carla Vilaseca)

La darrera fase del projecte es desenvoluparà a l'IRB Lleida, on s'introduirà a la dieta de les rates aquests nous oleogels amb betacarotè per estudiar-ne els beneficis per a la salut.