Apareixen milers de peixos morts a la desembocadura del Fluvià
L'escena fa setmanes que es repeteix: una estesa de peixos morts es reparteix en diferents punts de la desembocadura del riu Fluvià, a Sant Pere Pescador, a l'Alt Empordà.
L'Agència Catalana de l'Aigua investiga el fenomen que està provocant la mort de milers de peixos, i que també s'ha detectat a la desembocadura del riu Muga.
Els usuaris de xarxes socials com X (Twitter) comparteixen la preocupació i sorpresa davant aquesta escena:
De moment, aquesta alta mortaldat només afecta una espècie de peix, les llisses, de la família dels mugílids, que engloba 78 espècies diferents.
Per què es moren?
Les mostres que s'han recollit descarten que la mortalitat sigui provocada per abocaments o per alguna malaltia, i apunten que la causa té a veure amb la falta d'oxigen pel creixement d'algues fluvials.
En períodes de calor i poques precipitacions, el cabal dels rius és escàs, el moviment s'estanca i l'aigua que contenen, sovint, es torna massa eutròfica, és a dir, molt rica en nutrients.
Aquest excés de nutrients afavoreix el creixement d'algues, la qual cosa provoca hipòxia a l'aigua (escassetat d'oxigen dissolt) i dificulta la subsistència dels peixos, i genera pudor.
Elisabet Sánchez, la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica a Girona, ha explicat als serveis informatius de 3Cat que les llisses són, precisament, una espècie especialment "sensible a aquestes fluctuacions de l'oxigen en l'aigua" i que els exemplars més adults són "els primers que ho pateixen."
